Γράφτηκε από τον/την EpirusTv news. 26/04 14:44

k9

"Σήμερα μαύρος ουρανός σήμερα μαύρη μέρα ,σήμερα όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται", με αυτά τα λόγια από το μοιρολόι της Παναγιάς να ακούγονται από το πρωί στους δρόμους της Κοπάνης στη Λάκκα Σουλίου, αναβίωσε και φέτος ένα ξεχωριστό έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων.

Από νωρίς το πρωί άνδρες ,γυναίκες και μικρά παιδιά φορώντας παραδοσιακές στολές και χωρισμένοι φέτος σε 4 ομάδες με κυπριά και κουδούνια τραγούδησαν πένθιμα τα κάλαντα της Μεγάλης Παρασκευής, πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού, με τους κατοίκους τόσο τους μόνιμους όσο και τους απόδημους που βρίσκονται στο χωριό για τις διακοπές του Πάσχα, να τους φιλεύουν με αβγά και κουλούρια αλλά και χρήματα για την ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Τη συγκίνηση και το σεβασμό όλων προκάλεσε μια 95χρονη γυναίκα που εμφανώς φορτισμένη μιλώντας στα Μέσα υπογράμμισε πως χάρη σε αυτό το έθιμο ο χρόνος για εκείνη γυρνά πίσω θυμίζοντάς της τα παλιά και δύσκολα όπως σημείωσε χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες όμως οι γυναίκες της γενιάς της και η ίδια έβρισκαν πάντα τρόπο να τις ξεπερνούν, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους και να κρατούν ενωμένες τις φαμίλιες τους ,όπως είπε.

Οι 4 ομάδες αφού πέρασαν από όλα τα σπίτια της Κοπάνης, στις 12.00 το μεσημέρι μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού και έψαλλαν για τελευταία φορά όλοι μαζί τα κάλαντα έξω από την εκκλησία παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μοιράζοντας στους πιστούς το σταυροκάρβελο.

Πρόκειται για ένα ψωμί που έχει το σχήμα του σταυρού και επάνω του υπάρχουν μικρές προεξέχουσες κόγχες ψωμιού, που αναπαριστούν το στεφάνι του Χριστού.

Η αναβίωσή αυτού του εθίμου τα τελευταία 20 χρόνια από τη Φιλοπρόοδο Κίνηση Κοπάνης έχει ως στόχο τη συνέχιση της παράδοσης και των εθίμων από τους νέους του χωριού που με περισσή χαρά φροντίζουν κάθε χρόνο να ζωντανεύει το μοιρολόι της Μητέρας του Θεανθρώπου στην πιο πένθιμη μέρα του χρόνου ...

Εκείνοι δε που το περιμένουν με ανυπομονησία είναι περισσότερο οι μικροί "πρωταγωνιστές" του αλλά και οι πολλοί μετανάστες που ζουν σε Καναδά, Σουηδία, Αυστραλία και Γερμανία και λαχταρούν κάθε χρόνο να δουν μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια το εν λόγω έθιμο μαζί με εικόνες από το χωριό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως σημείωσε μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

k1

k1

k1

k1

Εμφανίσεις: 300610
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: