Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/03 12:30

koronias bnistion 18

Την Β' Κυριακή των Νηστειών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ορθρο και προέςτη της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Αποστόλου Παύλου, Σταθμού Λαρίσης, πλαισιωμένος από ιερείς του Ναού, Αρχιμ. Γαβριήλ Τασόπουλο και Πρωτοπρ. Μιλτιάδη Καστανά.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της ημέρας,που ομιλεί για την θεραπεία του παραλυτικού.

"Αφέονταί σοι αι αμαρτίαι σου". Τον παραλυτικό, είπε ο Σεβαςμιώτατος,με πολλές δυσκολίες,λόγω του συνωστισμού, τον έφεραν μπροστά στον Χριστό,για να τον θεραπεύσει.

Εκείνος του συγχωρεί τις αμαρτίες πρώτα και στην συνέχεια τον θεραπεύει και σωματικά, θέλοντας να δείξει ότι η αμαρτία είναι η αιτία όλων των κακών στον κόσμο.

"Αμαρτία" ! Μια λέξη παράδοξη. Ξένη ,θα έλεγα,για τον σημερινό άνθρωπο. Και όμως μιά έννοια βασική για την χριστιανική διδασκαλία και πίστη.

Συνήθως νομίζουμε ότι αμαρτία είναι μια πράξη κακή,αντίθετη με το θέλημα του Θεού. Όμως η αμαρτία δεν είναι απλώς μια πράξη. Είναι μια κατάσταση.

Η κατάσταση αποξενώσεως του ανθρώπου από τον Θεό. Ειναι η αστοχία στην χρήση της ελευθερίας,που μας έδωσε ο Θεός. Είναι η αποστροφή,η αγνωμοσύνη,η επανάσταση κατά του Θεού. Έτσι δημιουργείται μια ρωγμή στην ανθρώπινη ύπαρξη,που εκδηλώνεται ως διάσπαση εσωτερική.

Όταν ο άνθρωπος αποξενωθεί από τον Θεό,αποξενώνεται και από τον συνάνθρωπο και βιώνει μια εσωτερική διάσπαση,που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Γίνεται ανικανοποίητος,ευερέθιστος,βίαιος, εγωϊστής,χωρίς αγάπη. Τότε κυνηγά το συμφέρον του με κάθε τρόπο,αδιαφορώντας για τους άλλους.

Εξαπατά και εκμεταλλεύεται την εμπιστοσύνη των άλλων. Κλείνει στους άλλους τον δρόμο προς τα εμπρός. Αδιαφορεί μέσα στό γάμο για την ή τον σύντροφο και προχωρεί τον δικό του δρόμο.

Έτσι καταστρέφει την ζωή μέσα του και γύρω του,προκαλεί πόνο,μηδενίζει την ζωή,γεννά τον θάνατο. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι συνέπειες της αμαρτίας.

Και όταν η αμαρτία κυριεύσει τον άνθρωπο,δεν σταματά εκεί. Ξαπλώνεται στην κοινωνία. Γίνεται μια γενική κατάσταση. Αποκρυσταλλώνεται στις σταθεροποιημένες δομές αυτού του κόσμου. Γι 'αυτό ο πόλεμος κατά του κακού πρέπει να γίνεται προς όλα τα επίπεδα.

Αυτός ο πόλεμος πραγματοποιείται νικηφόρα με την εσωτερική μας αλλαγή. Την μετάνοια. Σ'αυτήν μας καλεί η Εκκλησία. Αν δεχθούμε αυτήν την κλήση και ενσωματωθούμε στο Σώμα του Χριστού,την Εκκλησία,τότε μόνο θα θεραπεύσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας. Όμως ας μη μας πτοήσουν τα εμπόδια.

Οι φέροντες τον παραλυτικό ας μας διδάξουν. Ο Ιερός Χρυσόστομος μας ενθαρρύνει. "Μηδείς απογινώσκει της εαυτού σωτηρίας. Αρπαξει; Ενόησον τον τελώνην. Ακάθαρτος ει ; Ενόησον την πόρνην. Ανδροφόνος ει; Ενοησον τον ληστήν¨. Για όλους είναι ανοιχτή η πόρτα της μετανοίας!

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

koronias bnistion 1

Εμφανίσεις: 217875
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: