Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018

nizopolli skopion 20

Ημερίδα με θέμα «Ο κόσμος της Ορθοδοξίας στην νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα» πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στη Νιζόπολη της π.Γ.Δ.Μ. – έδρα του υπό διωγμόν Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου – με την ευλογία και την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και τον συντονισμό του Καθηγητού του Α.Π.Θ. κ. Αθανασίου Αγγελοπούλου.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της αποστολής του Ιδρύματος Εθνικού και θρησκευτικού Προβληματισμού και του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού σε πόλεις και περιοχές των Σκοπίων και της Αλβανίας.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι εξής επιστημονικές ανακοινώσεις: α) Ξανθή Δουμπουλάκη, Ιστορικός της Τέχνης, «Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και η συμβολή της στην τέχνη και στον πολιτισμό. Χιλιετία 1018 – 2018», β) Ευστάθιος Κεκρίδης, Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «Η παιδεία στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», γ) Ευστράτιος Κρητικός, υποψ. Διδάκτωρ, «Βασικοί σταθμοί Διοικήσεως της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος 1018 – 2018» και δ) Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, «Ο κόσμος της Ορθοδοξίας στις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Οι περιπτώσεις Μητροπόλεως Κιέβου, δικαιοδοσίας της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως (Συνοδικό Γράμμα Εκδόσεως 1686) και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Σερβίας (Πατριαρχικός – Συνοδικός Τόμος 1922).

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης με εμπνευσμένη προσλαλιά, στον οποίον απονεμήθηκε πλακέτα τιμής και Ορθοδόξου μαρτυρίας.

Επίσης, η 40μελής αποστολή Πανεπιστημιακών Καθηγητών και διανοουμένων επισκέφθηκε τα βυζαντινά μνημεία – Εκκλησίες της Αχρίδος, το Μοναστήρι (Μπίτολα) και το ελληνοβλαχικό Κρούσοβο.

Στις 28 Οκτωβρίου, επέτειος του ΟΧΙ, η αποστολή επισκέφτηκε το Πόγραδετς, την Κορυτσά και την Μοσχόπολη.

Στο Πόγραδετς, τον Νοέμβριο του 1940, έλαβε χώρα η αποφασιστική νικηφόρα για τα ελληνικά στρατεύματα ομώνυμη μάχη απώθησης των εισβολέων Ιταλών στο Ελβασάν.

Στο διπλανό χωριό Βοδοσίτσα κείνται τα οστά των τριών χιλιάδων περίπου ηρωικά πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών. Επόμενοι σταθμοί της αποστολής ήταν η Μοσχόπολη αρχικά και η Κορυτσά στη συνέχεια.

Εκεί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, τελέσθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορυτσάς κ. Ιωάννου και ξενάγηση στην όμορφη πόλη της Κορυτσάς.

Κατά την επιστροφή η Αποστολή έγινε δεκτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπέρτιμο και Έξαρχο Άνω Μακεδονίας, στη βυζαντινή πόλη της Καστοριάς, και ξεναγήθηκε στα σπάνια βυζαντινά μνημεία της.

Στον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ απονεμήθηκε πλακέτα ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης για την υποστήριξή του στην ανακαίνιση του ιστορικού νεοκλασικού (1898), έδρας του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, διά των Πρεσπών, των Ψαράδων, των ιστορικών ασκηταριών και της Αρχαίας Πέλλας, η Αποστολή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.

Οι ανακοίνωση του Καθηγητού κ. Αθανασίου Αγγελόπουλου με θέμα «Ο κόσμος της Ορθοδοξίας στις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Οι περιπτώσεις Μητροπόλεως Κιέβου, δικαιοδοσίας της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως (Συνοδικό Γράμμα Εκδόσεως 1686) και της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Σερβίας (Πατριαρχικός – Συνοδικός Τόμος 1922)», θα δημοσιευθεί αποκλειστικά από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

nizipoli 1

Εμφανίσεις: 231614
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: