Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/02 12:07

koronias 17

Την Κυριακή 3η Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου οδού Αχαρνών, πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Ευγένιο Κονταρίνη και τον Πρωτοπρ. Δημήτριο Παπανδρέου.

Είναι πολύ γνωστή η παραβολή των ταλάντων,που ακούσαμε. Όμως δεν έχουμε, ίσως, προσέξει την φράση, που επισφραγίζει την παραβολή: "τω έχοντι παντί δοθήσεται και περισσευθήσεται,από δε του μη έχοντος και ό έχει αρθήσεται απ'αυτού".

Σ'όποιον έχει τάλαντα και τα αξιοποιεί σωστά, θα του δοθούν κι άλλα και σ'αυτόν ,που δεν αξιοποιεί τα λίγα έστω,που έχει,θα του αφαιρεθούν κι αυτά.

Ποιά όμως είναι τα τάλαντα; "Τάλαντα εστίν η εκάςτου δύναμις, είτε εν προστασία, είτε εν χρήμασιν, είτε εν διδασκαλία, είτε εν οιωδήποτε πράγματι τοιούτω "(Ι.Χρυσόστομος).

Κάθε δηλ. πνευματική ή υλική δυνατότητα, που έχουμε. Αν δεν τα αξιοποιούμε τα χάνουμε ,μας αφαιρούνται.

Είχαμε κάποτε την παιδική αθωότητα. Όμως η ζωή απαιτούσε να την θυσιάσουμε, για να φθάσουμε στην ωριμότητα. Ή μας συγκινούσε η ομορφιά της φύσεως ή της τέχνης. Και κάτω από την πίεση της καθημερινότητας την χάσαμε.

Ή είχαμε αγάπη για την μόρφωση, την γνώση, την επιστήμη,που έδωσε την θέση της στον φθηνό επαγγελματισμό. Ή είχαμε μια σχέση με ένα άνθρωπο ή και με τον Θεό, που την χάσαμε γιατί δεν την φροντίσαμε. Όλα αυτά τα τάλαντα δεν τα φροντίσαμε και τα χάσαμε.

Όμως γιατί να υπάρχει αυτή η ανισότητα; Και όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο; Άλλοι π.χ. να λιμοκτονούν και άλλοι να ζουν με ευμάρεια και σπατάλη. Αυτή η οικονομική ανισότητα, που επιβάλλεται από ενα είδος δικτατορίας του χρήματος και είναι η αιτία των κρίσεων και των πολέμων.

Αυτά όμως οφείλονται στην ανθρώπινη απληστία, στον εγωϊςμό και στην κακή χρήση της ελευθερίας από τον άνθρωπο.

Αν σήμερα υπάρχει τόση ανισότητα στην ζωή των ανθρώπων, είναι γιατί οι ταλαντούχοι δεν ανταποκρίνονται πάντα στην ευθύνη τους. Έχουν τα τάλαντα, εξουσία, χρήμα, μόρφωση, καλλιτεχνικές δυνατότητες, για να γίνονται κέντρα ακτινοβολίας και γίνονται εστίες μολύνσεως.

Για να επουλώνουν πληγές και τις άνοιξαν βαθύτερα. Για να ανυψώνουν τους ανθρώπους και προσπάθησαν να τους αποκτηνώνουν. Για να διαφωτίζουν τους άλλους και τους ετύφλωσαν. Αυτοί είναι οι μεγάλοι δοσίλογοι, που θα ακούσουν "και τον αχρείον δούλον εκβάλετε εις το σκότος το εξώτερον"!

Γι 'αυτό σημασία δεν έχει το πόσα έλαβες, αλλά το πώς αξιοποίησες ό,τι έλαβες. "Μηδείς λεγέτω ότι εν τάλαντον έχω και ουδέν δύναμαι ποιήσαι. Δύνασαι και δι' ενός ευδοκιμήσαι " (Ι.Χρυσόστομος).

Πολλές φορές άνθρωποι με πολλά τάλαντα τα κατασπαταλούν,τα αχρηστεύουν και αχρηστεύονται και άλλοι με λιγότερα αγωνίζονται και επιτυγχάνουν.

Ας αγωνιζόμαστε και εμείς με τα λίγα ή πολλά "ευδοκιμήσαι". Να γίνουμε δηλ. δημιουργικοί σ' αυτή την ζωή, για να ακούσουμε, όταν έλθει ο Κύριος "συνάραι λόγον" το "ευ δούλε αγαθέ και πιστέ, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου"!

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

Εμφανίσεις: 248938
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: