Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/01 10:53

ioan maximos

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Μέσα στον αναβρασμό, την αναστάτωση και την ένταση, που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες για το λεγόμενο Σκοπιανό ζήτημα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος παρενέβη κατανευστικά και με δηλώσεις του ζήτησε να επιδειχθεί ψυχραιμία και νηφαλιότητα απ' όλες τις κατευθύνσεις.

Χαρακτηριστικά τόνισε: «Τώρα δημιουργείται ένα κοκτέιλ, πολύ επικίνδυνο για την περιοχή, το οποίο πρέπει να δούμε... Να ζυγίσουμε τα πράγματα και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα πω ποιες είναι οι σωστές, αλλά πρέπει να είμαστε νηφάλιοι, να μην ξεφύγουμε σε ακραία πράγματα και να μην διχαστούμε... Κυρίως να μην χρησιμοποιούμε τόσο σοβαρά ζητήματα για πολιτική προβολή. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε χαμηλούς τόνους και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Να μην ψάχνουμε ευκαιρίες για μικροπολιτική».

Αφού διευκρίνισε ότι "έπρεπε να γίνει μία σοβαρή εργασία, μία πατριωτική εργασία ώστε να διασφαλιστούν συγκεκριμένα πράγματα", υπογράμμισε ότι "για τέτοια θέματα πρέπει να αποφασίζουν αυτοί, που εξέλεξε ο ελληνικός λαός, ωστόσο επί δεκαετίες ο πολιτικός κόσμος δεν έκανε τίποτα, με αποτέλεσμα τα Σκόπια να έχουν αναγνωριστεί ως «Μακεδονία» από 144 χώρες και παρ' όλα ταύτα δεν άνοιξε ρουθούνι, δεν είπε κανείς τίποτα».

Αξιολογώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των διεθνών συνθηκών, υποστήριξε ότι "φαίνεται πως οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι τεράστιες, καθώς υπάρχουν πολιτικοοικονομικοί και γεωστρατηγικοί λόγοι ώστε να συμπεριλάβουν τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ένωση. Με τον τρόπο αυτό θα ανακοπεί η οικονομική εισβολή της Κίνας και η πολιτική της Ρωσίας".

Να αναφερθεί ότι από τους Μητροπολίτες της Ηπείρου δημόσια έχουν τοποθετηθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ο Μητροπολίτης Πρεβέζης, που είπε ότι "μια τέτοια συμφωνία, δεν είναι αποτέλεσμα πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά αποτέλεσμα εκούσιας εκχωρήσεως πραγμάτων και εθνικών δικαίων» και ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, που μιλάει "για ξεπούλημα της Μακεδονίας" και τάσσεται εναντίον της παραχώρησης του ονόματος.

Εμφανίσεις: 300296
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: