Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/07 11:01

agia kiriaki naos 2 

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε χτίστηκε αρχικά ο ναός της αγίας Κυριακής στον Αυλότοπο του Σουλίου, αλλά πιθανολογείται ότι αποτελούσε καθολικό Μονής.

Ο υπάρχων ναός, σύμφωνα με μαρτυρίες, αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο του 16 ου – 17 ου αιώνα, και είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και κυρίως ρήγματα. Αν δεν συντηρούνταν, κινδύνευε με κατάρρευση.

Είναι μονόκλιτος, θολωτός και με αγιογραφίες καλής τεχνικής, ενώ έχει χαγιάτι.

Ευελπιστούμε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα δείξουν το απαραίτητο ενδιαφέρον και θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, δίνοντας λύσεις στα σοβαρά αυτά θέματα.

Ο ναός αυτός, θρησκευτικό και πολιτιστικό μνημείο, αναγεννήθηκε από τα ερείπια, μετά τις εξωτερικές υποστηλωτικές κυρίως παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 170.000 ευρώ, που έγιαν από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Παραμυθιάς και το υπουργείο Πολιτισμού

Είναι από τα απομεινάρια εκείνα, που τονίζουν τη συμβολή της Ορθόδοξης πίστης στην πορεία του Ελληνισμού, μέσα από τους διάφορους απελευθερωτικούς αγώνες.

Ο χρόνος στο εσωτερικό του γίνεται ένα άθροισμα από ανώνυμες ημέρες, που αφήνουν στις ψυχές των πιστών ένα άγγιγμα. Τα πλήκτρα της καρδιάς συντονίζουνται στους ρυθμούς της πίστης όλων των γενιών. Και συνθέτεται ένας ύμνος, που σηματοδοτεί ότι η βάση του παρόντος είναι το μέλλον.

Και αν κάνουμε ο καθένας μας το χρέος στο παρόν, το μέλλον δεν θα είναι άγνωστο.

Μάλιστα σε ανάμνηση του γεγονότος της αναστήλωσης, έγιναν, την Τρίτη 7 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής της αγίας Κυριακής, σε μια σεμνή τελετή, τα αποκαλυπτήρια της γλυπτής εικονογραφίας, που τοποθετήθηκε στην εσωτερική είσοδο του ναού, σε μαρμάρινο πλαίσιο, έχει φανερά στοιχεία αγιογραφικής αποτύπωσης και αποδίδει την ευσέβεια και την κατανυκτικότητα στο πρόσωπο της αγίας Κυριακής.

Το έργο αποτελεί δημιούργημα και δωρεά του γλύπτη Μιχάλη Δημητρίου, ο οποίος κατάγεται από το χωριό.

Όσοι παρευρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια, δεν έριξαν απλώς μια ματιά στο γλυπτό, αλλά συλλογίστηκαν ότι, όπως συνέβη και με την αγία Κυριακή, όλα για το συμφέρον και τη σωτηρία μας τα οικονομεί ο Χριστός.

Έτσι μας δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να ξαναβρούμε τον εαυτό μας, αλλά να κάνουμε και κάτι περισσότερο και καλύτερο... Να πορευτούμε ανοδικά...

Η ζωή της αγίας Κυριακής έδειξε ότι ο Θεός απαιτεί ολοκληρωτική αφοσίωση του ανθρώπου σ' Αυτόν, χωρίς καμία απολύτως αντίρρηση ή αμφιβολία.

Μακριά από ευσεβισμούς, φαρισαϊκή τυποκρατία, τυποποιημένη συμπεριφορά μ' ένα κατάλογο δήθεν καλών πράξεων.

Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να φέρει ο συλλογισμός και να κινήσει η καρδιά μπροστά στη γλυπτή εικονογραφία της αγίας Κυριακής του ναού της Αγίας Κυριακής στο Σούλι.

agia kiriaki naos 1

agia kiriaki naos 1

agia kiriaki naos 1

agia kiriaki naos 1

agia kiriaki naos 1

agia kiriaki naos 1

agia kiriaki naos 1

Εμφανίσεις: 300317
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: