Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/09 21:35

velos 1

Μία ιδιαίτερη και γεμάτη ιστορική μνήμη εκδήλωση, αφιερωμένη στο αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού «ΒΕΛΟΣ», πραγματοποιήθηκε εχθές, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Το αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» αποτελεί πλέον πλωτό μουσείο με θέμα τον αγώνα κατά της δικτατορίας και ελλιμενίζεται αυτό το διάστημα στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Ιερού Ναού αγίου Φωτίου του Μεγάλου, ενώ τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο εκπροσώπησε στην εκδήλωση, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος Τσιμέρης, Ιερ. Προϊστάμενος του προαναφερομένου Ι. Ναού.

Βασικός ομιλητής ήταν ο αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Γκορτζής (Ε.Α), ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του αντιτορπιλικού και στην αντιδικτατορική δράση των αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, με κυβερνήτη τον ναύαρχο Νίκο Παππά.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 1973, το «ΒΕΛΟΣ», με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Νικόλαο Παππά, αποσπάστηκε από το σχηματισμό της Νατοϊκής άσκησης στην οποία συμμετείχε και το πλήρωμά του, 7 αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο από τις ιταλικές αρχές.

Το «ΒΕΛΟΣ», παροπλίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991, ενώ από τις 6 Ιουνίου του 2002 ελλιμενίζεται στο χώρο του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, στο παλαιό Φάληρο Αττικής, μαζί με το ιστορικό θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ». 

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αρχηγός του Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ο αντιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος. Ακόμη, παρευρέθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη, η βουλευτής του «Μέρα 25» Κωνσταντίνα Αδάμου, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρόξενος της Αμερικής, Διοικητές Στρατιωτικών Σχηματισμών και η Διευθύντρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε καλλιτεχνική εκδήλωση από την μπάντα του ναυτικού, έγινε η υποστολή της Σημαίας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στο τέλος της εκδήλωσης παρετέθη κέρασμα για όλους τους παρευρισκόμενους στους χώρους του πλοίου. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 298873
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: