Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 23/02 11:59

koronias kipros 8

Με την άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Παναγίας Παντανάσσης της Πάφου,πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, ιδιαίτερο Γραμματέα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τον εφημέριο του Ναού και τον Διάκονο του Μακαριωτάτου π. Μιχαήλ.

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα την μνήμη του Αγ. Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης, είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Γεννήθηκε στην φυλακή από Χριστιανούς γονείς. Έγινε διάδοχος του Αγ. Βουκόλου πρώτου Επισκόπου Σμύρνης.

Ήταν από τους πιό καταρτισμένους θεολογικά Ιεράρχες της εποχής του στην Μ. Ασία.

Γι ´αυτό και πήγε στην Ρώμη να συζητήσει κάποιες δευτερεύουσες διαφορές με τον Πάπα Ανίκητο. Τελικώς μαρτύρησε στην Σμύρνη. Τον έριξαν στην πυρά και τελικώς τον αποκεφάλισαν.

Ο Αγ. Πολύκαρπος επομένως ανήκει σήμερα στην θριαμβεύουσα Εκκλησία, προγευόμενος την μακαριότητα της Βασιλείας του Θεού.

Ανήκει δηλ. σε αυτούς,που όπως ακούσαμε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή,ο Χριστός κατατάσσει στα δεξιά Του. Στην μακαριότητα της Βασιλείας του Θεού.

Όμως γεννώνται ορισμένα ερωτήματα. Κάποιες απορίες, που θέλουν απάντηση.

1. Τί είναι αυτή η μακαριότητα; Ο Αγ. Ιωάννης της Κλίμακος τονίζει: «Ει πρόσωπον φιλουμένου εναργώς όλους ημάς μεταβάλλει και φαιδρούς και ιλαρούς και αλύπους ημάς κατεργάζεται, τι αν και ου ποιήσει πρόσωπον Δεσπότου»; (Αν η παρουσία ενός αγαπημένου προσώπου μας γεμίζει χαρά,πόσο μεγαλύτερη ευφροσύνη θα μας δίνει η παρουσία του Δεσπότου Χριστού).

Μακαριότητα είναι η μετοχή στην ζωή του Θεού. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό,παραμένει ένα μυστήριο.

2. Τι θα είναι η κακή αιωνιότητα; Η επισφράγιση της εκούσιας και ενσυνείδητης αδιαφορίας του ανθρώπου για τον Θεό και της ανταρσίας κατά του Θεού.

Γιατί η αγάπη και η αγαθότητα του Θεού δεν θα βρίσκει πιά καμμιά,είσοδο μέσα σ' ένα τέτοιον άνθρωπο.

Αυτός φυλάκισε οριστικά τον εαυτό του. Αυτοφυλακίσθηκε. Δεν θα μπορεί να έχει πιά καμμιά επικοινωνία ούτε με τον Θεό,ούτε με τους ανθρώπους.

Έτσι «η αμαρτία την αγαλλιάσιμον ημέραν φόβου και τιμωρίας ημέραν εποίησεν» (Γρηγόριος Νύσσης).

3. Πώς για μιά ζωή πεπερασμένη «εν χρόνω» η τιμωρία θα είναι αιώνια ? Ο Ιερός Δαμασκηνός απαντά « και τούτο δει ειδέναι: ότι ο Θεός ου κολάζει τινά εν τω μέλλοντι, αλλ έκαστος εαυτόν δεκτικόν ποιεί της μετοχής του Θεού. Έστιν ουν η μεν μετοχή του Θεού τρυφή, η δε αμεθεξία κόλασις».

Ο καθένας δηλ. κάνει τον εαυτό του δεκτικό η όχι για να μετέχει στην ζωή του Θεού. Και είναι η μεν μετοχή τρυφή η δε αμεθεξία κόλαση.

Ο Θεός θα ακτινοβολεί προς κάθε κατεύθυνση το Φως της αγάπης Του. Αλλά όσων τα μάτια της ψυχής θα είναι άρρωστα,δεν θα μπορούν να το απολαύσουν αυτό το Φώς, αλλά και θα ενοχλούνται από αυτό.

4. Θα σωθούν μόνο οι Χριστανοί και μόνο οι Ορθόδοξοι; Οι άλλοι τι θα γίνουν; Αυτό ας το αφήσουμε στην σοφία και στην αγάπη του Θεού.

Εμείς εμμένοντας στην ορθόδοξη διδασκαλία και αγωνιζόμενοι στην ζωή μας να ακτινοβολούμε το φως του Θεού με την ενάρετη ζωή μας και μάλιστα με την αγάπη, που μας τονίζει και η σημερινή ευαγγελική περικοπή βρισκόμαστε στο δρόμο «που στην θέωση θα μας φέρει»!

Ας ευχηθούμε με τις πρεσβείες του Αγ. Πολυκάρπου να βρεθούμε και εμείς κοντά του. Εκείνος θυσίασε την ζωή του, πέθανε για τον Χριστό. Εμείς καλούμεθα να ζήσουμε όπως θέλει ο Χριστός.

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

Εμφανίσεις: 247376
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: