Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 15/05 01:36

oxrida 10

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Στην τουριστική Οχρίδα των Σκοπίων (με 50.000 περίπου κατοίκους), υπάρχουν σε εκτεταμένη κλίμακα στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού και της βυζαντινής ιστορίας, που είναι μνημεία και εκκλησιές.

Όμως αποκαλύπτονται, και σε τωρινές ανασκαφές, και άλλα βυζαντινά απομεινάρια. Προσκυνηματικά οδοιπορικά οργανώνονται στην Οχρίδα, όπου είναι πολλά και έντονα τα αποτυπώματα του Ορθόδοξου Βυζαντίου, από εκκλησιαστικούς φορείς Ορθόδοξων χωρών, ανάμεσά τους της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αλβανίας (πρόσφατα βρέθηκαν εκεί χριστιανοί νέοι από τη Μητρόπολη Ελμπασάν).

Διασχίζοντας τον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Κλήμεντος της παλιάς πόλης, που είναι προστατευόμενη από την Unesco, καταλήγει ο προσκυνητής σε βυζαντινούς ναούς. Μεταξύ αυτών η Αγία Σοφία, που έχει χτιστεί τέσσερις φορές στο συγκεκριμένο σημείο, με την καθισμένη Παναγία στην κόγχη του ιερού να δεσπόζει και να εντυπωσιάζει.

Πρόκειται για μια εκκλησία ρυθμού μεγάλης βασιλικής, με τοιχογραφίες του 11ου και 14ου αιώνα. Ανάμεσα στις υψηλής τεχνικής τοιχογραφίες, στέκεται ένας τουρκικός άμβωνας από την εποχή που ναός είχε μετατραπεί σε τζαμί. Ο Άγιος Παντελεήμονας, είναι η πιο παλιά εκκλησία της Οχρίδας.

Μέσα στο Φρούριο του Σαμουήλ, ένα από τα μεγαλύτερα της ευρύτερης περιοχής με καταπληκτική θέα, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Κλήμεντος, η οποία ανήκει στην Παλαιολόγειο εποχή.

Ολοκληρώθηκε στο τέλος του 13ου αιώνα, υπήρξε Μητρόπολη και είναι φιλοτεχνημένη με ένα νέο τρόπο διακόσμησης, που ξεφεύγει από τις ανατολικές επιδράσεις.

Κοντά και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, χτισμένο στα βράχια της λίμνης. (Να σημειωθεί ότι η λίμνη Οχρίδα, το 1/3 της ανήκει στην Αλβανία, είναι μια από τις αρχαιότερες φυσικές τεκτονικές λίμνες του κόσμου (σχηματίστηκε πριν από το 4 εκατ. Χρόνια. Είναι, επίσης, η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, 2770 χλμ. μήκος, 2 χλμ. πλάτος και 286 μέτρα βάθος).

Είκοσι εννέα χλμ. νότια της Οχρίδας, δίπλα στα αλβανικά σύνορα, υπάρχει το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ. Χτίστηκε το 900 μ.Χ. και δέκα χρόνια αργότερα κάηκε, για να ξαναχτιστεί το 14ο αι. Βρίσκεται σε ένα μοναδικό περιβάλλον.

Το πράσινο γύρω, το γαλάζιο της λίμνης και οι κομψές αρχιτεκτονικές γραμμές του μνημείου, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

Η Οχρίδα είναι η έδρα της λεγόμενης «Μακεδονικής Εκκλησίας», που δημιουργήθηκε το 1958 για πολιτικούς κυρίως λόγους, και δεν αναγνωρίζεται επισήμως από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς θεωρείται σχισματική.

Το 2005 το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, τοποθετώντας ως Αρχιεπίσκοπο τον Ιωάννη, που υπέστη μια σειρά διωγμών από τις αρχές του κρατιδίου.

Ο φυσικός πλούτος της Οχρίδας βοήθησε τους ανθρώπους να αναπτύξουν πολιτισμούς από τη νεολιθική και προϊστορική κιόλας εποχή. Οι Φρύγες και οι Αχαιοί ήταν οι παλαιότεροι κάτοικοί της.

Η πόλη της Οχρίδας, κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Λυχνίς (πόλη του φωτός, από την διαύγεια και καθαρότητα των κρυστάλλινων νερών της λίμνης της) και από τον 9ο αιώνα μ.Χ. έγινε γνωστή με την ονομασία Αχρίδα. Κατακτήθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον Φίλιππο τον ΙΙ, αργότερα από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Βούλγαρους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές έφτασε στην Οχρίδα ο Απόστολος Παύλος στη διάρκεια του ταξιδιού του για τη διδασκαλία και διάδοση της χριστιανικής πίστης, έγινε το κέντρο του χριστιανισμού στην περιοχή και εκεί το 893 ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο των Σλάβων από τον Επίσκοπο Κλημέντιο της Οχρίδας, μαθητή των Αγ. Κύριλλου και Μεθόδιου.

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

oxrida 1

Εμφανίσεις: 301119
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: