Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/07 11:43

ireis bouleytikes

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Είναι αυτονόητο ότι οι κληρικοί, ως πολίτες, που βιώνουν τις συνέπειες, θετικές ή αρνητικές, των πολιτικών αποφάσεων, σαφώς και έχουν τις αντιλήψεις και τις προτιμήσεις τους, όπως έχουν και το δικαίωμα της ψήφου.

Η στάση τους, όμως, εκ της αποστολής τους, επιβάλλεται να είναι υπερκομματική και όχι κομματική. Είναι υποχρεωμένοι, φρονούμε, οι ιερείς να υπερασπιστούν με τη στάση ζωής τους, με το λόγο και το παράδειγμά τους, την Ελληνορθοδοξία.

Έχουν καθήκον και χρέος, ως στρατιώτες του Χριστού, να φωνάξουν και μάλιστα βροντερά, να πουν και μάλιστα δυναμικά τη γνώμη τους και να αντισταθούν και μάλιστα σθανερά, όταν παραβιάζονται και καταπατώνται τα ιερά και τα όσια.

Όταν περιφρονούνται και καταρρέουν οι αρχές και οι αξίες, τα θεμέλια και τα στηρίγματα της κοινωνίας. Όταν σβήνει η πνοή της Ορθόδοξης αλήθειας.

Ωστόσο η εμπλοκή τους σε κομματικές διαμάχες και έριδες, θα τους παρασύρει στον κυκλώνα των προστριβών, της έξαψης, των φιλονεικιών, των διαπληκτισμών και θα πλήξει το κύρος και τον ενωτικό ρόλο τους, προκαλώντας ζημιά και στους ίδιους και στην Εκκλησία.

Οι Έλληνες εκλογείς, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι Ορθόδοξοι. Εάν θέλουν μπορούν, χωρίς υποδείξεις και κηδεμονίες, να αγωνιστούν ειρηνικά και να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη της ψήφου τους, ώστε να επικρατήσουν οι χριστιανικές απόψεις στα κοινωνικά ζητήματα και στα πραγματικά στμφέροντα της πατρίδας.

Όταν ο κληρικός μένει υπεράνω των κομμάτων, αφήνοντας στην άκρη τις κομματικές συμπάθειες και αντιπάθειές του, ως κοινός ποιμένας όλων, ακόμη και των δεδηλωμένων απίστων και αθέων, μπορεί να επηρεάσει με ευεργετικό τρόπο, ηθικά και πνευματικά, τους ενορίτες του.

Έτσι οι άνθρωποι, ό,τι και να πιστεύουν, δεν θα διαφωνήσουν με τον ιερέα, δεν θα δυσαρεστηθούν, δεν θα ψυχρανθούν και δεν θα ελαττωθεί ο σεβασμός τους προς αυτόν.

Ο ιερέας δεν υπηρετεί κόμματα, αλλά το σύνολο των πιστών. Όμως ως άτομο έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει οποιονδήποτε σχηματισμό κρίνει κατάλληλο, χωρίς, βέβαια, να δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να τον κατηγορήσει ότι μάχεται και φατριάζει για την επικράτηση συγκεκριμένων υποψηφίων και παρατάξεων.

Πάντως, όπως και νάχει, οι λειτουργοί της Εκκλησίας, όχι κομματικοποιημένοι, αλλά χριστιανοποιημένοι, οφείλουν να είναι στην πρώτη γραμμή για να μην αποδυναμωθεί και κλονισθεί η πίστη, να μην εξασθενήσουν και εξαφανιστούν οι ελληνορθόδοξες παραδόσεις του λαού.

Εμφανίσεις: 301403
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: