Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2018

thisio 10

Την Κυριακή 16η Δεκεμβρίου (ΙΑ Λουκά) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Θησείου.

Στο κήρυγμά του μίλησε παίρνοντας το θέμα του απο την αποστολική περικοπή της ημέρας και μάλιστα από την προτροπή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κολοσσαείς: ''Μη ψεύδεσθε εις αλλήλους'' (Κολ. γ, 9).

Η εντολή της ειλικρίνειας, είπε,είναι πολύ βασική. Τονίζεται αυτό και στην Παλαιά και στην Κ. Διαθήκη.

"Ού ψευδομαρτυρήσεις" είναι η εντολή του Θεού (Έξοδ. κ, 16). Και ο Χριστός είπε ρητώς "έστω ο λόγος υμών ναι ναι, ου ου" (Ματθ. ε, 37). Βέβαια η αλήθεια έχει κόστος, αλλά η εντολή είναι σαφής και κατηγορηματική.

Προβλήματα όμως προκύπτουν, όταν θέσουμε το ερώτημα, αν και πότε η ειλικρίνεια έχει όρια. Ενα πρώτο όριο της ειλικρίνειας θέτει η αφομοιωτική ικανότητα εκείνου, που μας ακούει.

Όταν π.χ. μας ρωτά ένα μικρό παιδί για θέματα,που σχετίζονται με την δημιουργία της ζωής ή την πίστη μας.

Δεν θα του πούμε όσα ξέρουμε σχετικώς, αλλά όσα μπορεί να καταλάβει και να αφομοιώσει το παιδί, που μας ρωτά. Αυτό θέτει το πρώτο όριο στην αλήθεια.

Ενα δεύτερο όριο θέτει η επίδραση και οι συνέπειες της αλήθειας στους ακροατές. Ένας πολιτικός π.χ. δεν μπορεί να λέει όσα γνωρίζει και είναι αλήθεια. Πρέπει να σκέπτεται τις επιπτώσεις όσων λέει.

Εδώ τα όρια ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα δεν είναι τόσο σαφή. Παίζει ρόλο η εντιμότητα του πολιτικού, που ξέρει να είναι ειλικρινής,χωρίς να αποκαλύπτει, όσα είναι επικίνδυνο να ακουστούν και δημοσιοποιηθούν.

Βέβαια δεν μιλάμε εδώ για τις ψεύτικες υποσχέσεις των κατά καιρούς πολιτικών. Αυτές είναι εντελώς καταδικαστέες. Γενικά,βέβαια,ο πιστός ξέρει ότι πρέπει να λέει την αλήθεια με κάθε κόστος και να μη προσπαθεί να καλυφθεί με το ψέμα.

Και τώρα θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα: Επιτρέπεται ένα ψέμα προκειμένου να σώσουμε ένα άνθρωπο;

Η απάντηση είναι: Η εντολή της αγάπης είναι ανώτερη από την εντολή της ειλικρίνειας. (Εχουμε το παράδειγμα του Αγ. Διονυσίου που έσωσε με ψέμα τον φονιά του αδελφού του. Και λέει ο ποιητής: "κι αγιάζει ο αναμάρτητος την ώρα που αμαρτάνει".)

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι μπορούμε να πούμε την αλήθεια σ'ένα ετοιμοθάνατο ασθενή; Απαντώ με άλλο ερώτημα: Μπορούμε να εξαπατάμε ένα άνθρωπο στην κρισιμότερη στιγμή της ζωής του; Δεν θα του δώσουμε ψεύτικες ελπίδες, αλλά θα τον βοηθήσουμε να αγκαλιάσει την μοναδική ελπίδα ,που είναι ο Αναστημένος Χριστός!

Ανακεφαλαιώνοντας λέμε: ο Χριστός είπε "εγω ειμί η αλήθεια". Οποίος είναι με τον Χριστό είναι με την αλήθεια. Και όποιος είναι με την αλήθεια είναι με τον Χριστό. Γιατί Εκείνος είπε: "πας ο ων εκ της αληθείας ακούει μου της φωνής" (Ιωάν. ιη, 37).

Προ της Απολύσεως ο Μητροπολίτης Κορωνείας, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον προϊστάμενο του Ναού π. Χρήστο Μανωλά.

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

thisio 1

Εμφανίσεις: 218072
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: