Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018

porosenko54

Γράφει η Κορίνα Σαντοριναίου


Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κήρυξε χθες στρατιωτικό νόμο σε τμήμα της χώρας, μετά την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Να αναφερθεί ότι οι Βουλευτές υποστήριξαν το αίτημα του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο που θα διαρκέσει 30 ημέρες και τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου.

Επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Η απόφαση αυτή του Προέδρου Ποροσένκο, σύμφωνα με αναλυτές θα επηρεάσει την κατάσταση γύρω από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σήμερα, συνεδριάζει στο Φανάρι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία ίσως ασχοληθεί και με τον λεγόμενο Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στρατιωτικός νόμος που επέβαλε ο Πρόεδρος Ποροσένκο, δυσκολεύει το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις εξελίξεις του Ουκρανικού ζητήματος.

Σύμφωνα με αναλυτές, μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, δεν μπορεί να ασχοληθεί με Τόμους και Αυτοκεφαλίες.

Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ουκρανίας μιλώντας στην Romfea.gr αναφέρε ότι "ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκτεθεί στον Ορθόδοξο κόσμο και σε Εκκλησίες με την στάση του, στο θέμα του Ουκρανικού. Είναι κρίμα γι΄ αυτόν τον άξιο Προκαθήμενο να λέγονται και να ακούγονται πράγματα που πραγματικά μόνο θλίψη προκαλούν."

"Από χθες, τα πράγματα στη χώρα δυσκόλεψαν! Πως ένας Οικουμενικός Πατριάρχης θα έρθει να δώσει αυτοκεφαλία σε μια χώρα που βρίσκεται επίσημα σε κατάσταση πολέμου; Αυτό θα δείξει ότι ο Βαρθολομαίος δεν έχει σοφία, αλλά είναι προκατειλημμένος και όχι ελεύθερος στη λήψη αποφάσεων" - ανέφερε επίσης ο εν λόγω Ιεράρχης.

Πάντως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ουκρανία δεν είναι λίγες, με κυριότερο πρόβλημα την σύγκληση του "Ενοποιητικού Συμβουλίου" το οποίο μόνο "Ενωτικό" δεν φαίνεται να είναι μέχρι σήμερα.

Σε γενικές ο στρατιωτικός νόμος που θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ανοίγει νέα δεδομένα στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας, και όπως φαίνεται ένας λάθος χειρισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος για την Ορθοδοξία.

Εμφανίσεις: 252701
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: