Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/04 23:02

tzami arta 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


1.000.000 ευρώ ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου για τη βελτίωση- αποκατάσταση του οθωμανικού τεμένους Ιμαρέτ στην Άρτα, που θεωρείται μνημείο - σύμβολο για την πόλη και είναι ένας από τους χώρους, που κατέλειπαν οι Οθωμανοί.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και αφορούν αφ' ενός αναστηλωματικές εργασίες του οθωμανικού τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου και αφ' ετέρου καταγραφή προβλημάτων των δομικών υλικών και του διακόσμου.

Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και αναμένεται η τυπική έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το Ιμαρέτ ήταν ένα κτιριακό σύμπλεγμα, από το οποίο έχει διασωθεί μόνο το τζαμί του Φΐκ πασά, που λειτουργούσε ως πτωχοκομείο και είχε οικονομική αυτοτέλεια.

Διέθετε ένα τζαμί, ένα χαμάμ, ένα εστιατόριο, κλίνες για οδοιπόρους και φτωχούς και έναν μεντρεσέ (μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο). Το τζαμί αυτό κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας.

Κατασκευάστηκε με υλικά, τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας της αρχαίας Νικόπολης, όπως και από το βυζαντινό ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας, αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν κτίστηκε πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Μετά την απελευθέρωση της Άρτας, το τζαμί μετατράπηκε προσωρινά σε εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Ιωάννη το Ρώσο.

Το 1938, με βασιλικό διάταγμα, το τζαμί ανακηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Η αναστήλωση του τζαμιού στην Άρτα είναι θετική εξέλιξη, όχι τόσο για τουριστικούς λόγους, όπως θεωρούν κάποιοι, αλλά γιατί ο σεβασμός στα μνημεία άλλων θρησκευμάτων είναι στοιχείο πολιτισμού, όπως αναμενόμενη, αυτονόητη και επιβεβλημένη θα έπρεπε να θεωρείται και η προστασία των Ορθόδοξων μνημείων σε άλλες χώρες.

Μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν και μια εντρύφυση στο παρόν, μας διαφωτίζουν ότι το όντως Ορθόδοξο φρόνημα και ήθος δεν στηρίζεται ποτέ σε εμπαθείς λογισμούς και πράξεις, αλλά κυριαρχείται από τη γοητεία μπροστά στην ετερότητα του άλλου.

Τα τζαμιά είναι το αποτύπωμα, που άφησε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας η Οθωμανική κατάκτηση και θα πρέπει να νοηθούν ως μια πολιτισμική ιδιαιτερότητα, που άφησε τα ίχνη της είτε το θέλουμε είτε όχι.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι, κατά την εκτίμησή μας, το ζήτημα της συντήρησης των τζαμιών-μνημείων είναι διαφορετικό από αυτό της ανέγερσης νέων τζαμιών.

tzami arta 2

tzami arta 2

tzami arta 2

Εμφανίσεις: 277457
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: