Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 01/04 23:38

10 03 06Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Εορτάστηκε η μνήμη του αυτή την περίοδο, αλλά οι πιστοί γνωρίζουν λίγα για τον περισπούδαστο θεολόγο, άγιο Διάδοχο, ο οποίος ποίμανε από τα μέσα του 450 την επισκοπή Φωτικής (κοντά στη σημερινή Παραμυθιά Θεσπρωτίας).

Με την έννοια της άγνοιας του βίου του είναι "ξεχασμένος" από τους ανθρώπους, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί το κάτοπτρο, όπου αντανακλάται και φανερώνεται ο Θεός στον κόσμο. Ο λόγος του επίκαιρος, παρά ποτέ, αφού μας προτρέπει να δείξουμε θάρρος απέναντι στη θλίψη.

Μέσα και στις πιο τραγικές περιστάσεις, όταν ο ουρανός σκοτρινιάζει και κανένα αστέρι δεν φαίνεται πουθενά και τα κύματα απειλητικά ορθώνονται για να μας καταποντήσουν, τότε υπάρχει το "αλλά' του Θεού, που κάνει να λάμψει "ήλιος τα μεσάνυχτα".

Με τα συγγράμματά του, αλλά κυρίως με τη ζωή του, πιστοποίησε πως δεν βίωνε επιδερμικά το Χριστό. Γι' αυτό άφησε πνευματικές παρακαταθήκες.

Έγραψε πολλά βιβλία, αλλά σώθηκαν μόνο τρία: "Η όρασις" (διάλογος σε όνειρο με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο), όπου αναφέρονται τα ζητήματα της ουσίας του Θεού. "Λόγος εις την Ανάληψιν", όπου τονίζεται το ασύγχυτο της ένωσης των δύο φύσεων του Χριστού (καταπολεμείται ο μονοφυσιτισμός).

"Κεφάλαια γνωστικά εκατόν", όπου περιγράφεται ο τρόπος της μοναχικής τελείωσης. Αυτός ήταν ο τρόπος, που, μέσω της πίστης, της υπομονής, της ελπίδας, της αφιλαργυρίας, της επίγνωσης, της ταπεινοφροσύνης, της αοργισίας, της αγνότητας και της αγάπης, τον ίδιο τον οδήγησε στην αγιότητα και του έδωσε τη δυνατότητα να κινηθεί πέρα από την κτιστότητα και τη χρονικότητα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ήταν η ασκητικότητα και οσιότητά του. Ένιωθε εσωτερικά την πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, διαλογίζονταν έντονα, αλλά σταθερά ηχούσε μέσα του η σκέψη: Αν κάποιος δεν έχει το πνεύμα του Χριστού, αυτός δεν ανήκει στο Χριστό.

Εμφανίσεις: 281619
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: