Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/06 00:47

kleisoba mesologgi 1

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Λαμπρό τετραήμερο στο Μεσολόγγι και φέτος έλαβε τέλος πριν λίγο, μια ημέρα μετά του Αγίου Πνεύματος.

Κάθε χρόνο από παραμονή του Αγίου Πνεύματος έως και την επόμενη ημέρα τελείτε λαμπρό πανηγύρι στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Από άκρη σ' άκρη της πόλης του Μεσολογγίου ξεκινούν την παραμονή του Αγίου Πνεύματος αρματωμένοι, καβαλαραίοι, καπεταναίοι και πανηγυριστές και συναντούνται στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου μία ομάδα (παρέα) πανηγυριστών (διαφορετική κάθε έτος) λαμβάνει από τα χέρια του Ιερέα την Ελληνική σημαία που πάνω της είναι ζωγραφισμένη και η μορφή του Αγίου Συμεών (ένας Άγιος άρρηκτα συνδεδεμένος με τους Μεσολογγίτες οι οποίοι τον τιμούν ιδιαιτέρως) και όλοι μαζί συνοδεύοντας τα κόλλυβα μεταφέρουν στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου το οποίο είχε προαποφασισθεί ως σημείο συνάντησης των Εξοδιτών Μεσολογγιτών με τα ελληνικά στρατεύματα τα οποία θα έρχονταν προς ενίσχυση και τα οποία δεν έφτασαν ποτέ.

Επίκεντρο του πανηγυριού είναι η ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Θεοδόχου όπου πραγματοποιείται και πανηγυρική Θεία Λειτουργία ενώ λίγο πριν την απόλυση τελείται μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων προμάχων της πόλεως του Μεσολογγίου και μετά από αυτό μεταβαίνουν όλοι, αρχές του τόπου, πιστοί και πανηγυριστές στο μνημείο του Σταυρού έξωθεν της μονής όπου τελείται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος το απόγευμα καβαλαιραίοι, καπεταναίοι και αρματωμένοι επιστρέφουν στην πόλη με πανηγυρικούς ρυθμούς εις ανάμνηση της απελευθέρωσης και επανακατοίκισης της πόλεως ύστερα από 3 χρόνια μετά την Έξοδο.

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος τελείται Θεία Λειτουργία και στο νησάκι της Κλείσοβας.

Στο ιστορικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος που κοσμεί από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα την νησίδα και μένει εκεί αγέρωχο στον αγέρα και στην αλμύρα να θυμίζει την επική μάχη της Κλείσοβας που έλαβε χώρα την 25η Μαρτίου 1826 με πανολεθρία ήττα των τουρκοαιγύπτιων.

Σε αυτό το μέρος έχει επιλεγεί να γράφεται και η τελευταία πράξη του πανηγυριού με εσπερινό την επόμενη ημέρα του Αγίου Πνεύματος παρουσία όλων των αρχών της πόλεως καθώς και αρματωμένων και μετά το πέρας του εσπερινού όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος να τελείται επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του μνημείου τον Εν τη Κλείσοβα πεσόντων αγωνιστών, καθώς και κατάθεση στεφάνων, ενώ τηρείται προς τιμήν των προγόνων ενός λεπτού σιγή και ψάλλετε από όλους τους παρευρισκόμενους ο Εθνικός Ύμνος.

Λίγο πριν την αποχώρηση από το νησάκι της Κλείσοβας αρματωμένοι χορεύουν στον ήχο του ζουρνά και των νταουλιών τα οποία ''ηχούν'' και ''αντηχούν'' στα πέρατα της λιμνοθάλασσας μέσα από την πνοή και τα χέρια Ρομά και Αθίγγανων που κατέχουν πολύ καλά την τέχνη αυτού του είδους της μουσικής.

Έτσι τιμούν αυτούς που θυσιάστηκαν και πολέμησαν όσο κανείς για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δίνοντας το αίμα τους, τους Έλληνες, τους Μεσολογγίτες, τους Φιλέλληνες... πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για την κατάκτηση της Ελευθερίας αυτής καθώς και δείχνοντας την υπερηφάνεια μας για τους προγόνους μας.

Γαϊτες πήγαιναν κι έρχονταν στο νησί μεταφέροντας όσους επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις στο νησάκι της Κλείσοβας.

Τον εσπερινό τέλεσε ο π. Κωνσταντίνος Δημητρίου εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου ενώ το ψαλτήρι διεύθυνε ο π. Χρήστος Γεωργιάδης ο οποίος όπως και κάθε χρόνο ως δεινός ψαράς και κατέχοντας γαϊτα μαζί με άλλους ψαράδες συνέβαλαν στην μεταφορά του κόσμου στο νησάκι της Κλείσοβας.

Η εκδηλώσεις στο νησάκι της Κλείσοβας πραγματοποιήθηκαν και φέτος με τον κόπο των μελών του συλλόγου ''οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου'' υπό την αιγίδα του δήμου και συμπαραστάσει πολλών εθελοντών.

Αίτημα των συμμετεχόντων στην εκδήλωση προς τις αιρετές αρχές του τόπου μετά το πέρας της ήταν η φωταγώγηση και πάλι της νησίδας της Κλείσοβας...

Το πανηγύρι του 'Αη Συμιού όπως το αποκαλούν είναι το μοναδικό αστικό πανηγύρι στην Ελλάδα κεντρίζοντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο.

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

kleisoba mesologgi 2

Εμφανίσεις: 301546
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: