Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/09 09:15

Nikon ocaΓράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Εκοιμήθη την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019  ο Αρχιεπίσκοπος (Μητροπολίτης) Βοστώνης, Νέας Αγγλίας και της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής στην Αμερική (OCA) Νίκων Λιολίν.

Ήταν Αλβανικής καταγωγής, από την Μπομποστίτσα Κορυτσάς.

Εκθείαζε δημόσια και πρόβαλε ως παράδειγμα το πρόσωπο και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τον οποίο εκτιμούσε και θαύμαζε ως αρχιερατική, ιεραπσοτολική και επιστημονική φυσιογνωμία με παγκόσμιο κύρος.

Θεωρούσε, δικαιολογημένα, ότι ο κ. Αναστάσιος ανέστησε την Εκκλησία της Αλβανίας εκ βάθρων και της έδωσε όχι μόνο νέα πνοή, αλλά και διεθνείς διαστάσεις. Παρότι γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη, από Ορθόδοξους μετανάστες γονείς, διατηρούσε δεσμό με την πατρίδα του. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια σε δύο ναούς της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής στην Αμερική, του αγίου Νικολάου στο Southbridge Μασαχουσέτης και του αγίου Θωμά στο Farmington Hills του Μίτσιγκαν.

Το 2003 διορίστηκε Επίσκοπος της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής (OCA) των ΗΠΑ, ενώ τον Οκτώβριο του 2003 εκλέχτηκε Επίσκοπος της Βοστώνης. Υπηρέτησε επίσης ως επικεφαλής της Επισκοπής Νέας Αγγλίας.

Τον Μάιο του 2012 ανήλθε στην τάξη του Αρχιεπισκόπου (Mητροπολίτη). Σε συλλυπητήριο μήνυμά του, προς τον αδελφό του ιερέα Άρθουρ Λιολίν, ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος αναφέρει ότι: «Εμείς προσευχόμαστε για την ανάπαυση της ψυχής του. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά σε δύο επισκέψεις του στην Αλβανία. Αιώνια η μνήμη του!».

Επίσης ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος σημειώνει: «Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Αγγλίας και της Αλβανικής Αρχιεπισκοπής Αμερικής αείμνηστος Νίκων, θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη ότι υποστήριξε και βοήθησε, μαζί με την Αλβανική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αμερικής την Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ στην Αλβανία, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, καθώς και τη νεοσύστατη Μητρόπολή μας Απολλωνίας και Φίερι Πιστεύουμε και προσευχόμαστε στον Θεό να κατατάξει την ψυχή του με τους δίκαιους".

Να σημειωθεί ότι ο εκλιπών ήταν παρών στα θυρανοίξια το 2012, αλλά και στα εγκαίνια το 2014 του καθεδρικού ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα.

Εμφανίσεις: 301191
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: