Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/03 21:01

prohgiasmeni sotiria proti 1

Για την Romfea.gr | Θάνος Θανόπουλος


Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία των Τιμίων Δώρων, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία».

Στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού π. Πρόδρομο Προδρόμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη ασκητική μορφή της Εκκλησίας, τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

''Κι εμείς οι βαπτισμένοι έχουμε χρείαν κατηχήσεως καθημερινής, με ταπείνωση, με λαχτάρα, με πόθο. Διότι αν δεν προετοιμάσουμε τον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε ούτε να κατηχήσουμε τους άλλους. Aν δεν δουλέψουμε πάνω στον εαυτό μας, θα γίνουμε εμπόδιο για τους άλλους. Όχι μόνο εμείς δεν θα εισέλθουμε στην Βασιλεία των Ουρανών, αλλά θα εμποδίσουμε και τους άλλους που θέλουν να εισέλθουν'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θεοφιλέστατος.

Σε άλλο σημείο ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών τόνισε: ''Η πραγματική ενεργοποίηση της ασκητικής ζωής δεν είναι στέρηση αλλά είναι αληθινή ζωή. Διότι ο άνθρωπος που θυσιάζεται για τον άλλο άνθρωπο, ο άνθρωπος που θυσιάζει το εγώ του, τις ορέξεις του, που ανοίγεται με πόνο και με κόπο στην καρδιά του άλλου, τελικά αυτός ο άνθρωπος απολαμβάνει την πραγματική ζωή, γιατί βρίσκει νόημα στη ζωή'' πρόσθεσε ο κ. Συμεών.

''Ορθοδοξία είναι να ξέρεις να ζεις, να έχει νόημα η ζωή σου, να μην πηγαίνεις στα τυφλά, αλλα να ζούμε με σκοπό. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς που πορευόμεθα στην εορτή του, έρχεται να μας διδάξει πρώτα με το παράδειγμα του, με την ίδια του την προσευχή. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μας φανερώνει ότι ο πραγματικός φωτισμός θα έρθει μονάχα αν καθαρίσει ο χώρος της καρδιάς μας'' συμπλήρωσε ο Θεοφιλέστατος.

''Ένα νοσοκομείο, ένα θεραπευτήριο σαν και αυτό με την μακρά ιστορία την οποία έχει, δεν είναι τίποτα άλλο απο μια πρόκληση να γευμόμαστε την Ορθοδοξία, στο πρόσωπο των πονεμένων, των αρρώστων, των ασθενών. Και να την ζούμε την Ορθοδοξία μέσα στους θαλάμους, μέσα στον πόνο, μέσα στον φόβο του θανάτου. Να ζούμε την Ορθοδοξία και να την χαρίζουμε στους άλλους ως φως, ως ελπίδα, ως παρηγοριά, ως πραγματική θεραπεία'' πρόσθεσε ο Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών.

Κλείνοντας ο κ. Συμέων υπογράμμισε: ''Όλοι είμαστε συνδιάκονοι του ανθρώπινου πόνου, της ανθρώπινης αγωνίας. Κι αν ο Άγιος Παΐσιος στο πρόσωπο των νοσοκόμων, των νοσηλευτριών, έβλεπε Αγγέλους, Αγίες και Αγίους, από αυτό και μόνο μπορούμε να καταλάβουμε, ότι η διακονία των ασθενών και των πονεμένων είναι μίμησις Χριστού, μίμησις Αγιότητας''.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» στο οποίο υπηρετεί ο π. Πρόδρομος Προδρόμου, ιδρύθηκε από την Σοφία Σλήμαν ως σανατόριο το 1902.

Αργότερα το 1936 έγινε Ν.Π.Δ.Δ. όπου και κτίστηκαν μεγάλες νοσηλευτικές πτέρυγες. Με την πάροδο των χρόνων περί το 1950 το νοσοκομείο άρχισε να ασχολείται με όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού.

Σήμερα είναι το μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο της Ελλάδος και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Έχει 7 κτήρια σε λειτουργικότητα όπου φιλοξενούνται 9 πνευμονολογικές κλινικές εκ των οποίων η μία Πανεπιστημιακή, 2 Παθολογικές (η μία Πανεπιστημιακή), 1 Καρδιολογική με την μονάδα της, 1 Γενική Χειρουργική, 2 Θωρακοχειρουργικές, 1 Ψυχιατρική, 2 Εντατικές μονάδες, 1 μονάδα αυξημένης φροντίδας, 1 μονάδα φυματίωσης και 1 μονάδα λοιμώξεων. Η χωρητικότητα του Νοσοκομείου σήμερα είναι γύρω στις 650 κλίνες.

Ο Ιερός Ναός του Νοσοκομείου αφιερωμένος στην Αγία Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της, θεμελιώθηκε το 1904. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένος καθώς και οι χώροι που τον περιβάλλουν.

Τελούνται όλες οι ιερές ακολουθίες όπως: Θείες Λειτουργίες τακτικά, παράκληση, εσπερινός, αγρυπνία, αγιασμός στο Ναό και στις κλινικές όπου ζητηθεί.

Θεία Κοινωνία, Ευχή, εξομολόγηση των ασθενών όλο το εικοσιτετράωρο. Εξομολόγηση προσωπικού και συνοδών ασθενών καθώς και εκκλησιαζομένων στον Ναό.

Επίσκεψη του Ιερέως στους ασθενείς για συμπαράσταση αυτών καθώς και των συνοδών τους, καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Επίσης γίνεται εβδομαδιαίως επίσκεψη μαζί με τον Iερέα, ομάδας εθελοντριών της εθελοντικής Διακονίας Ασθενών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Εμφανίσεις: 300670
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: