Γράφτηκε από τον/την ethnos.gr. 30/03 23:06

Hagia Sophia

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να επιθυμεί τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια περιοδείας του, ενόψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής είπε αρχικά τα εξής: «H Αγία Σοφία είναι μουσείο; Είναι τζαμί; Πρώτα αυτό πρέπει να λύσουμε. Κοιτάτε, το καθεστώς του μουσείου το απέκτησε πρόσφατα. Δεν είναι από παλιά. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε την πραγματική της ταυτότητα στην Αγία Σοφία. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Από την άλλη, λένε ότι στο Μπλε Τζαμί η είσοδος είναι ελεύθερη. Αλλά επειδή υπάρχει το καθεστώς του μουσείου στην Αγία Σοφία, υπάρχει εισιτήριο. Εμείς είπαμε ότι αυτό θα το κανονίσουμε. Για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε είσοδο χωρίς εισιτήριο στην Αγία Σοφία, πρέπει να κάνουμε κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις. Τι εννοώ με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις;»

«Για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση, είναι απαραίτητο μαζί με τον έλεγχο του δαπέδου να προσδώσουμε στο χώρο και την κατάλληλη πνευματική ατμόσφαιρα (ώστε ο χώρος να είναι κατάλληλος για προσευχή). Γι’ αυτό είπαμε μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να δούμε τι βήματα μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο του νόμου, αλλά για να κάνουμε αυτά τα βήματα πρέπει πρώτα να μην είναι μουσείο η Αγία Σοφία, αλλά πρέπει να τη μετατρέψουμε πρώτα σε τζαμί. Προκειμένου ο χώρος να ανοίξει ως λατρευτικός είπαμε να διαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη και σύμφωνα με το σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε. Ελπίζω να προχωρήσουμε τη διαδικασία με αυτόν τον τρόπο» πρόσθεσε.

Εμφανίσεις: 147196
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: