Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/08 20:10

sinedrio sex 1

Μία διεθνής, ακαδημαϊκού χαρακτήρα, συνάντηση ερευνητών, κληρικών, κλινικών επιστημόνων και άλλων ειδικών έλαβε χώρα στην Οξφόρδη (Ηνωμένο Βασίλειο) από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου. 2019.

Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν σύγχρονα θέματα που αφορούν στο βιολογικό φύλο (sex), το κοινωνικό φύλο (gender) και τη σεξουαλικότητα στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η πρωτοποριακή αυτή συνάντηση συγκέντρωσε μία μεγάλη ποικιλία απόψεων για ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα, ζητήματα τα οποία η ανά την οικουμένη Ορθοδοξία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει.

Το συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council) και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος με τίτλο: "Bridging Voices".

Την ευθύνη διοργάνωσης είχε μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο) και από το Κέντρο Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham (Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.).

Περίπου πενήντα ερευνητές από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για να παρουσίασουν τις απόψεις τους με βάση την επαγγελματική τους εμπειρία και εξειδίκευση, εκπροσωπώντας μία σειρά από ακαδημαϊκούς κλάδους, όπως η θεολογία, η φιλοσοφία, η εκκλησιαστική ιστορία και το κανονικό δίκαιο, καθώς και τομείς των φυσικών και κοινωνικών επιστημών.

Ορθόδοξοι κληρικοί από διαφορετικές εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες, ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQ +) ακτιβιστές και κλινικοί επαγγελματίες έλαβαν επίσης μέρος.

Συμμετείχε επίσης ένας μικρός αριθμός οικουμενικών παρατηρητών από την Εκκλησία της Αγγλίας και την Καθολική Εκκλησία.

Σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να επιτευχθεί κάποια άμεση συναίνεση ούτε να εκδοθούν κοινές δηλώσεις, αλλά μάλλον να ενθαρρυνθεί ο διάλογος μεταξύ των ειδικών, προκειμένου να βοηθηθεί η Εκκλησία να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις σε επείγουσες ποιμαντικές ανάγκες οι οποίες είναι, τόσο αληθινές, όσο και ποιμαντικά ευαίσθητες.

Η συνάντηση είχε αυστηρά ανεπίσημο χαρακτήρα: όλοι οι σύνεδροι συμμετείχαν ως ιδιώτες, ενώ η θεσμική Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν συμμετείχε με κάποιο επίσημο τρόπο.

Η σχετική αυτή ρύθμιση, σε συνδυασμό με τις αυστηρές παραμέτους του κανονισμού Chatham House, εξασφάλιζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα, χωρίς τον φόβο παρερμηνείας.

Οι σύνεδροι συμμετείχαν σε εννέα εργαστήρια, τα οποία περιελάμβαναν ερμηνεία θεμάτων από την Αγία Γραφή και την παράδοση, τη θεολογική ανθρωπολογία, την ηθική, τις ποιμαντικές προκλήσεις, τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, την εκκοσμίκευση και τη δημόσια πολιτική.

Κάθε συνεδρία περιλάμβανε παρουσιάσεις, οι οποίες συνοδεύονταν από ανοικτή συζήτηση.

Οι απόψεις που διατυπώθηκαν, εκπροσωπούσαν ποικίλες προοπτικές.

Οι συμμετέχοντες, που υποστηρίζουν, υπερασπίζονται και ακολουθούν πιστά τις παραδοσιακές διδασκαλίες και πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κάθησαν στο ίδιο τραπέζι με εκείνους που στέκονται περισσότερο κριτικά απέναντι στην παράδοση αυτή – ενώ πολλοί προσέφεραν απόψεις στην προοπτική γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο αυτών πλευρών.

Από τη συζήτηση, κατέστη προφανές ότι μία μεγάλη ποικιλία από γνώμες και πρακτικές προσεγγίσεις υπήρχαν ήδη μέσα στη ζωή και την παράδοση της Εκκλησίας.

Ο γνήσιος διάλογος ανέδειξε τον βαθύ σεβασμό απέναντι στις αντίθετες απόψεις, παράλληλα με την έντονη επιθυμία για συνεργασία και πίστη στην ορθόδοξη παράδοση.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε όχι μόνο στις διδασκαλίες και τις πρακτικές της Εκκλησίας, οι οποίες, προέκυψαν από την προ-νεωτερική και ανατολική συνείδησή της, αλλά και στην ανάγκη αντιμετώπισης σύγχρονων δυτικών προκλήσεων που έχουν κυριαρχήσει στον σύγχρονο κόσμο.

Η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για το πώς μπορούν να προσεγγιστούν ζητήματα του βιολογικού φύλου, της σεξουαλικότητας και του κοινωνικού φύλου χωρίς τις επικρίσεις και την πόλωση που πολύ συχνά χαρακτηρίζουν τη συζήτηση αυτή.

Το παρόν συνέδριο υπήρξε σίγουρα μοναδικό στο είδος του μέχρι σήμερα στην ανά την οικουμένη Ορθοδοξία, καθώς προσπάθησε να δημιουργήσει ένα φιλόξενο πλαίσιο στο οποίο όλοι οι συμμετέχοντες - συντηρητικοί, προοδευτικοί και οποιοσδήποτε άλλος - θα μπορούσαν να εκφραστούν, να ακουστούν και να γίνουν κατανοητοί ως πλήρεις άνθρωποι καθοδόν προς τη συνάντηση με τον Χριστό.

Παρά τη διαφορετική στάση τους, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συμφώνησαν σε ορισμένα βασικά σημεία: Η αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων θα πρέπει πάντοτε να γίνεται σεβαστή. Η κάθε είδους βία θα πρέπει να αποκλειστεί.

Η ποιμαντική φροντίδα είναι απαραίτητη. Ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί, με τον ίδιο σεβασμό και ευγένεια που χαρακτήρισε την συνάντηση αυτή.

Συμμετέχοντες ήταν:

Καθ. George Demacopoulos, Διάκονος Brandon Gallaher, Καθ. Aristotle Papanikolaou, Δρ. Edward Skidelsky, Gregory Tucker, π. James Alison, Καθ. Ευαγγελία Αμιραλή, Δρ. Thomas Arentzen, Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, π. Michael Bakker, Δρ. Αντώνιος Μπασούκος, π. Δημήτριος Μπαθρέλλος, π. John Behr, π. Philippe Bordeyne, Δρ. Patricia Fann Bouteneff, Καθ. Peter Bouteneff, Καθ. David Bradshaw, π. Silviu Bunta, Misha Cherniak, π. Ian Graham, Επίσκοπος Jonathan Goodall, Δρ. David Heith-Stade, π. Dragoș Herescu, π. Cyril Hovorun, Καθ. Andrej Jeftić, Nik Jovčić-Sas, Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης, π. Ισίδωρος Κάτσος, Αδελφή Vassa Larin, Δρ. Sean Larsen, π. Andrew Louth, Mari Mars, Αιδ. Alison Milbank, Καθ. John Milbank, Δρ. Elena Narinskaya, π. Stephen Platt, Καθ. Ashley Purpura, π. Richard Rene, Δρ. Bryce Rich, Δρ. Edward Siecienski, Καθ. Richard Swinburne, Δρ. Elizabeth Theokritoff, π. Βασίλειος Θερμός, Δρ. Dmitry Uzlaner, Natalia Vasilevich, Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ, Καθ. Gayle Woloschak, π. Mark Woodruff.
Επίσημη περίληψη

Μία διεθνής συνάντηση ερευνητών, κληρικών, κλινικών επιστημόνων και άλλων ειδικών πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου 2019, όπου συζητήθηκαν σύγχρονα θέματα βιολογικού φύλου (sex), κοινωνικού φύλου (gender) και σεξουαλικότητας στο πλαίσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο στόχος της ανεπίσημης αυτής συνάντησης ήταν να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των ειδικών προκειμένου να βοηθηθεί η Εκκλησία να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις σε επείγουσες ποιμαντικές ανάγκες που είναι, τόσο αληθινές, όσο και ποιμαντικά ευαίσθητες.

Οι συμμετέχοντες, που υποστηρίζουν, υπερασπίζονται και ακολουθούν πιστά τις παραδοσιακές διδασκαλίες και πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνομίλησαν με εκείνους που στέκονται με ένα περισσότερο κριτικό μάτι απέναντι στην παράδοση αυτή - ενώ πολλοί προσέφεραν απόψεις στην προοπτική γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των δύο αυτών πλευρών.

Όλοι συμφώνησαν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο μοναδικό σεβασμό και ευγένεια που χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή.

Σημείωση

Το συνέδριο αποτελεί μέρος ενός τριετούς ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Συμβούλιο, τους Φίλους του Βρετανικού Συμβουλίου και το Ίδρυμα Henry Luce.

Το παρόν δελτίο τύπου εκδίδεται στο όνομα των διοργανωτών του προγράμματος με τίτλο «Σύγχρονη Ανατολική Ορθόδοξη Ταυτότητα και Προκλήσεις του Πλουραλισμού και της Σεξουαλικής Διαφορετικότητας σε μία Κοσμική Εποχή», Δρ. Brandon Gallaher και Καθ. Aristotle Papanikolaou (βασικοί ερευνητές) και Καθ. George Demacopoulos, Δρ. Edward Skidelsky και Gregory Tucker (εταίροι) και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ένα από κοινού ανακοινωθέν της διάσκεψης.

Εμφανίσεις: 238291
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: