Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/06 18:22

kougi 5

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Τιμήθηκε και φέτος, την Κυριακή 9 Ιουνίου, στον ιστορικό τόπο του Σουλίου η ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ, καθώς και ο ηρωικός αγώνας των Σουλιωτών, που αποτέλεσαν το έναυσμα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και την Επανάσταση του 1821.

Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Σουλίου, στην οποία συμμετείχε ανθρώπινο δυναμικό από το στρατό και το Φιλοπρόοδο Όμιλο Γραικοχωρίου, ξαναζωντάνεψε τα γεγονότα.

Μετεωρίστηκε για μια ακόμη φορά ο σπινθήρας από το άσβεστο πυρ ενός δαυλού και λίγης μπαρούτης, που την πρωτοάναψε η ανάγκη στο φως να αποκριθεί το φως, διώχνοντας τη μαυρίλα της τυραννίας.

Ο καλόγερος Σαμουήλ, τελευταίος θεματοφύλακας αυτού του κάστρου, έκανε το δάκρυ μετάληψη και με το δαυλό του έβαλε φωτιά, σωριάζοντας το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που έγινε ο τάφος του.

Και είδαν οι λαοί την ακτινοβολία του Σουλίου, την είδε και η δόξα. Όλα τα διαπέρασε η υπερκόσμια λάμψη του Κουγκιού, που σα βόρειο σέλας άστραψε και φώτισε την ανθρωπότητα.

Η ΟΜΙΛΙΑ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου κι ακολούθησε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του αγίου Δονάτου, από το Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτο, όπως και τρισάγιο στο μνημείο των Ηρώων (στο χώρο του Βουλευτηρίου), όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Μιλώντας ο απόγονος της φάρας των Κουτσονικαίων Νικόλαος Κουτσονίκας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική φύτρα των Σουλιωτών και του καλόγηρου Σαμουήλ τους έδειξε, μέσα από τα βάθη της ιστορίας, το χρέος της αντίστασης απέναντι στους εχθρούς και το καθήκον της αυτοθυσίας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, τονίζοντας το νόημα και την έκταση του αδούλωτου φρονήματος των Σουλιωτών.

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΚΟΥΓΚΙΟΥ

Η ανατίναξη του Σουλίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ δεν αποτελεί μύθο, όπως κάποιοι υποστήριξαν, αλλά πραγματικό άθλο ψυχής.

Μετά από πολυχρόνιο γενναίο και εξουθενωτικό πόλεμο με τις υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις του Αλή Πασά, οι Σουλιώτες αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν.

Η συμφωνία όριζε πως έπρεπε να παραδώσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν από το Σούλι.

Μετά την αναχώρηση, ο καλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος στο Κούγκι, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους ή σοβαρά τραυματισμένους, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Όταν οι άντρες του Αλή Πασά έφτασαν στην αποθήκη, έβαλε φωτιά και ανατινάχτηκαν όλοι στον αέρα.

Πριν την ανατίναξη, ένας από τους απεσταλμένους του Αλή Πασά, σύμφωνα με την Μηχανή του Χρόνου, προκάλεσε τον Σαμουήλ με τα παρακάτω λόγια, "Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δεν γλιτώνεις;".

Η απάντηση που πήρε από τον κοσμοκαλόγερο ήταν η εξής: "Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου...".

Έτσι ο καλόγηρος Σαμουήλ παρέμεινε ελεύθερος στα χέρια πλέον του Θεού.

ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ

Σε εποχές ηθικών κατεδαφίσεων και δεινής καταλυτικής κατάπτωσης, το Σούλι, καταυγάζει και ενθαρρύνει τις πράξεις μας και μας τειχίζει με σθένος στις επάλξεις των αξιών.

Το Σούλι, όπου ο καλόγηρος Σαμουήλ άφησε ως κληρονομιά μια εθελούσια θυσιαστική πράξη, αλλά και τη μέθεξη, που οδηγεί στη μεταλαβιά των άχραντων μυστηρίων του Ελληνισμού, καθώς και τη δύναμη, που οδηγεί το άτομο πέρα από τη γήινη υπόστασή του.

Το Σούλι, όπου το όνειρο συναντήθηκε με το θαύμα, και οξύνεται το πνεύμα και λεπτύνεται η ψυχή με αμόνι και πόνο.

kougi 1

kougi 1

kougi 1

kougi 1

kougi 1

kougi 1

Εμφανίσεις: 269692
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: