Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/09 17:28

anagnorisi 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες, άλλοι συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν (υγιές είναι αυτό), γύρω από το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια των μαθητών.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα χαρακτήρισε αντισυνταγματική την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια των μαθητών. Δεν θα σταθούμε, εδώ, στις νομικές ερμηνείες του ζητήματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε παρερμηνείες και αμφισβητήσεις.

Ωστόσο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την αναγραφή ως μια αναχρονιστική τακτική θρησκολιπτικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων.

Είναι έτσι, όμως; Για να θεωρηθεί κάτι προσωπικό δεδομένο, προϋποτίθεται ότι ένα άτομο δεν επιθυμεί να αποκαλυφθούν στοιχεία του.

Η θρησκεία, όμως, όπως και η ιθαγένεια είναι, είτε το θέλουμε, είτε όχι, τα συστατικά και αναγνωριστικά στοιχεία και σημεία μιας πρσωπικότητας.

Είναι η «ψυχή» μας. Όλοι, από κάπου καταγόμαστε και όλοι έχουμε κάποια θρησκευτική πίστη ή είμαστε άθρησκοι.

Αυτό δεν είναι μυστικό, καθώς αποκαλύπτεται από την ίδια τη στάση της ζωής μας.

Η αφαίρεση, λοιπόν, από τα απολυτήρια των μαθητών της ιθαγένειας και του θρησκεύματος πρακτικά σε τίποτε δεν θα βοηθήσει, αντίθετα θα αποχαρακτηρίσει τα παιδιά από αυτό, που είναι, και δεν ντρέπονται γι' αυτό, που είναι και δεν έχουν κανένα κώλυμα να το δηλώνουν.

Γιατί δεν αισθάνονται και δεν πρέπει να αισθάνονται ενοχές ούτε για την καταγωγή τους είτε για τη θρησκεία τους.

Διαφορετικά, αρνούνται τις ρίζες τους. Στις πλουραλιστικές κοινωνίες η δήλωση και η αναγνώριση της ιθαγένειας και του θρησκεύματος δεν δυσχεραίνει, αλλά διευκολύνει την επικοινωνία, αφού τα πρόσωπα, έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τη διαφορετικότητά τους, για συμπόρευση προς επίτευξη κοινών στόχων.

Ας μην δαιμονοποιούνται, λοιπόν, πράγματα, που είναι τόσο απλά.

Η αναφορά της καταγωγής και του θρησκεύματος εκ των πραγμάτων δεν αποτελεί ούτε αναχρονισμό, ούτε καταπιεστική ενέργεια, αλλά αποτελεί την αυθόρμητη έκφραση του είναι μας. Είναι διαμορφωτική και εξυψωτική. Όσο πιο πολύ και συνειδητά οι μαθητές πλησιάζουν την καταγωγή και τη θρησκεία τους, τόσο πιο πολύ αποκτούν χαρακτήρα.

Τόσο πιο πολύ συνειδητοποιούν την ανθρώπινη αποστολή τους. Τόσο πιο πολύ ανακαλύπτουν το σκοπό της ζωής τους.

Όπως είναι γνωστό, ο άνθρωπος φέρεται φυσικά και αβίαστα, προς εκείνα, που αγαπά. Εξομοιώνεται σιγά σιγά με αυτά.

Πρόκειται για ψυχολογική αλήθεια με τεράστια επίδραση.

Γι' αυτό και η ιθαγένεια και η θρησκεία είναι προσωποποιημένα σημάδια και ίχνη μας σ΄ ολόκληρη το βίο μας και όχι αποπροσωποποιητικά, που εξανθρωπίζουν και δεν απανθρωπίζουν.

Απαλλάσσουν από την ταραχή, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια και οδηγούν στην ισορροπία. Με αυτά τα δεδομένα, γιατί ενοχλεί να αναγράφονται στα απολυτήρια των μαθητών;

Εμφανίσεις: 300926
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: