Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/12 21:01

serbias oros

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Συνεχίζεται η προσκυνηματική επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου στο Άγιον Όρος, ο οποίος προεξήρχε των λατρευτικών ακολουθιών για τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Ι.Μ. Χιλανδαρίου.

Σήμερα, Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου ο Πατριάρχης Ειρηναίος έτυχες θερμής υποδοχής στις Καρυές, καθώς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντος Βαρνάβα Βατοπαιδινού, επισκέφθηκε το Πρωτάτο όπου προσκύνησε την ιερά εικόνα του Άξιον Εστί.

Εκ μέρους της Ιεράς Κοινότητας τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρωτεπιστάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: "Η καθ' ημάς Ιερά Κοινότης υποδέχεται σήμερον, εν τώ Πανσέπτω Ιερώ Ναώ τού Πρωτάτου, τήν Υμετέραν Πολυσέβαστον Μακαριότητα, μετ' αισθημάτων υιϊκής χαράς, τιμής καί σεβασμού."

"Εκφράζομεν τήν χαράν πάντων ημών, διότι εν τώ προσώπω Σας υποδεχόμεθα τόν διάδοχον τού Αγίου Σάββα, Αρχιεπισκόπου Σερβίας, επιφανούς Αγιορείτου ο οποίος υπήρξεν κτίτωρ τής Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου καί Ηγούμενος Αυτής, εκόσμισε μέ τήν αγίαν βιοτήν του τόν αγιορειτικόν μοναχισμόν, μετά τήν διακονίαν του δέ εις τόν Αγιώνυμον Άθωνα μετέφερε τά καθαρά νάματα τής ορθής πίστεως στήν χώρα του καί συνέδεσε έκτοτε άρρηκτα τήν ιστορία της μέ τό Άγιον Όρος, τόν μοναχισμόν καί τήν Ορθοδοξίαν" πρόσθεσε ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Βαρνάβας Βατοπαιδινός.

Κλείνοντας ο Πρωτεπιστάτης τόνισε: "Γνωρίζομεν τήν αγάπην Σας διά τόν μοναχισμόν, προέρχεσθε από αυτόν καί ευχόμεθα από καρδίας νά αντλήσετε κατά τόν μικρόν χρόνον τού προσκυνήματός Σας εις τόν Ιερόν Άθωνα, όπου θά προσκυνήσετε τά ιερά σεβάσματά μας, άγιες εικόνες καί ιερά λείψανα, δύναμιν καί ενίσχυσιν παρά τής Κυρίας Θεοτόκου, εφόρου καί προστάτιδος τού ιερού ημών τόπου, πρός επιτέλεσιν τών υψηλών καθηκόντων Σας."

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας ανέφερε: "Άγιε Πρώτε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά λόγια σας και την υποδοχή σας. Είναι μεγάλο δώρο του ελεήμονος Θεού να έρθει κανείς στο Άγιο Όρος και ιδιαίτερα εδώ στις Καρυές σ´ αυτό τον πάνσεπτο ναό που βρίσκεται η ιερά εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του Άξιον Εστίν."

"Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευλογία για μένα που είμαι σήμερα εδώ. Είναι τρίτη φορά. Ο Κύριός μας είναι παντού και οι Άγιοι είναι παντού, αλλά ιδιαίτερα καταλαβαίνουμε την παρουσία και τη χάρη του Θεού μας όταν βρισκόμαστε σε αυτό τον Άγιο Τόπο. Εδώ περπάτησαν πολλοί Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Όταν ο μέγας προφήτης Μωυσής έπρεπε να λάβει το νόμο του Θεού, τότε άκουσε φωνή ότι πρέπει να βγάλει τα σανδάλιά του, αυτός ο οποίος ζούσε με μετάνοια και με μεγάλη άσκηση" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Σερβίας τόνισε ότι "για μας τους σέρβους υπάρχει μία ιδιαίτερη χαρά εδώ στο Άγιο Όρος επειδή εδώ περιπατούσε και ο μεγαλύτερος Άγιος από το γένος μας, ο Άγιος Σάββας μαζί με τον πατέρα του, αλλά και μετά από αυτούς και πολλοί άλλοι Άγιοι σέρβοι ασκήθηκαν στο Άγιο Όρος. Ο λαός μας είναι πραγματικά πλούσιος και θεωρεί μεγάλη ευλογία του Θεού το γεγονός ότι και εμείς έχουμε εδώ ένα δικό μας κομμάτι του Αγίου Όρους."

"Εμείς από το Άγιο Όρος κληρονομήσαμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό. Μπορούμε να πούμε ότι τη βάση της πίστεώς μας την πήραμε από το Άγιο Όρος. Γι´ αυτό το λόγο με μεγάλη χαρά ερχόμαστε στο Άγιο Όρος και φεύγουμε με την χάρη του Θεού την οποία μεταφέρουμε στον λαό μας, να έχουν κι αυτοί την ίδια πίστη την οποία είχε και ο Άγιο Σάββας, με την ελπίδα ότι αυτή η πίστη θα μας οδηγήσει εκεί που τώρα βρίσκεται ο Άγιος Σάββας και οι άλλοι Σέρβοι Άγιοι" συμπλήρωσε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας.

Κλείνοντας ο Πατριάρχης συμπλήρωσε: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βλέπουμε ότι ο μοναχισμός στο Άγιο Όρος είναι σε άνθιση. Βλέπουμε πώς ανακαινίζονται τα Μοναστήρια, τα οποία είναι γεμάτα με μοναχούς. Και έτσι η δύναμη και η χάρη της Ορθοδοξίας φανερώνεται και σήμερα. Η πνευματική δύναμη ενός λαού ή μιας εκκλησίας φαίνεται στον μοναχισμό. Όταν υπάρχει αυτός ο μεγάλος αριθμός μοναχών στο Άγιο Όρος, στα δικά μας χρόνια, αυτό στηρίζει την πίστη μας, και δείχνει ότι η Εκκλησία και σήμερα είναι ισχυρή, και ότι ο μοναχισμός είναι έτοιμος να πολεμήσει με τους πειρασμούς που έχουμε σήμερα. Ο Κύριος μέσω των μοναχών θα είναι μαζί με τον λαό."

Εμφανίσεις: 304415
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: