Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/07 17:13

korea 1

Του Θάνου Χρυσανθόπουλου


Με την αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Εκκλησιών στην Κορέα (NCCK), η οποία αποτελείται από άτομα διαφορετικών ομολογιών, με κύριο στόχο την προώθηση της ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο, συναντήθηκε το Romfea.news.. Η αντιπροσωπεία έχει ήδη επισκεφθεί τη Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να προωθήσει τους στόχους της και να επιδιώξει περαιτέρω συνεργασία και ορατότητα. Η Αθήνα είναι η τελευταία χώρα που επισκέπτεται πριν επιστρέψει στη Σεούλ.

Ο Διευθυντής του NCCK, ο Αιδεσιμότατος Shin Seung Min, και ο Αιδεσιμότατος π. Lim Jong Hun (Αντώνιος) περιέγραψαν τη διαδρομή τους από τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη. Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Ρωσικής Προτεσταντικής Εκκλησίας και οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η αντιπροσωπεία πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη της Κρατικής Δούμα. Εκεί συζήτησαν την οικονομική συνεργασία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, επειδή είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της ειρηνικής συνύπαρξης και προώθησης της ενότητας στην Κορεατική Χερσόνησο.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επιβεβαίωσαν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν καλά ενημερωμένος για την τρέχουσα κατάσταση στην Κορέα.

Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, "Χρειάζεται αλληλεγγύη και αγάπη. Είχαμε διηρημένη την Γερμανία, η οποία ευτυχώς επανενώθηκε. Σήμερα παραμένουν διηρημένες η Κορέα, η Κύπρος και ίσως και άλλα μέρη του πλανήτη. Η προσευχή μας είναι να ενωθούν οι λαοί, τα έθνη, να υπάρχει δημιουργική συνεργασία, ενότης και ειρήνη».

Ο π. Αντώνιος, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κορέα, επιβεβαίωσε την δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη σχετικά με τις παρεμβάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας που επιχειρεί τη διαίρεση του Ορθόδοξου ποιμνίου στην Κορέα. Πιο συγκεκριμένα, σε μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική Ορθόδοξη κοινότητα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει ιδρύσει μια δική της Ορθόδοξη ενορία και προσπαθεί να προσελκύσει τους Ρώσους Ορθόδοξους.

Στην ανακοίνωσή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε: "“Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε ίσως, η αδελφή Ορθόδοξος Εκκλησία της Ρωσίας δημιουργεί προβλήματα και εις την Κορέα και προσπαθεί να διαιρέσει το Ορθόδοξο ποίμνιο. Εδημιούργησε μία ξεχωριστή Ορθόδοξη ενορία, της Αναστάσεως του Κυρίου, και οι εκπρόσωποί της εις την Σεούλ τηλεφωνούν και προσπαθούν να ελκύσουν, να τραβήξουν Ορθοδόξους αδελφούς ή κατηχουμένους εις την Ορθοδοξίαν, διαιρώντας το ποίμνιο της Μητροπόλεως Κορέας. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, είναι ένας μεγάλος πειρασμός".

Ο π. Αντώνιος είπε ότι ήταν ένα θλιβερό γεγονός για την Ορθόδοξη Κοινότητα της Κορέας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε το μήνυμα της αντιπροσωπείας του NCCK για ειρηνική συνύπαρξη στην Κορεατική Χερσόνησο να ακουστεί παντού και το ταξίδι της να αποφέρει καρπούς.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης για να μάθει περισσότερα για την οικουμενική πνευματικότητα της συμφιλίωσης και της ειρήνης στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν επίσης με τον Σεβ. Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιο, Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC).

Στην Ελλάδα, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε δύο μοναστήρια στα Μετέωρα και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, ο οποίος προσευχήθηκε για ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την ΜΚΟ «Αποστολή». Ο π. Αντώνιος είπε ότι ήταν βαθιά συγκινημένοι για την αφοσίωσή τους και τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών υποδέχθηκε σε θερμό κλίμα τα μέλη της αντιπροσωπείας. Ο Επίσκοπος Συμεών υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει τις άλλες Εκκλησίες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα για την κατάσταση στην Κορέα. Ο Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας, Δρ Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης, υποδέχθηκε την αντιπροσωπία ώστε οι εκπρόσωποι να τον ενημερώσουν για το σκοπό τους. Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πιθανή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και τη συνεργασία με την ΕΕ.

Τέλος, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τη Romfea.news σχετικά με την ιστορία του NCCK, την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, τους μελλοντικούς στόχους και τις ελπίδες τους. Ο Διευθυντής του NCCK, κ. Shin Seung Min, τόνισε ότι η διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης βασίζεται στην εθνική ενότητα, τη συνεργασία, την επικοινωνία, την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη.

Εμφανίσεις: 280073
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: