Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018

putin

Σε ευθεία παρέμβαση για το σχίσμα της Ουκρανικής με τη Ρωσική Εκκλησία προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου για το θέμα.

Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του μετά την επίδοση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία – γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ρωσικού Πατριαρχείου- ο Πούτιν προειδοποίησε κατά «των σοβαρότατων συνεπειών» των διαιρέσεων ανάμεσα στις ορθόδοξες Εκκλησίες, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο σαφείς αιχμές κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πράγμα: η πολιτικοποίηση ενός τόσο ευαίσθητου τομέα καταλήγει πάντα να έχει τις πιο σοβαρές συνέπειες, πρώτα απ' όλα γι' αυτούς που την κάνουν», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια φόρουμ στη Μόσχα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της ρωσικής διασποράς.

«Το κοινό καθήκον μας -πρώτα απ' όλα ενώπιον των ανθρώπων- είναι να διαφυλαχθεί η πνευματική και ιστορική ενότητα» των ορθοδόξων, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Είναι σαφές πως με τις αποστροφές του περί «πολιτικοποίησης» και «συνεπειών», ο κ. Πούτιν στέφει τα βέλη του τόσο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών –είχαν προηγηθεί σαφέστατες δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ- όσο και κατά του Φαναρίου, σε βάρος του οποίου έχουν διατυπωθεί επικρίσεις τόσο από κοσμικούς, όσο και από εκκλησιαστικούς κύκλους στη Μόσχα, αλλά και στην Ελλάδα για την εν λόγω απόφαση.

Επιστολή της Ρωσικής Εκκλησίας στην ελληνική κυβέρνηση

Είχε προηγηθεί νωρίτερα σήμερα, η έκκληση της ρωσικής κυβέρνησης προς την Αθήνα να πάρει εμμέσως θέση κατά του Φαναρίου. Πιο συγκεκριμένα, ο Αντρέι Μασλόφ επέδωσε επιστολή της ρωσικής εκκλησίας στον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη, η οποία σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση αφορούσε στις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας, ζήτησε από την Αθήνα να κατανοήσει τις ανησυχίες της Μόσχας «περί επικίνδυνων συνεπειών στην Ουκρανία».

Με άλλα λόγια, η Μόσχα ζητεί από την Αθήνα να πάρει θέση υπέρ της ρωσικής εκκλησίας στη διαμάχη με το Φανάρι.

Πηγή: Newpost.gr

Εμφανίσεις: 300044
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: