Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

boltava athanasius

Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου


Πρό ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε την 15η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία συγκλήσεως της Ενωτικής Συνόδου Εκκλησιών της Ουκρανίας.

Η όλη διαδικασία συζητήσεως της λήψεως του Τόμου καλύπτεται με πέπλο άκρας μυστικότητας, ώστε προς το παρόν δεν γνωρίζουν τίποτε τόσο οι Αρχιερείς, όσο και οι Ιερείς.

Ο «Αρχιεπίσκοπος Χαρκοβίας και Πολτάβας» Αθανάσιος Σκουρούπι, της λεγόμενης «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας» μίλησε για τον εν λόγω θέμα στον Ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό ZIK.

«Γιά τη σύγκληση της Ενωτικής Συνόδου των Ουκρανικών Εκκλησιών στις 15 Δεκεμβρίου δεν πληροφορήθηκα από εκκλησιαστικές πηγές. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι όλη η διαδικασία προπαρασκευής για τη διεξαγωγή της Συνόδου και τη λήψη του Τόμου συνεχίζεται καλυπτόμενη υπό ένα πέπλο άκρας μυστικότητας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθανάσιος.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, ούτε οι Αρχιερείς, αλλά ούτε και οι Ιερείς γνωρίζουν για το ποιός διεξάγει συνομιλίες και ποιά είναι τα θέματα που συζητούνται εκεί.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθανάσιος αναρωτήθηκε γιατί τον καθορισμό της ημερομηνίας συγκλήσεως της Συνόδου, γιά κάποιο λόγο την αναγγέλλει ο Πρόεδρος, και όχι μια, μια Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

«Της υποθέσεως της Συνόδου οφείλει να επιληφθεί μια Επιτροπή, η οποία συζητά όλες τις πτυχές της ενώσεως. Πρόκειται περί όρων, Καταστατικού και ημερομηνίας. Γι΄αυτό εμάς, τους εκκλησιαστικούς, θα μας προσκαλέσουν στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ ευρισκόμαστε σε πλήρη άγνοια, για να εγκρίνουμε ένα Καταστατικό, το περιεχόμενο του οποίου δε γνωρίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανάσιος.

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος πιστεύει ότι μια τόσο σπουδαία και κρίσημη για την Ουκρανία υπόθεση απαιτεί μια ανάλογη και σοβαρή προετοιμασία, με πλήρη σεβασμό των ανθρώπων, οι οποίοι πολλά χρόνια υπηρετούν τον Θεό.

«Πως με αντιμετωπίζουν έτσι, ένα έπισκοπο και άνθρωπο με πείρα, ο οποίος μετρά ήδη 64 χρόνια ζωής; Μα, είναι δυνατό να με περιφρονούν τόσο πολύ; Λοιπόν, έχουμε ανάγκη από ένωση, έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε μια νέα εκκλησία, αλλά με ένα σωστό τρόπο. Δηλαδή, έτσι, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αρχίζοντας από συνομιλίες, ούτως ώστε να μη «σκισθούν οι ραφές» την επομένη. Να δούμε, τι θα έχουμε μετά, άλλωστε ευρισκόμαστε ακόμη 10 ημέρες μπροστά στη Σύνοδο. Και όμως, δεν είναι ένας τρόπος, όπως συμπεριφέρονται άνθρωποι σοβαροί. Γι΄αυτό φοβάμαι, όταν συνέλθουμε, μήπως θα καταλήξουμε σε καβγά και διαλυθούμε», υπογράμμισε.

Εμφανίσεις: 285879
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: