Γράφτηκε από τον/την capital.gr. Δευτέρα, 03 Δεκεμβρίου 2018

voutsis

Της Μαρίας Νταλιάνη


Αρνητική ήταν η απάντηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στην πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά να συσταθεί μια διακομματική Επιτροπή για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ναυάγιο της περίφημης συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου ο κ. Βούτσης, είπε πως όταν ολοκληρωθεί ο διάλογος της κυβέρνησης με την Εκκλησία, και το το Πατριαρχείο, τότε θα έρθει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή και θα τοποθετηθούν τα κόμματα κατά τον συνήθη κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης πως ένα ακόμα "πεδίο" προβολής των απόψεων που έχουν τα κόμματα για το θέμα είναι η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο ΠτΒ απάντησε στην κ. Γεννηματά με έναν πρωτότυπο τρόπο καθώς της έστειλε το σχετικό απόσπασμα από τα Πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στο οποίο φαίνονται οι διάλογοι για το θέμα.

Όπως προκύπτει μάλιστα από το απόσπασμα των πρακτικών ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ κ. Δ. Κρεμαστινός προτείνει να γίνει προ ημερησίας συζήτηση Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα.

Στην ερώτηση του Γ. Τραγάκη της ΝΔ πάντως, αν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα έρθει στην Βουλή νόμος επάνω στην περίφημη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, ο κ. Βούτσης απάντησε επίσης αρνητικά.

Αναλυτικά η απάντηση του ΠτΒ στην κ. Γεννηματά:

Μετά τη διαπίστωση απαρτίας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής): Θα ήθελα, επίσης,να σας ενημερώσω για το υπ' αριθμ. πρωτ. 5108/29.11.2018 αίτημα της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κυρίας Φωτεινής Γεννηματά, σχετικά με τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής κατά τα άρθρα 44 και 45 του Κανονισμού της Βουλής, που θα έχει ως αντικείμενο τη συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους του συνόλου των εκκρεμών ζητημάτων μεταξύ κράτους - Εκκλησίας, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Ίσως να θυμάστε, πως όταν μου ήρθε αυτή η επιστολή, είπα ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα θα πω τη θέση μου για αυτήν την επιστολή επί της ουσίας. Και θα παρακαλούσα, και τα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης ως προς αυτό το ζήτημα να γνωστοποιηθούν στην Πρόεδρο.

Όπως γνωρίζετε, έχει υπάρξει μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για τον καθορισμό ενός πλαισίου συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας και κράτους.

Η Κυβέρνηση, διαμέσου του αρμοδίου Υπουργού, του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαβρόγλου, έχει ξεκινήσει έναν συντεταγμένο διάλογο με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο, προκειμένου να διευκρινιστούν οριστικά τα ζητήματα που θα οδηγήσουν στον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας.

Όταν ο διάλογος αυτός ολοκληρωθεί και υπάρξει ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης, ο αρμόδιος Υπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά θα φέρουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη Βουλή για συζήτηση με τις διαδικασίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.

Και, βεβαίως, εμείς και τα όργανα που υπάρχουν εδώ, θα συζητήσουν και επί της ουσίας την όποια νομοθετική ρύθμιση έρθει προς ψήφιση.

Παράλληλα, για το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας - Κράτους, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης -αναθεώρηση άρθρου 3 του Συντάγματος- με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων.

Είναι δημόσια η συζήτηση, απασχολεί και τη δημοσιότητα και είναι στην κοινή γνώμη γνωστή. Περί αυτού πρόκειται.

Πιστεύω πως είναι μία εύλογη απάντηση στην ανησυχία και την πρόταση που κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δηλαδή, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο αυτά τα θέματα θα συζητηθούν.

Επισπεύδουσα, βεβαίως, είναι η Κυβέρνηση που προχωράει τον διάλογο και ο αρμόδιος Υπουργός. Απ' ό,τι έχω αντιληφθεί, και η ίδια η κυρία Γεννηματά -όπως και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων βρίσκονται σε μία τέτοια συζήτηση με τους αρμόδιους και της Ελλαδικής Εκκλησίας και του Πατριαρχείου και τις ενώσεις των ιερωμένων κ.λπ.

".................]
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ
(Πρόεδρος της Βουλής): Τον λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Η πρόταση την οποία έχει καταθέσει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα ήθελα να πω . ότι προφανώς είναι εύλογη και προέκυψε μετά την ανακοίνωση συμφωνίας της Κυβέρνησης με την Ελλαδική

Εκκλησία, χωρίς τη συζήτηση και την ενημέρωση και τον διάλογο ούτε με το Πατριαρχείο ούτε με την Εκκλησία της Κρήτης. Άρα, είναι εύλογη η πρόταση. Δεν έχουν αρθεί οι λόγοι που θα έπρεπε να προηγηθεί ο διάλογος με όλους τους φορείς.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θεωρούμε αναγκαία τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής, η οποία θα υποβοηθήσει και το έργο της Κυβέρνησης σε σχέση με την όποια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και το έργο της Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Και θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει διαδικασία ακρόασης φορέων στη συγκεκριμένη διαδικασία, για να μπορούσαν έστω σε αυτά τα θέματα να συμμετάσχουν. Δεν ξέρω αν προβλέπεται στη διαδικασία. Η Επιτροπή είναι αρμόδια να αποφασίσει;

Εμφανίσεις: 191759
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: