Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 04/04 19:07

elfe 13 0

Μεγάλη αντίδραση από τοπικούς φορείς στην Καβάλα, μεταξύ αυτών και της τοπικής Μητρόπολης, για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ELFE που αποτελεί τη μεγαλύτερη και μοναδική βιομηχανική μονάδα στην Μακεδονία που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι φορείς του νομού με ψήφισμά τους καλούν την κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και τη ΔΕΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην τοπική κοινωνία, τα συμφέροντα της οποίας είναι απολύτως συνδεδεμένα με τη λειτουργία της βιομηχανίας λιπασμάτων.

Το ψήφισμα υπογράφουν η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, το Επιμελητήριο Καβάλας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Καβάλας και το σωματείο αυτοκινητιστών Καβάλας.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής: Σήμερα Τρίτη 2 Απριλίου 2019 οι φορείς της Καβάλας, εκφράζουμε την συμπαράσταση και την στήριξη μας στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, που το τελευταίο διάστημα δέχονται μια συστηματική επί-θεση, η οποία φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και εν τέλει απειλεί την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Όλοι οι φορείς, στηρίζοντας συνεχώς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα της λειτουργίας της Βιομηχανίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, θεωρεί ότι τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην λειτουργία της, μόνο κακό θα φέρουν στην οικονομία της περιοχής.

Το προβλήματα που ξεκίνησαν εξαιτίας της επιμονής της ΔΕΠΑ, για τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και του χρέους (και των τόκων αυτού) της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, που η ELFE αμφισβητεί και επιμένει ότι είναι λογιστικό και τεχνητά δημιουργημένο, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης προς εκκαθάριση.

Η ΔΕΠΑ είναι ο μόνος πάροχος που μπορεί να προμηθεύει τις απαι-τούμενες ποσότητες αερίου, που είναι η πρώτη ύλη για το ελληνικό λίπασμα. Η λειτουργία του εργοστασίου είναι καθημερινή σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα.

Είναι λυπηρό η ΔΕΠΑ, να ζητά όρους τους οποίους εκ των προτέρων γνωρίζει πως η λιπασματοβιομηχανία αδυνατεί να υποστηρίξει.

Η αγορά, δηλαδή ο Έλληνας αγρότης και οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές 6μηνης τουλάχιστον διάρκειας.

Αυτές οι επιταγές δίδονται στη ΔΕΠΑ αφενός έναντι παλαιάς οφειλής και αφετέρου προπληρώνουν τη τρέχουσα κατανάλωση.

Μέχρις ότου η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη και απερίσπαστη, καταλήξει στην απόφαση της, δεν θα πρέπει το ζήτημα αυτό να οδηγεί σε λειτουργικά προβλήματα και κυρίως δεν πρέπει και δεν μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Η Βιομηχανία χρόνια τώρα, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτήν.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που συμβάλει στην επιχειρηματικότητα, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνεργάζονται με την Βιομηχανία με αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομίας μας.

Με σεβασμό πάντοτε στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους και λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις από την βιομηχανία, για τα απαραίτητα μέτρα τηρώντας απαρέγκλιτα τους όρους ασφαλείας που προβλέπονται από το Νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος, είμαστε στο πλευρό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης στο Νομό μας.

Είμαστε στο πλευρό των 800 άμεσα εργαζομένων και των οικογενειών τους που ζούνε από τη λειτουργία του εργοστασίου.

Είμαστε δίπλα στο πλήθος των εταιριών, κατά κύριο λόγο μελών μας, που έμμεσα προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στο εργοστάσιο, ως προμηθευτές ή εργολάβοι.

Όχι στην οικονομική υποβάθμιση του νομού μας. Όχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας.

Δεν πρέπει να στερηθεί ο Έλληνας αγρότης το Ελληνικής Παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα από την μοναδική εναπομείνασα, με εξαγωγικό προσανατολισμό λιπασματοβιομηχανία της χώρας μας και να στραφεί σε εισαγόμενα λιπάσματα πολυεθνικών εταιρειών.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο, και αντίστοιχα μεγάλη και η ευθύνη όλων μας και πρωτίστως του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ και της Κυβέρνησης.

Εμφανίσεις: 230303
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: