Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/06 17:46

kosobo 10

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Η Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο (επαρχία της Σερβίας, που ανεξαρτοποιήθηκε το 1999 και αποτέλεσε ξεχωριστό κράτος και το οποίο δεν αναγνωρίζεται απ' όλες τις χώρες), όπου υπάρχουν παμπάλαιοι ναοί και ιστορικά μοναστήρια, δεν σβήνει.

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις, που δέχεται στο διάβα του χρόνου, προσκυνητές από διάφορες βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Αλβανία κ.λπ.), διαπιστώνουν ότι αντέχει, έστω και αν πιστοί και κληρικοί της τοπικής Εκκλησίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Σερβίας, ζουν μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας, για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Το Μάρτιο του 2004 είχαν καταστραφεί περί τους 30 βυζαντινούς ναούς και μοναστήρια στη διάρκεια έξαρσης μαζικής βίας.

Σ' αυτούς προστίθενται οι 120, που καταστράφηκαν νωρίτερα, αλλά και κατά τη διάρκεια της τετραετούς και πλέον παραμονής της Νατοϊκής αποστολής στην περιοχή (από το 1999).

Οι σοβαρότερες καταστροφές καταγράφηκαν στην πόλη Πρίζρεν και στους γύρω τόπους, όπου ο μαινόμενος όχλος συστηματικά έκαψε όλες τις ορθόδοξες σερβικές εκκλησίες.

Μεταξύ αυτών, που είχαν καταστραφεί, ήταν η Παναγία Λιέβισκα, έδρα του επισκόπου του Πρίζρεν (στη νοτιοδυτική πλευρά του Κοσόβου), κτισμένη πάνω σε παλαιότερη βυζαντινή βασιλική (του 9ου αιώνα) και αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Ο ναός του Αγίου Σπας, που ανεγέρθηκε με δωρεά Σέρβου ευγενούς περί τα 1330. Ο ναός του Αγίου Νικολάου, γνωστός ως εκκλησία του Τουτίκ, που χτίστηκε στα 1331-32 με δωρεά της οικογένειας αριστοκρατών Τουτίκ.

Το μοναστήρι των Αρχαγγέλων, χτισμένο το 1343 από τον Σέρβο βασιλιά και μετέπειτα τσάρο Στεφάν Ντούσαν. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Πρίσρεν χτισμένος στα μέσα του 14ου αιώνα.

Ο σερβικός ορθόδοξος καθεδρικός ναός, έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Επισκοπής, αφιερωμένος επίσης στον άγιο Γεώργιο, που χτίστηκε στα 1856 και στέγαζε εξαιρετική συλλογή βυζαντινών εικόνων.

Το μοναστήρι του Ντέβιτς (Άγιος Ιωανίκειος) του 13ου αιώνα στην πόλη Σμπρίτσα. Οι εισβολείς έβαλαν φωτιά ακόμα και στα φυλασσόμενα στον χώρο του μοναστηριού ιερά λείψανα του αγίου Ιωανίκειου.

Κάποια από τα μοναστήρια και τους ναούς αναστηλώθηκαν, ενώ σε ορισμένα και τώρα γίνονται εργασίες, με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και δωρητών.

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Μνημεία με ιδιαίτερη θρησκευτική και πολιτιστική αξία είναι ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Γκρατσάνιτσα, που χτίστηκε τη δεύτερη δεκαετία του 14ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του αρχιτεκτονικού ρυθμού της εποχής των Παλαιολόγων.

Οι τοιχογραφίες της είναι το έργο των κορυφαίων μαστόρων του εργαστηρίου του Μιχαήλ Αστραπά.

Οι πιο αντιπροσωπευτικές είναι οι παραστάσεις των κτητόρων, του Μιλούτιν και της Σιμωνίδος, καθώς και το περίφημο οικογενειακό δέντρο των Νέμανιτς, το οποίο φιλοτέχνησαν στον 14ο αιώνα (και στο Πατριαρχείο της Πετς και στην Ντέτσανι) και αποτελεί ένα μοναδικό έργο τοιχογραφίας σε ολόκληρη την ορθόδοξη ζωγραφική.

Ο ναός του αγίου Στεφάνου στη Μπάνσκα, χτίστηκε μεταξύ του 1312 και του 1316, ως μαυσωλείο του βασιλιά Μιλούτιν. Ακολουθεί τη σερβική τεχνοτροπία της Ράσκα, όπως και το μοναστήρι της Στουντένιτσα.

Στη Στουντένιτσα, έχουν θάψει και τον κτήτορα και ευγενή της δυναστείας Νέμανιτς, τον Στέφανο. Ο ναός της Αναλήψεως Του Κυρίου στη μονή Βισόκι Ντέτσανι είναι μαυσωλείο του βασιλιά Στέφανου Ούρου Γ΄ του Ντετσάνσκι (1321-1331).

Οι ειδικευμένοι οικοδόμοι, συνδυάζοντας τις ρομανικές, γοτθικές και βυζαντινές επιρροές, δημιούργησαν μια πρωτότυπη δομή στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και τη διακόσμηση.

Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1335, κατά την εποχή του γιου και κληρονόμου του Στέφανου Ντετσάνσκι, Στέφανου Ούρου Δ΄ Ντούσαν (1331-1355), ο οποίος ολοκλήρωσε και την εσωτερική εικονογράφηση.

Οι αγιογραφίες περιέχουν πάνω από 1.000 εικονογραφικές σκηνές και οι περισσότερες έχουν διατηρηθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Ως εκ τούτου, είναι η μεγαλύτερη διατηρημένη πηγή δεδομένων για τη βυζαντινή εικονογραφία.

Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ

Τα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο, που υπήρξαν δραματικά σε βάρος της Ορθοδοξίας, στέλνουν το μήνυμα ότι στην καρδιά των Ορθοδόξων, ό,τι και αν συμβεί, καίει άσβηστη η φλόγα του Θεού.

Πυροφόροι και πνευματοφόροι δεν λυγίζουν, αντίθετα προσφέρουν αγάπη και στους εχθρούς τους. Η πίστη μέσα στις δυσκολίες και τους κινδύνους δεν είναι κάτι το παροδικό.

Δεν είναι κάτι το εξωτερικό. Δεν είναι κάτι το επιφανειακό. Είναι κατάσταση, είναι στάση, είναι τρόπος, είναι συμπεριφορά ψυχής.

kosobo 1

kosobo 1

kosobo 1

kosobo 1

kosobo 1

kosobo 1

kosobo 1

kosobo 1

kosobo 1

Εμφανίσεις: 218583
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: