Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Κυριακή, 09 Δεκεμβρίου 2018

sinaitiko metoxi 4

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Πολλά άτομα περνούν καθημερινά από την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: "Ενθυμήσεις για το Σιναϊτικό Μετόχι στα Γιάννινα", που θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου 2018, στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών «Κώστας Φρόντζος».

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες της αγίας Αικατερίνης και φωτογραφίες της Μονής Σινά, των πρωτοσυγκέλων του Μετοχίου (Άνθιμου Κτενιάδη, Μελέτιου Πανταζίδη), των Αρχιεπισκόπων του Σινά (Πορφύριου του Α΄ και Πορφύριου του Γ΄), όψεων του Σιναϊτικού Μετοχίου, της γειτονιάς, που είναι εγκατεστημένο στα Ιωάννινα, των χορωδιών, που έψαλλαν κατά καιρούς στο ναό της αγίας Αικατερίνης, εκδόσεων, που αναφέρονται στο Μετόχι κ.λπ.

Μέσα από τις φωτογραφίες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από το πλούσιο αρχείο των Γιαννιωτών Σωτήρη Χριστογιώργου και Φίλιππου Γιωβάνη, αναδεικνύεται η στενή πνευματική σχέση, που είναι ισχυρός σύνδεσμος, εδώ και αιώνες, του Μετοχίου με την κοινωνία των Ιωαννίνων.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ο οποίος διετέλεσε επίτροπος και ηγούμενος του Σιναϊτικού Μετοχίου Ιωαννίνων από το 1990 έως την εκλογή του το 2006 και το επισκέπτεται τακτικά, ανέφερε στα εγκαίνια της έκθεσης ότι «η παρουσία των πρώτων Σιναϊτών πατέρων στα Ιωάννινα ξεκινάει πριν το 1637. Το 1611, ίσως και ενωρίτερα.

Το Σιναϊτικό Μετόχι Ιωαννίνων έχει μια παρουσία αιώνων στην Ήπειρο και ιδιαίτερα στα Ιωάννινα, αφού οι πρώτοι «ταξιδιώτες», όπως λέγονταν οι πατέρες οι οποίοι έρχονταν ως εκπρόσωποι της Μονής Σινά, και όπως αναφέρει και ο Θεόδωρος Τσάγκας στη διπλωματική μεταπτυχιακή του εργασία, εμφανίζονται ενωρίτερα στην περιοχή.

Τον 17ο αιώνα ξεκινάει η επίσημη και μόνιμη παρουσία Σιναϊτών πατέρων στα Ιωάννινα". Ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων, αρχιμανδρίτης π. Θωμάς Ανδρέου, που ιδιαίτερα αγαπά κάθε χώρο πνευματικότητας, επεσήμανε ότι "προβάλλεται ένα σημαντικό και ιστορικό μοναστικό καθίδρυμα στην καρδιά της Ηπείρου, που συνδέεται άρρηκτα και από πάσης απόψεως με την Ιερά Μονή του Όρους Σινά».

Ο επίτροπος και ηγούμενος του Σιναϊτικού Μετοχίου Ιωαννίνων αρχιμανδρίτης π. Πάμφιλος, που καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την ανάδειξή του, αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, για την πολύτιμη στήριξη και ποικίλη βοήθειά του προς την παλαίφατη Μονή του Σινά μέσα από το Σιναϊτικό Μετόχι, υπογράμμισε ότι "οι φωτογραφίες έχουν αποτυπώσει όλη τη βιωμένη αιωνιότητα μέσα σε κάποιες στιγμές. Στιγμές αιωνιότητας, λοιπόν, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κώστας Βλάχος, που είχε την ιδέα για την οργάνωση της έκθεσης, η οποία υλοποιήθηκε με τη συμπαράσταση πολλών και κυρίως του μέλους του ηγουμενοσυμβουλίου Θεόδωρου Τσάκα, είπε, μεταξύ άλλων: "Ακαθόριστος ακόμη ο χρόνος ιδρύσεως του Μετοχίου μας. Κατά μαρτυρία έγκριτου ιστορικού, το έτος 1681 πρώτος οικονόμος και πρωτοσύγκελος του Μετοχίου είναι ο Ιωαννίτης Άνθιμος. Ο υπάρχων ναός ανηγέρθη εκ βάθρων το 1872 με δαπάνη της Αγγελικής Παπάζογλου. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες αγάπης των Ιωαννιτών για το Σιναϊτικό Μετόχιο. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες αγάπης των Σιναϊτών για την πόλι και την πατρίδα γενικότερα. Μνημονεύω ενδεικτικώς την εθνική δράσι του πρωτοσυγκέλου Ανθίμου Κτενιάδου του Κρητός κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1912-13".

Να σημειωθεί ότι στο Μετόχι της Μονής Σινά στα Γιάννινα, σου δημιουργείται η αίσθηση, που μάλλον είναι βεβαιότητα, ότι αγγίζεις τα κράσπεδα του ουρανού. Για αιώνες διατηρείται άσβεστη η Σιναϊτική λαμπάδα της Ορθοδοξίας, με αποτέλεσμα από το μυαλό του πιστού να περνά η εικόνα του εκστατικού Μωυσή.

Να βλέπει με τα μάτια της ψυχής του τη " φλεγομένη και μη καιομένη" βάτο, εισπνέοντας θερμό αέρα πίστης. Να ακούει μυστικά και μυστηριακά τους βηματισμούς και τους παλμούς της καρδιάς του Ιωάννη, καθώς ανεβαίνει τις βαθμίδες της «Κλίμακας» των αρετών.

Μέσα στο ναό του Μετοχίου, ψηλαφείς την αγία Αικατερίνη να παραμονεύει εκεί, που σβήνουν οι δρόμοι σου, για να σου δώσει νέο προσανατολισμό.

sinaitiko metoxi 1

sinaitiko metoxi 1

sinaitiko metoxi 1

sinaitiko metoxi 1

sinaitiko metoxi 1

sinaitiko metoxi 1

sinaitiko metoxi 1

Εμφανίσεις: 223908
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: