Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/10 12:44

koronias xarokopou 18

Την Κυριακή Δ' Λουκά (13η τ.μ.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας (Χαροκόπου) πλαισιωμένος από τον εκλεκτό προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Ιερώνυμο Αρβανίτη και τους συνεφημερίους του.

Αφορμή για το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε από την αποστολική περικοπή της ημέρας και μάλιστα από τον στίχο:

«Μανθανέτωσαν οι ημέτεροι καλών έργων προΐστασθαι, ίνα μη ώσιν άκαρποι» (Τίτ. γ, 14).

Οι λόγοι αυτοί του Απ. Παύλου προς τον Τίτο, είπε ο Σεβασμιώτατος, αφορούν τους «ημετέρους».

Δηλ. τους δικούς μας. Τους πιστούς ,που ανήκουν στο «μικρόν ποίμνιον» (Λουκ. ιβ, 32).

Πάντοτε οι πραγματικά πιστοί είναι δυστυχώς η μειοψηφία. Αλλά μία μειοψηφία δυναμική! Και τί τους συμβουλεύει ο Απόστολος; Να πρωτοστατούν στα καλά έργα «ίνα μη ώσιν άκαρποι».

Η χριστιανική πίστη δηλ. δεν είναι μιά θεωρία. Αλλά μιά δύναμη,που οδηγεί τους πιστούς να μη είναι άκαρποι, αλλά να φέρουν καρπούς.

Τους καρπούς των αρετών και μάλιστα της αγάπης. Αλλά ένα χωράφι για να φέρει καρπούς χρειάζεται:

1. Συστηματική καλλιέργεια. Και το χωράφι της ψυχής του πιστού πρέπει να δέχεται το αλέτρι της Χάριτος του Θεού, που θα το γονιμοποιεί.

Και όπως το αλέτρι εισχωρεί στο χώμα και διαλύει τους σκληρούς σβώλους, έτσι και η Χάρη του Θεού θα ανασκάπτει τον έσω άνθρωπο,θα τον αγιάζει και ανακαινίζει.

Τότε μόνο έρχεται η καρποφορία σαν φυσική συνέπεια. Γιατί ο σπόρος του Θ. Λόγου πέφτει « εις την γην την αγαθήν « και αφού φυτρώσει αποδίδει «καρπόν εκατονταπλασίονα» (Λουκ. η, 8).

2. Πότισμα. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι οι μυστικοί κρουνοί,που ποτίζουν πλούσια τις καρδιές των πιστών. Από το νερό του Βαπτίσματος μέχρι τα δάκρυα της Μετανοίας.

Με αποκορύφωση την υποδοχή στην ύπαρξή μας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού.

Χωρίς αυτό το πότισμα δεν «δυνάμεθα τους καρπούς φέρειν των αρετών» (Ι. Χρυσόστομος), γιατί αποξηραίνεται ο έσω άνθρωπος και δεν μπορεί να καρποφορήσει.

3. Να φωτίζεται από τον ήλιο. Τα φυτά στρέφουν τα κλαδιά τους προς τον ήλιο,για να αντλήσουν ζωή.

Ο πιστός ανεβάζει τον νου και την καρδιά του προς τα άνω. Με την προσευχή. Με αυτήν θα αντλήσει την δύναμη,για να εκθρέψει τους «καρπούς του πνεύματος».

Και τονίζει πάλι ο Ι. Χρυσόστομος επιγραμματικά « χρήζομεν οι πάντες άνθρωποι της προσευχής».

Άτομα,οικογένειες,κοινωνίες χωρίς προσευχή ! Σκοτεινή θα είναι η πορεία τους. Πορεία μέσα σε ασέληνη και θυελλώδη νύχτα ! Και βεβαίως πορεία άκαρπη.

4. Το κλάδεμα. Όπως το δένδρο κλαδεύεται από τα ξερόκλαδα, για να αναπτυχθεί σωστά και να καρποφορήσει, έτσι και ο πιστός.

Πρέπει με την «μάχαιραν του πνεύματος, ό εστί ρήμα Θεού» (Εφεσίους στ,17), με την καθοδήγηση δηλ.του θ. λόγου,να καθαρίζει την καρδιά του από τα ξερόκλαδα των παθών «ίνα πλείονα καρπόν φέρει» (Ιωαν. ΙΕ, 2), ερευνώντας διαρκώς «τι το θέλημα του Θεού το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον» (Ρωμ. ιβ, 2).

Όλοι θυμόμαστε το επεισόδιο με την «άκαρπη συκή» (Ματθ. κα, 19 ). Ο Χριστός με σκληρούς λόγους αποδοκίμασε το άκαρπο δένδρο.

Την ίδια απαίτηση έχει και από εμάς. Ζητά καρπούς. Δεν Του αρκούν τα « φύλλα μόνον» (Ματθ. κα, 19). Δηλ. τα ευσεβή λόγια και οι ευσεβοφανείς εκδηλώσεις. (Οι μεγάλοι σταυροί!).

«Ού πας ο λέγων μοι Κύριε Κύριε εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλ' ο ποιών το θέλημα του Πατρός μου του εν ουρανοίς» (Ματθ. ζ, 21), τονίζει αλλού ο Χριστός.

Γι' αυτό χρειαζόμαστε το όργωμα της θείας Χάριτος,την άρδευση των Μυστηρίων, την ζωοπάροχο προσευχή και το κλάδεμα των παθών.

Αν θέλουμε να μη μένουμε άκαρποι, αλλά να είμαστε «Θεού γεώργιον» (Α Κοριν. γ, 9),που θα φέρουμε «καρπόν πολύν» (Ιωάν. ιε, 5), είπε επισφραγίζοντας την ομιλία του ο Μητρπολίτης Κορωνείας.

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

koronias xarokopou 1

Εμφανίσεις: 250187
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: