Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016

klimis1-8

Μεγαλοπρεπέστατα εορτάστηκε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η μνήμη των 1.100 ετών από την μακαρία κοίμηση του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδος του θαυματουργού.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου, στην Νιζέπολη Πελαγονίας, προάστιο της Μπίτολα.

Την Κυριακή 2-10-16 τελέστηκε πολυαρχιερατικό υπαίθριο συλλείτουργο, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων κ.κ. Ιωάννης, συμπαραστατούμενος από τους μητροπολίτες Βρανίων κ. Παχωμίου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Τιμοκίου κ. Ιλαρίωνος, Κουμάνοβου κ. Ιωακείμ, Μπρεγκαλνίτσας και τοποτηρητή Βιτολίων κ. Μάρκου, και του αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου Αχρίδος, Θεοφ. Επισκόπου Στόβων και τοποτηρητή Στρωμνίτσης κ.Δαυίδ.

Έλαβαν μέρος ο ηγούμενος της Νέας Σκήτης Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Αρχιμ. Πορφύριος, ο ηγούμενος της Ι. Μ. Κόβιλ Βοϊβοντίνας του Πατριαρχείου Σερβίας αρχ/της π. Ησύχιος, εκπρόσωποι της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, πολλοί ιερείς από διάφορες μητροπόλεις και τοπικές Εκκλησίες, καθώς επίσης και ιερείς και μοναχοί της Αχρίδος.

Παρέστη εκπρόσωπος της Σερβικής Κυβέρνησης ο κ. Μίλετα Ραντόιεβιτς, Διευθυντής του Γραφείου Σχέσεων με τις Θρησκευτικές Κοινότητες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τους χορούς πλαισίωσαν, στο δεξιό αναλόγιο μοναχοί από το μοναστήρι Κόβιλ και στο δεξιό χορωδία νέων από την Κατερίνη.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Πρωτοσύγκελος π. Δημήτριος διάβασε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων , ενώ παρέστη πολυπληθές εκκλησίασμα ευλαβών πιστών από διάφορες πόλεις της π.ΓΔΜ και άλλα μέρη των Βαλκανίων, οι περισσότεροι των οποίων προσήλθαν στην θεία κοινωνία.

Μετά την απόλυση προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παραβρεθέντες και ακολούθησε ημερίδα, για τον Άγιο Κλήμη τον θαυματουργό.

Τις ομιλίες άνοιξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, με εμπνευσμένο λόγο για τον προκάτοχό του Άγιο Κλήμη, και τα μηνύματα που στέλνει, 1.100 χρόνια μετά την μακαρία κοίμησή του, στο ποίμνιο της Αχρίδος και φυσικά σε όλους τους χριστιανούς.

Ο κ. Ιωάννης έλαβε την ευκαιρία και για ακόμη μία φορά, κάλεσε τους συμπατριώτες του, οι οποίοι επίσης είναι τέκνα του Κλήμη, αλλά ακόμα παραμένουν σε σχίσμα, να επιστρέψουν μετά την πενηντάχρονη αποστασία τους, στην μόνη ανεκτίμητη αξία, που είναι η «Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία», ώστε σύμφωνα με την ρήση του Κυρίου: «ίνα πάντες εν ώσι, καθώς σύ, πάτερ, εν εμοί καγώ εν σοί».

Έπειτα μίλησε για τον Άγ. Κλήμη ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, της Μητρόπολης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, ο και ηγούμενος της Μονής του Προδρόμου, στις όχθες του Αλιάκμονα ποταμού κοντά στην Βέροια, όπου φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδος.

Στα διαλείμματα οι Σέρβοι μοναχοί έψαλλαν ύμνους και η χορωδία Πιερίας τραγούδησε παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια.

Τα βυζαντινά μουσικά όργανα καβάλια, έπαιξαν λαϊκοί οργανοπαίκτες από Σκόπια και Μπίτολα.

Επικεφαλής και συντονιστής του καλλιτεχνικού προγράμματος, ήταν ο τοπικός ηθοποιός Θωμάς Βιτάνοβ, ο οποίος απάγγειλε ομιλία του Αγ. Κλήμεντος με συνοδεία τα καβάλια.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ

klimis1-1

klimis1-2

klimis1-3

klimis1-4

klimis1-5

klimis1-6

klimis1-7

klimis1-9

klimis1-10

klimis1-11

klimis1-12

klimis1-13

klimis1-14

klimis1-15

klimis1-16

klimis1-17

klimis1-18

klimis1-19

klimis1-20

Εμφανίσεις: 302498
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: