Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 17/03 22:10

b kataniktikos 8

Κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Μπραχαμίου, προσκληθείς, χοροστάτησε και εκήρυξε τον Θ. λόγον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, είπε ο Σεβαςμιώτατος, γεννάται ένα καίριο ερώτημα: Ποιός είναι πραγματικά Ορθόδοξος.

Την απάντηση μας την δίνει ο Ιερός Χυσόστομος: "Διατηρούμεν των δογμάτων την ακρίβειαν και πολιτείαν αξίαν επιδειξώμεθα,ίνα και των αιωνίων τύχωμεν αγαθών". Ας πλησιάσουμε αυτήν την φράση.

1. "Διατηρούμεν των δογμάτων την ακρίβειαν". Ορθόδοξος είναι αυτός,που αποδέχεται χωρίς αλλοιώσεις και παρερμηνείες την διδασκαλία της Εκκλησίας.

Την ομολογούμε κωδικοποιημένα στο Σύμβολο της Πίστεως. Ο Ορθόδοξος αποδέχεται ό,τι διδάσκει η Εκλησία. Δεν ασχολείται με σχολαστικότητα με ασήμαντες λεπτομέρειες. Δεν προσπαθεί να κατανοήσει τα δόγματα. Πιστεύει. " Η πίστις υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει " ( Μ. Βασίλειος ).

Γνωρίζει ο πιστός ότι οι δυνατότητές μας οι διανοητικές δεν επαρκούν, για να κατανοήσουμε πλήρως τα της πίστεως. Εάν η πίστη αποδεικνύονταν λογικά ,θα ήταν αναγκαστική. Ενώ τώρα απευθύνεται στην ελευθερία του ανθρώπου.

2. " Και πολιτείαν αξίαν επιδειξώμεθα " . Δεν αρκεί να λέμε ότι πιστεύουμε. Πρέπει και η ζωή μας να είναι ανάλογη. Και πρωτίστως πρέπει να μένουμε ενωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία.

Να μετέχουμε στα Μυστήρια της Εκκλησίας και μάλιστα στην Θ. Ευχαριστία. Η Εκκλησία τους αιρετικούς τους απέκοπτε από το Σώμα της και τους απαγόρευε να κοινωνούν.

Αν λοιπόν, λες ότι είσαι ορθόδοξος και απέχεις από την ζωή της Εκκλησίας, τί το όφελος ; Θα μου πείτε : Είμαστε άξιοι να κοινωνούμε ; Οχι !

Αλλά μόλις πούμε ότι είμαστε άξιοι , τότε αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε άξιοι! Η Χάρη του Θεού μας αξιώνει . Και βεβαίως και η όλη ζωή και αναστροφή μας πρέπει να αποπνέει το άρωμα του Χριστού. " Ευωδίαν Χριστού " !

3. " Ίνα και των αιωνίων τύχωμεν αγαθών ". Ο πιστός προσβλέπει συνεχώς προς την Βασιλεία του Θεού. " Ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν ". Η Βασιλεία του Θεού δεν είναι ένας τόπος,που θα πάμε κάποτε, αλλά ένας τρόπος που ζούμε από τώρα.

Ο Ι. Χρυσόστομος λέγει : " Εάν σπουδάζωμεν και εν ακαρεί χρόνω επι τας πύλας αυτής (της Β.του Θ.) ήξομεν. Ού γαρ μήκει τόπων,αλλά γνώμη τρόπων τα διαστήματα ταύτα ώρισται ". Δεν απέχουμε δηλ.τοπικά, αλλά τροπικά από την Βασιλεία του Θεού ".

Αν τώρα την χάσουμε, την χάσαμε για πάντα. Δηλ. το αιώνιο μέλλον μας αρχίζει εδώ και τώρα με την ελεύθερη απόφασή μας για την πιςτεύουςα αγάπη.

Γι' αυτό η ζωή μας τώρα πρέπει να φωτίζεται απο το φως της Βασιλείας του Θεού και να ζούμε από τώρα ως πολίτες αυτής της Βασιλείας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κορωνείας μετέβη στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Κολωνού και ετέλεσε Ι. Τρισάγιον, εμφανώς συγκινημένος, προ του λειψάνου του κοιμηθέντος Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Κλήμεντος Φιλίππου.

Ο μεταστάς επί πολλά έτη ανέπτυξε μεγάλη ποιμαντική δραστηριότητα στην ενορία του Αγ. Κωνσταντίνου. Επίσης εξεδήλωνε πάντοτε την ανιδιοτελή αγάπη του προς τον Σεβασμιώτατο και αυτός ευγνωμόνως θα τον μνημονεύει.

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

b kataniktikos 1

Εμφανίσεις: 231426
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: