Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/08 15:14

nikanoros konitsa 3

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η ιστορική Μονή Νικάνορος, που είναι χτισμένη, κοντά στο ομώνυμο χωριό της Κόνιτσας, πάνω σ΄ έναν επιβλητικό και απόκρημνο και μυτερό βράχο, εόρτασε την Τετάρτη 7 Αυγούστου, με τη συμμετοχή πολλών πιστών από την ευρύτερη περιοχή.

Στην υπαίθρια θεία λειτουργία και στη λιτάνευση της εικόνας, οι προσκυνητές ένιωσαν μια διάθεση αγαλλίασης, βυθίζοντας, έστω και στιγμιαία, το βλέμμα της ψυχής τους στον κόσμο του επέκεινα, παραμερίζοντας ό,τι τους προσφέρει η καθαρή λογική και ο λογισμός.

Αναγνώρισαν ταπεινά τη φτώχεια του μυαλού μπροστά στον πλούτο του θείου φωτισμού, που ανοίγει νέους ορίζοντες. Στο λιτό και μεστό κήρυγμά του, ο αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Μάιπας, που ανασυγκρότησε τη Μονή, με την ευλογία και τη στήριξη του Μητροπολίτη Ανδρέα, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κι εμείς πρέπει να αναλογισθούμε τις αρετές του Αγίου Νικάνορος και, όσο μπορεί ο καθένας μας, στο μέτρο του δυνατού, να αγωνισθούμε να τις μιμηθούμε. Ας ξεχωρίσουμε κάποιες από τις πολλές του αρετές: την αγνότητα και την σωφροσύνη, την θαυμαστή εγκάρδια αγάπη του στον Θεό και τους ανθρώπους, που τον οδήγησαν στην ολοκληρωτική αφιέρωση και στους μεγάλους ασκητικούς, αιματηρούς αγώνες. Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή εσχάτων χρόνων, που αυτές οι αρετές τείνουν να εκλείψουν: Ψυχράνθηκε η αγάπη πολλών από εμάς Χριστιανών στον Θεό και στον πλησίον μας. Κυριαρχεί η ιδιοτέλεια, η αδιαφορία, η ασπλαγχνία, η απιστία, η ανυποταξία στο θέλημα του Θεού. Εμείς σήμερα θέλουμε να αγιάσουμε χωρίς κόπο, χωρίς θυσίες, χωρίς αγώνα».

Η ΜΟΝΗ

Ιδρύθηκε το 1816, σε θέση όπου προϋπήρχαν ερείπια παλαιάς Μονής, ως ένδειξη τιμής στον Όσιο, που έσωσε το 1815 τους κατοίκους από τη μεγάλη επιδημία πανούκλας, που μάστιζε όλη την περιοχή.

Ο ναός της Μονής, η οποία είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ εδώ και 45 χρόνια, το 1975, έχει κλαπεί το παλαιό τέμπλο, μαζί με όλες τις εικόνες του.

Με φροντίδα της Περιφέρειας Ηπείρου έχει εγκριθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να αναστηλωθούν τα κελιά και τα άλλα βοηθητικά κτίσματα του Μοναστηριού, που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, λόγω κατολίσθησης.

Όπως επεσήμανε ο π. Αρσένιος, που ευχαρίστησε δημόσια για το ενδιαφέρον του τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει στο να ξαναποκτήσει η μονή την παλαιά αίγλη της, αλλά και να γίνει προορισμός θρησκευτικού τουρισμού.

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το Μοναστήρι του Νικάνορος Κόνιτσας είναι μια θέα του Θεού, ένα άνοιγμα στον θεϊκό κόσμο. Τα μάτια του ανθρώπου δεν χορταίνουν με όσα ωραία κι αν δουν στον κόσμο αυτό (κι είναι τόσο ωραία, τα ωραία της γης!).

Τ' ανθρώπινα μάτια είναι πλασμένα να βλέπουν πολύ πέρα από τα γήινα, πολύ μακρύτερα από τα αισθητά, πάνω από της φθοράς τα οράματα. Είναι φακοί, που αντικατοπτρίζουν τις υπερδιάστατες πνευματικές πραγματικότητες.

Στο Μοναστήρι του Νικάνορα, όπως και σε κάθε Μοναστήρι, ο άνθρωπος «μαντεύει» πως αν δεν φθάσει να αντικρύσει την ωραιότητα του Θεού, δεν θάβρει πουθενά σταματημό και αναπαυμό.

Γι' αυτό γυρεύει το Θεό, για να καταπαύσουν οι ασίγαστοι πόθοι του. Στο καθολικό του Μοναστηριού νιώθεις πως η καθαρότητα έχει ένα απύθμενο βάθος.

Δεν συμβιβάζεται με υποκριτικά ελατήρια, με ιδιοτελείς σκοπούς, με υστεροβουλίες. Ο καθαρός ρίχνει στο χωνευτήρι της αναγέννησης πάθη, αδυναμίες, συμφέροντα, ελαττώματα.

nikanoros konitsa 1

nikanoros konitsa 1

nikanoros konitsa 1

nikanoros konitsa 1

nikanoros konitsa 1

nikanoros konitsa 1

nikanoros konitsa 1

Εμφανίσεις: 300607
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: