Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/10 08:21

ioannis monemvasia 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Ένας παιδί, μόλις 15 χρονών, ο νεομάρτυρας Ιωάννης από τις Γούβες Μονεμβασιάς, που εορτάζεται η μνήμη του στις 21 Οκτωβρίου, αξιώθηκε να μαρτυρήσει για την πίστη του στο Θεό και μάλιστα με πολύ τραγικό τρόπο.

Ο ιερέας πατέρας του υπηρετούσε με πολύ ευσέβεια ως εφημέριος στο χωριό της συζύγου του Γούβες, όπου γεννήθηκε ο Ιωάννης, ενώ ο ίδιος καταγόταν από το Γεράκι.

Ενώ δεν είχε προλάβει καλά καλά να μεγαλώσει ο Ιωάννης, το 1770 οι ορδές του Αλβανού Χατζή Οσμάν εισέβαλαν στις Γούβες και μπροστά στα μάτια του έσφαξαν τον πατέρα του, που ο μικρός τον είχε ως εξαιρετικό υπόδειγμα και τον αγαπούσε, γεγονός που τον ωρίμασε ακόμη περισσότερο.

Αιχμαλώτισαν τον Ιωάννη και τη μητέρα του και τους μετέφεραν στη Λάρισα.

Εκεί πουλήθηκε σ' έναν Τούρκο, που εκτίμησε τα πολλά χαρίσματά του και επιθύμησε να τον υιοθετήσει για να του εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή, αφού πρώτα, βέβαια, εξισλαμιστεί.

Ούτε να ακούσει δεν ήθελε ο Ιωάννης τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή να γίνει Μουσουλμάνος.

Η αγάπη του Τούρκου έγινε μίσος. Το μίσος μετατράπηκε σε πίεση.

Η πίεση εκδηλώθηκε με βασανιστήρια. Και η κατάληξη ήταν ο θάνατος στις 21 Οκτωβρίου 1773, με μαχαίρωμα στην καρδιά. Ένα παιδί μόλις δεκαπέντε ετών μας δείχνει το δρόμο.

Ποιο δρόμο; Της γνήσιας ζωής.

Δεν αρκεί να δηλώνουμε μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να νομίζουμε ότι έχουμε εκπληρώσει την αποστολή μας.

Δεν αρκεί μόνο η πίστη χρειάζεται και συνέπεια, που τη συναντάμε στο πρόσωπο ενός αμούστακου αγοριού.

Δεν είναι νοητό να πιστεύουμε ορθά και να ενεργούμε εσφαλμένα. Ο βίος μας πρέπει να εναρμονίζεται με την πίστη μας και να μην έρχεται ποτέ σε αντίθεση με αυτή.

Είναι, για να φέρουμε ένα παράδειγμα, όπως το νόμισμα με τις δύο όψεις του. Δεν υπάρχει η μία όψη χωρίς την άλλη.

Για να μη χωλαίνουμε με την ατέλεια και την ελλιπή πρακτική ζωή είναι ανάγκη να είμαστε άνθρωποι πίστης και πράξης.

Γιατί διαφορετικά η γνωριμία με τον εαυτό μας θα μας αποκαλύψει ότι η ψυχή μας υποφέρει και η συνείδησή μας είναι τραυματισμένη.

ioannis monemvasia 2

Εμφανίσεις: 300415
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: