Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/06 10:41

arxiepiskopiko parekklisio 108

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Κατανυκτική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε νωρίς το πρωί σήμερα Τρίτη, 25η Ιουνίου, στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου, το οποίο ευρίσκεται εντός του αύλειου χώρου του Μεγάρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, παρουσία του προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εξ αφορμής συμπληρώσεως πέντε ετών από της αναθέσεως σε αυτόν των καθηκόντων του Πρωτοσυγκέλλου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β'.

Μετά του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου συλλειτούργησαν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός – ο οποίος επί δεκαετίαν διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αναστάσιος Βλαβιανός – Προσωπάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Χαβάτζας – Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Φραγκίσκος Λάβδας – Διευθυντής του Γραφείου της Πρωτοσυγκελλίας, ο Ιερολογ. Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης και ο Ιερολογ. Διάκονος π. Δημήτριος Μανώλης – Εισηγητής της Πρωτοσυγκελλίας.

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος.

Ο Θεοφιλέστατος ιδιαιτέρως μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη τους – εν ζωή – διατελέσαντες Πρωτοσυγκέλλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι κοσμούν την σεπτή Ιεραρχία και την Εκκλησία μας γενικότερα, ήτοι τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Γουμενίσσης κ. Δημήτριο, Πισιδίας κ. Σωτήριο, Νικαίας κ. Αλέξιο, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Ιωαννίνων κ. Μάξιμο και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Θωμά Συνοδινό, ενώ στο τέλος ετέλεσε Ιερό Μνημόσυνο για τους αποβιώσαντες Πρωτοσυγκέλλους, εκ των οποίων πλείστοι εξ αυτών προήχθησαν στο βαθμό της Αρχιεροσύνης.

Στο Ιερό Μνημόσυνο, εκτός των ως άνω Κληρικών, έλαβαν μέρος ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός – Μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Φιλούμενος Ρούμπης – Γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Χρυσόπουλος – Αρχιερατικός Επίτροπος της Α΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας.

Στο τέλος, ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ για την επιείκεια και ανοχή προς το πρόσωπό του, μέσω της ανάθεσης σε αυτό των καθηκόντων του Πρωτοσυγκέλλου, και μάλιστα επί μια πενταετία, αλλά και τις ευχαριστίες του προς όλους τους αδελφούς Κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών αυτής για την άψογη και άριστη μέχρι τώρα μεταξύ τους συνοδοιπορία και συνεργασία.

"Η τιμή σε αυτούς που διακόνησαν και διακονούν την Εκκλησία είναι τιμή έρχεται στο δικό μας πρόσωπο. Καθώς και εμείς, ο καθένας από την δική του πλευρά είναι συνεχιστής μιας σκυταλοδρομίας αγάπης και διακονίας η οποία δεν τελειώνει ποτέ. Από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε αυτή είναι η αποστολή μας, να ευαρεστούμε τον Θεό και τους ανθρώπους. Όταν το πράττουμε αυτό, τότε είναι επιτυχημένη η αποστολή μας" υπογράμμισε κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος.

Επίσης τον Θεοφιλέστατο ευχαρίστησε για την πρόσκληση να συλλειτουργήσει σήμερα μαζί του, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, αλλά και για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλλε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του στην Πρωτοσυγκελλία.

"Η θέση της Πρωτοσυγκελλίας είναι μία θέση, για τους μη ειδότας, περίοπτος και ζηλευτή, αλλά για τους ειδότας, είναι μία θέση λίαν ευθυνοφόρος, ενίοτε δε και ακανθώδης. Χρειάζεται κανείς πολλές φορές να σχοινοβατεί μεταξύ των προβλημάτων, μεταξύ των εντολών του Αρχιεπισκόπου και της επιτυχούς διεξαγωγής αυτών των οποίων έχει ενταλθεί και είναι εκείνος ο οποίος με πνεύμα συνέσεως, με πνεύμα σωφροσύνης οφείλει, και το πράττει επιτυχέστατα ο Θεοφιλέστατος, να κρίνει, να σκέπτεται και να εισηγείται τα ορθά στον Μακαριώτατο" ανέφερε μεταξύ άλλων ο π. Θωμάς.

Στην Θεία Λειτουργία έψαλλε κατανυκτικά ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου Πολιούχου Αθηνών κ. Γεώργιος Δεμελής.

Να σημειωθεί ότι παρακάτω παρατίθενται τα Δίπτυχα των Κεκοιμημένων διατελεσάντων Πρωτοσυγκέλλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η γενικότερη έρευνα και επιμέλεια του καταλόγου των διατελεσάντων Πρωτοσυγκέλλων είναι έργο του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Δροσινού:

Κεκοιμημένοι Διατελέσαντες Πρωτοσύγκελλοι Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς

• Θεόκλητος Β΄ (Παναγιωτόπουλος), Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Επίσκοπος Σταυρουπόλεως.

• Ιάκωβος (Βαβανάτσος), Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος.

• Μιχαήλ (Κωνσταντινίδης), Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο από Μητροπολίτης Κορίνθου.

• Ιωάννης (Παπασαράντος), Μητροπολίτης Αργολίδος.

• Χρυσόστομος (Δασκαλάκης), Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο από Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου.

• Παντελεήμων (Παπαγεωργίου), Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ο από Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης, ο από Επίσκοπος Ταλαντίου.

• Βασίλειος (Ἀτέσης), Μητροπολίτης Λήμνου, ο από Επίσκοπος Ταλαντίου.

• Διονύσιος (Ψαριανός), Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, ο από Επίσκοπος Ρωγών.

• Γαβριήλ (Καλοκαιρνός), Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

• Χριστοφόρος (Αλεξανδρόπουλος), Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας.

• Δαμασκηνός (Κοτζιάς), Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Ευρυτανίας και έπειτα Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, ο από Επίσκοπος Μαραθώνος.

• Θεόκλητος (Αβραντινής), Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

• Ηλίας (Τσακογιάννης), Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και μετέπειτα Μητροπολίτης Τραχείας, ο από Επίσκοπος Περιστεράς.

• Γεώργιος (Προκόπης), Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού.

• Μάξιμος (Ξύδας), Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης.

• Μελίτων (Καβατσικλής), Μητροπολίτης Μαραθώνος.

• Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος (Παρασκευόπουλος), μετέπειτα Καθηγούμενος της Ι. Μ. Αγ. Παρασκευής Πατρών.

• Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος (Λάλος).

• Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος (Ανδρουλάκης).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: 

Εμφανίσεις: 300540
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: