Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/06 11:11

sinedrio apth 1

Την ζωντάνια των Πατερικών λόγων και κειμένων που δίνουν άμεσες απαντήσεις σε ερωτήματα και προβλήματα της σύγχρονης εποχής, που μπορούν να παρεμβαίνουν με αισιοδοξία, σε ζητήματα των Επιστημών και να λειτουργούν «λυτρωτικά» κι ενισχυτικά για την Θεολογία κατέδειξε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 29-30 Μαίου στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Το συνέδριο με θέμα «Η επικαιρότητα των πατερικών σπουδών στον σύγχρονο κόσμο», διοργάνωσαν ο Τομέας Χριστιανικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας , Αρχαιολογίας και Τέχνης του Θεολογικού Τμήματος του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας «Απόστολος Παύλος» των Βρυξελλών και για πρώτη φορά - κατά την διάρκεια των εργασιών-αποτυπώθηκε τόσο έντονα και ξεκάθαρα η πραγματική θέση που κατέχει η πατερική διδασκαλία στην εκπαίδευση, στην παράδοση, στην πνευματική ενάργεια και στις σύγχρονες ανάγκες των ανθρώπων.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν 27 διακεκριμένοι ομιλητές από τον διεθνή χριστιανικό θεολογικό χώρο, προερχόμενοι κυρίως από γνωστά πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ασίας.

Τις συνεδρίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ο οποίος συμμετείχε στον διάλογο, καταθέτοντας ερωτήσεις και προβληματισμούς προκαλώντας δημιουργικές συζητήσεις και χρήσιμα συμπεράσματα για ερευνητές-μελετητές και το συνέδριο.

Στο υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων και στους διαλόγους που ακολούθησαν παρουσιάστηκε ξεκάθαρα :

-η άμεση ανάγκη επικαιροποίησης της Πατερικής διδασκαλίας και ο δυναμικός χαρακτήρας της Πατερικής παράδοσης.

-Η μεγάλη συλλογική ευθύνη για «την φύλαξη του μένειν και του περιπατείν της παράδοσης» (κατά τους Καππαδόκες πατέρες). Δηλαδή, η έμπνευση από την σοφία του παρελθόντος και η προσαρμογή της παράδοσης στις ανάγκες των πιστών της σύγχρονης κοινωνίας.

Σκιαγραφήθηκαν με έντονο και δηκτικό τρόπο οι διάφορες αποκλίσεις από την Πατερική διδασκαλία και παράδοση είτε προς την πλευρά του ψευτο-προοδευτισμού και της ελευθεριάζουσας θεολογίας, είτε προς την πλευρά του συντηρητισμού και του θρησκευτικού φανατισμού και της εμμονής στο γράμμα της παράδοσης. Παρατέθηκαν λεπτομερώς τα βαθύτερα αίτια προς την μία και την άλλη απόκλιση.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα πνευματικά και θεολογικά κριτήρια, τα οποία επιβάλλεται να έχει κάποιος για να επικαιροποιήσει το σωτηριώδες ευαγγελικό μήνυμα της Εκκλησίας και να οδηγήσει τους πιστούς στην εφαρμογή του θείου θελήματος στη ζωή τους, στη πρόγευση της βασιλείας του Θεού.

Από εμπνευσμένους ομιλητές παρουσιάστηκε η αναγκαιότητα της αληθινής πνευματικής εμπειρίας (πείρας) και η μετοχή στην Χάρη του Αγίου Πνεύματος ω απαραίτητη προϋπόθεση της ερμηνείας και ανάδειξης της διαχρονικότητας της πνευματικής παράδοσης.

Στο συνέδριο τονίστηκε επίσης και πολύ συχνά από ομιλητές «η σημασία της ανάληψης της προσωπικής ευθύνης ενώπιον Θεού και ανθρώπων του καθενός ,ώστε να ενεργεί και να υπάρχει ως αληθινό μέλος του Σώματος του Χριστού».

sinedrio apth 2

sinedrio apth 2

sinedrio apth 2

sinedrio apth 2

sinedrio apth 2

sinedrio apth 2

Εμφανίσεις: 237913
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: