Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

OHCHR

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Έκθεση σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία δημοσίευσε ο ΟΗΕ, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στην χώρα.

Την έκθεση συνέταξε το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), σχετικά με την θρησκευτική κατάσταση στην χώρα.

Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραβίαση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πιστών που ανήκουν στην ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σύμφωνα με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα η εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των ορθοδόξων στην Ουκρανία.

«Το OHCHR έχει τεκμηριωμένα περιστατικά που θα μπορούσαν θα θεωρηθούν ως πράξεις εκφοβισμού κατά των μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχα» - αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ξεκίνησε τέσσερεις ποινικές έρευνες για υποκίνηση θρησκευτικής εχθρότητας και μίσους, όπου μια από αυτές τις περιπτώσεις, είχε επιπλέον κατηγορία για προδοσία, χωρίς να εκδοθεί ειδοποίηση υποψίας.

«Η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας διεξήγαγε έρευνες σε εγκαταστάσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, και στους τόπους κατοικίας κληρικών, αμφισβητώντας μερικές από αυτές» - αναφέρει η έκθεση.

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρεται και στις απόφαση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, σχετικά με την υποχρεωτική μετονομασία των θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με την Ρωσική Ομοσπονδία.

«Ο ΟΗCHR εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή στοχεύει κυρίως στις Κοινότητες της Ουκρανικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, και ενδέχεται να εισάγει διακρίσεις» - υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επίσης ο OHCHR εκφράζει την ανησυχία του, και για το γεγονός ότι το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, δικαιολογεί περιορισμούς στην πρόσβαση των κληρικών αυτών οργανώσεων στις εγκαταστάσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο παραβιάζει το άρθρο 18 8 (3) του ICCPR.

Τέλος προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, λαμβάνοντας υπόψη τις προσεχείς εκλογές, το OHCHR συνιστά στην κυβέρνηση της Ουκρανίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και άρθρο 2 της Διακήρυξης για όλες τις μορφές μισαλλοδοξίας και διακρίσεων που βασίζονται στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ:

Εμφανίσεις: 224787
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: