Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/09 11:58

koronias ilissos 20

Την Κυριακή Α Λουκά (27η τ.μ.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Παντελεήμονος Ιλισού. 

Τον πλαισίωσε ο λόγιος προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρ. Σπυρίδων Λόντος.

Η ευαγγελική περικοπή της ημέρας ,που αναφέρεται στην κλήση των Μαθητών,έδωσε αφορμή στον Σεβασμιώτατο για το κήρυγμά του. 

Άρχισε με την φράση: «Αφέντες άπαντα ηκολούθησαν αυτώ»! 

Άμεση και αποφασιστική,είπε, ήταν η απάντηση των ψαράδων της Γαλιλαίας στην κλήση του Ιησού. Άφησαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν ! 

1. Μιά ανάλογη κλήση απευθύνει ο Κύριος και στον σημερινό άνθρωπο. Άλλον τον καλεί να αφήσει τα πάντα και να Τον ακολουθήσει. 

Άλλον να αγωνισθεί μέσα στις σκληρές συνθήκες του κόσμου,της οικογένειας,της κοινωνίας. Οι μορφές της κλήσεως είναι τόσες,όσοι και οι άνθρωποι. Οι δρόμοι είναι πολλοί. 

Το τέρμα ένα: ο Χριστός. Πώς όμως απαντά ο άνθρωπος του 21ου αιώνα σ´αυτήν την κλήση,σ´αυτό το κάλεσμα;

2. Ο άνθρωπος σήμερα απορροφημένος από ένα άνευ προηγουμένου ευδαιμονισμό, απορρίπτει,πολλές φορές,αυτήν την κλήση. 

Οι απολαύσεις και οι ικανοποιήσεις,που προσφέρει η ζωή,τον απορροφούν ολοκληρωτικά.Κυνηγά την πληρότητα και τον πλούτο της ζωής.

Απολυτοποιεί την ζωή με τις χαρές της. Δεν βλέπει ότι κάθε ομορφιά στον κόσμο είναι ατελής. Κάθε φως έχει σκιές. Κάθε μεγαλείο κρύβει τραγικότητα. Τελικά μένει ανικανοποίητος και φτωχός ψυχικά.

Αυτή είναι η πνευματική ερήμωση και ερημία της καρδιάς του σύγχρονου ανθρώπου,που δεν θέλει να ακούσει το κάλεσμα του Θεού. 

Νομίζει ότι ο Θεός δεν του χρειάζεται. Ότι είναι παντοδύναμος. Και έρχεται ένας «ιός»,αόρατος διά γυμνού οφθαλμού να γελοιοποιήσει την δήθεν παντοδυναμία του και να του θυμίσει τα όριά του !

3. Όμως θέλει ο σημερινός άνθρωπος κάπου να στηριχθεί. Και προσπαθεί να βρει καταφύγιο για την ερημιά της υπάρξεώς του στα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής.

Εκεί βρίσκει και την δικαιολογία για την άρνηση του Θεού και την απόρριψη της κλήσεώς Του. 

Γιατί, πραγματικά,η κοσμοθεωρία της εποχής της υψηλής τεχνολογίας υποκαθιστά την λατρεία του Θεού με την λατρεία των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας. 

Αλλά αυτή η λατρεία πολύ λίγο μπορεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες, τις νοσταλγίες και τις αναζητήσεις μας.

4. Άλλωστε είναι κοινός τόπος ότι ο άνθρωπος σήμερα είναι δούλος των κατορθωμάτων του και τρέμει μπροστά σ´αυτά,καθώς βλέπει το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής. 

Δυνάμεις ανεξέλεγκτες, δαιμονικές, θα λέγαμε, βρίσκονται στα χέρια μανιακών του μίσους,της εκδικήσεως, του ολέθρου. 

Και βλέπουμε τι γίνεται με την ανεξέλεγκτη βία και την αδίστακτη τρομοκρατία. Γι ´αυτό,όταν ο Θεός μάς καλεί σήμερα,δεν ζητά να αρνηθούμε την εποχή μας,ούτε την επιστήμη ,ούτε την τεχνολογία.

Όμως μας επισημαίνει τον κίνδυνο,που βρίσκεται στην λατρεία τους.

5. Γι´αυτό σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι επίκαιρη η κλήση του Θεού. Το κάλεσμα της Εκκλησίας. 

Ο Θεός μας καλεί σε περισσότερη ευθύνη,περισσότερη αλήθεια,περισσότερη δικαιοσύνη,περισσότερη αγάπη και περισσότερη μετριοφροσύνη,αν θέλουμε να επιβιώσουμε. 

Γιατί, όσο πιό εύθραυστος γίνεται ο κόσμος μας, τόσο μεγαλώνει η ευθύνη μας. Κανείς δεν απαλλάσσεται από αυτήν, αν θέλουμε να σωθεί ο εαυτός μας και ο κόσμος μας.

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

koronias ilissos 1

Εμφανίσεις: 238345
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: