Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/05 12:11

koronias kiriaki 19

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεημων, προσκληθείς από τον προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Ιωάννη Παναγιώτου, χοροστάτησε στον Ορθρο, προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού και εκήρυξε τον Θ. λόγον, μεθεορτίως, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς.

Πάντοτε με την φιλόφρονα ευλογία του οικείου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή, είπε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας, βλέπουμε τον Κύριο να συνομιλεί με μια γυναίκα, που δεν είχε και καλή φήμη, και να κάνει ένα υψηλού θεολογικού περιεχομένου διάλογο με αυτήν.

Και μόνο αυτό το περιστατικό να υπήρχε στο Ευαγγέλιο, θα ήταν αρκετό να δείξει την θέση της γυναίκας στην διδασκαλία του Χριστού και στην Εκκλησια γενικότερα.

Σε μια εποχή μάλιστα, που η γυναίκα είχε πολύ υποβαθμισμένη θέση στην κοινωνία. Όμως μέσα στην Εκκλησία η γυναίκα βρήκε την θέση, που της αξίζει.

Δεν θα μιλήσω, βέβαια, για τις γυναίκες,που πιστά ακολούθησαν τον Χριστό μέχρι τον Σταυρό και την Ανάσταση.

Ούτε για τις γυναίκες μάρτυρες, όπως και η ίδια η Σαμαρείτις ή ασκήτριες. Ούτε για τις γυναίκες ισαποστόλους. Ούτε για την Πρώτη μετά τον Ενα Κύριο, την Υπεραγία Θεοτόκο. Γιατί τα θεωρώ γνωστά.

Η γυναίκα στην χριστιανική διδασκαλία θεωρείται ίση και ισότιμη με τον άνδρα, όχι όμως απολύτως όμοια. Γιατι κάθε φύλο έχει και ιδιαίτερα χαρίσματά του. Οπως η γυναίκα έχει το ανυπέρβλητο χάρισμα της μητρότητας.

Θα απαντήσουμε μόνο, σε ορισμένα ερωτήματα, που θέτει η εποχή μας σχετικά με την γυναίκα.

1. Μπορεί η γυναίκα να αναπτύσσει δραστηριότητες και έξω από το σπίτι ή θα την περιορίσουμε εκεί; Εάν η γυναίκα έχει περίσσεια δυνατοτήτων όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά και επιβάλλεται να τις αξιοποιήσει.

Να γίνει επιστήμων, επιχειρηματίας, καλλιτέχνις, πολιτικός και εί τι άλλο. Χωρίς να ξεχνά, βέβαια,ότι δεν είναι ούτε υποτιμητικό, ούτε λίγο να είναι κυρίως μητέρα.

Γιατί "το χέρι που κινεί το λίκνο, κυβερνά τον κόσμο". Και αυτό αποδεικνύεται με την Αγ. Ελένη μια και λειτουργούμε μεθεορτίως σήμερα.

2. Μπορεί η γυναίκα να έχει ελευθερία σχέσεων με τον άνδρα; Οι εντολές είναι κοινές και για τα δύο φύλα.

Η Εκκλησία επισημαίνει ότι οι ελεύθερες και αλλεπάλληλες σχέσεις όχι μόνο δεν οδηγούν στην εσωτερική πληρότητα, αλλά και δημιουργούν ψυχικά τραύματα. Αλλά και μιά ακόρεστη μανία,σαν να προσπαθεί κάποιος να ξεδιψάςει με θαλασσινο νερό!

Για την Εκκλησία υπάρχει ο ευλογημένος γάμος,που συνδέει τα δύο φύλα με ειλικρινή έρωτα, με συναίσθηση ευθύνης, με αγάπη και με διάθεση αλληλοκατανοήσεως και προσφοράς. Αυτή η σχέση έχει διάρκεια και δίνει πληρότητα και ευτυχία.

3. Και πώς δικαιολογείται το "η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα" (Εφεσσίους ε, 33); Αλλά ο φόβος εδώ σημαίνει σεβασμό γεμάτο αγάπη και τρυφερότητα, αφού και ο άνδρας θα αγαπά την "εαυτού γυναίκα ...ως εαυτόν." (ενθ' ανωτ.).

Ο Απ. Παύλος λέει κάτι πολύ προχωρημένο,που δεν ξέρω άν το έχουν ακούσει αυτοί, που ταυτίζουν την Εκκλησία με την συντήρηση: "η γυνή του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλ'ο ανήρ ομοίως δε και ο ανήρ του ιδίου σώματος ουκ εξουσιάζει, αλλ'η γυνή" (Α Κοριν. ζ, 4).

4. Την ιστορία, λένε, την γράφουν οι μεγάλοι άνδρες. Όμως δίπλα σε κάθε μεγάλο άνδρα βρίσκεται συνήθως μια μεγάλη γυναίκα. Πολλά τα παραδείγματα.

Εν κατακλειδει,η γυναίκα για την Εκκλησία είναι "τιμιωτέρα λίθων πολυτελών" (Παροιμ. 3, 15), αλλ' όχι εμπορεύσιμον είδος, όπως δυστυχώς την καταντούν οι δήθεν προοδευτικές θεωρίες.

Προ της Απολύσεως έγινε Μνημόσυνο των κτητόρων του Ναού.

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

koronias kiriaki 1

Εμφανίσεις: 291324
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: