Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/04 20:55

naoi 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Πραγματικά, είναι ανησυχητική η κατάσταση όσον αφορά στη βεβήλωση Ορθόδοξων χώρων στην Ελλάδα, στα αστικά κέντρα και στην επαρχία, (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες κ.λπ.), αφού το τελευταίο διάστημα έχει πάρει μεγάλες έως ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ένα από τα τελευταία κρούσματα σημειώθηκε στην Ήπειρο, όπου, εκτός από την «εφόρμηση» ηλικιωμένου σε 16 παγκάρια ναών, εξωτερική αγιογραφία εκκλησίας σε κωμόπολη μουντζουρώθηκε με σπρέι, ενώ οι τοίχοι της βρέθηκαν «πλημμυρισμένοι» με υβριστικά συνθήματα και μέσα στο ναό αναποδογυρίστηκαν αντικείμενα.

Ανεξίακακος ο εφημέριος, επιδιόρθωσε τις ζημιές και δεν απευθύνθηκε στην αστυνομία.

Καταδικαστέα απερίφραστα, φυσικά, είναι και η βεβήλωση χώρων άλλων θρησκειών, αλλά στη χώρα μας το 95 % περίπου των περιστατικών έχουν να κάνουν με «επιθέσεις» σε ναούς, νεκροταφεία, μνημεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Και όπως εκτιμάται, μάλλον δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός.

Πέρα από τα κυκλώματα και τα μεμονωμένα άτομα, που δρουν με σκοπό την αφαίρεση και εμπορία κειμηλίων, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν όχι μόνο ενδείξεις, αλλά και αποδείξεις μισαλλοδοξίας.

Οι βανδαλισμοί σε εκκλησίες, που είναι πλέον στη "μόδα", εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εκτεταμένοι, ενώ σε άλλες είναι ηπιότερης μορφής.

Ωστόσο, ως προς το αποτέλεσμα, ο σκοπός είναι ο ίδιος: Η προσβολή της Ορθοδοξίας.

Κάποιοι από αυτούς καταγράφονται, γιατί καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές, κάποιες όχι, γιατί στο πνεύμα της αγάπης και της συγχωρητικότητας, δεν καταγγέλλονται.

Ωστόσο, όμως, η όλη κατάσταση φανερώνει ότι η Ορθοδοξία είναι στο στόχαστρο. Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα.

Από τα 556 συνολικά κρούσματα, που εμφανίζουν αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της τάξης του 160% περίπου, τα 525 ήταν σε βάρος τόπων της Ορθόδοξης κοινότητας. Και αυτό γεννά προβληματισμούς.

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια χώρα, που οι κάτοικοί της, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, τουλάχιστον, συνταυτίζονται με το ιδεώδες της Ορθοδοξίας, ζυμώνονται με τη θρησκεία των πατέρων τους, πιστεύουν στην αξία της αρετής και της τιμής;

Άρα, ενδεχομένως, κάποια σχέδια εξυφαίνονται, που μπορεί προς το παρόν να μην είναι απολύτως ορατά, ωστόσο το σήμα κινδύνου ενεργοποιείται.

Έτσι, η υπενθύμιση των Ορθόδοξων Χριστιανικών καταβολών των Ελλήνων δεν είναι έκφραση θρησκευτικού σωβινισμού, αλλά η συνειδητοποίηση της ανάγκης να διατηρήσει ο λαός επαφή με αυτές, για να επιβιώσει βιολογικά και ουσιαστικά.

Δεν θα ξεχάσουμε τα λόγια ενός γέροντα ιερέα, που είχαν πετάξει σκουπίδια στην εσωτερική είσοδο του ναού, στον οποίο υπηρετούσε: «Όταν απουσιάζει ο Χριστός, εμφανίζεται το χάος.

Γι' αυτό, ας μην απαρνηθούμε το Χριστό, γιατί το χάος θα μας καταπιεί».

Εμφανίσεις: 301610
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: