Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019

koronias panteleimon 1

Η παραβολή της Κρίσεως, που διαβάζεται την Κυριακή των Απόκρεω, μας δίνει την απάντηση στο ερώτημα: πού πέφτει το βάρος κατά την κρίση του Θεού.

Το κριτήριο, μας λέγει η παραβολή,θα είναι πώς συμπεριφερθήκαμε απέναντι στους ανθρώπους. "Ού γαρ εκεί ο άρπαξ εγκαλείται, αλλ' ο ακοινώνητος κατακρίνεται" (Μ. Βασίλειος).

Ο πεινασμένος, ο διψασμένος, ο γυμνός, ο ξένος, ο άρρωστος, ο φυλακισμένος είναι οι εκπρόσωποι των ποικίλων μορφών ανάγκης και αδικίας.

Ανάλογα, λοιπόν, με το πώς αντιμετώπισαν την ανάγκη και την αδικία στον κόσμο, θα κριθούν οι λαοί οι πολιτισμοί, οι εποχές. Αλλ' αυτό ισχύει και για τον καθένα ξεχωριστά.

Άλλωστε αυτή η στροφή προς τον άνθρωπο - πρόσωπο είναι το καινούργιο στοιχείο, που έφερε ο Χριστός. Και αυτό επεκτείνεται και στο κοινωνικό νόημα της παραβολής.

Η εποχή μας θαμπωμένη από την επιστήμη και την τεχνολογία ξέχασε τον άνθρωπο. Χάριν της μηχανής και του κέρδους ξεχάσαμε τον άνθρωπο, που θυσιάζεται στο σύγχρονο Μολώχ των συμφερόντων.

Ανώνυμες δυνάμεις θέλουν να επιβληθούν επάνω στο πρόσωπο. Οικονομικές δυνάμεις πάνω στον άνθρωπο και τους λαούς, που τους βλέπουν μόνο σαν καταναλωτές ή αντικείμενα προς εκμετάλλευση.

Ο άνθρωπος έγινε ένα άθυρμα στην εικονική οικονομία των τραπεζών και των χρηματιστηρίων.

Ξεχάσαμε τον άνθρωπο και την αξία του, γι' αυτό θα κριθούμε από τον Υιό του ανθρώπου.

Το ερώτημα των κρινομένων "Κύριε πότε σε είδομεν πεινώντα ή διψώντα" κ.λ.π. και η απάντηση, που τους δίνει ο Κριτής "εφόσον εποιήσατε" κ.λ.π. σημαίνει κάτι βασικό και παράδοξο: Ο Θεός μπορεί να μη υπάρχει εκεί, που γίνεται λόγος απλώς για τον Θεό και να υπάρχει εκεί, που εκδηλώνεται η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο.

Η διακονία του ανθρώπου είναι διακονία του Θεού. "Θεός γαρ ην ο δια των πτωχών λαμβάνων" (Ιερός Χρυσόστομος).

Ας το προσέξουμε εμείς οι πιστοί. Ναί! Η πίστη μας και η αγάπη μας στον Χριστό, θα κριθεί, όταν θα ακουστούν οι σάλπιγγες της κρίσεως του κόσμου, πάνω στην λυδία λίθο της αγάπης μας για τον άνθρωπο.

Εμφανίσεις: 248921
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: