Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/09 14:54

proskinima kardias 13

Του Αρχιμ. Κοσμά Θασίτη, κληρικού της I.M. Ελευθερουπόλεως


Με τις ευχές του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας κ. Μελετίου, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου ε.ε. είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στο Κιπούσι, λίγα χιλίομετρα έξω από το Λουμπουμπάσι, να προεξάρχω της πανηγύρεως και να κηρύξω τον θείο λόγο.

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για μένα, διότι για πρώτη φορά στην ζωή μου επισκέφθηκα την Αφρικανική Ήπειρο. Διαπίστωσα ιδίοις όμμασι, το θαύμα που επιτελείται σ' αυτήν την χώρα.

Και αυτό το θαύμα που λέγεται ορθόδοξη πίστη και λατρεία, έχει πάρει σάρκα και οστά εδώ και πολλά χρόνια από φλογερούς ιεραποστόλους κληρικούς και λαικούς, οι οποίοι με ζήλο και αυταπάρνηση θυσίασαν και συνεχίζουν να θυσιάζουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους.

Εισερχόμενος στον ιερό ναό που ήταν κατάμεστος από πιστούς, συναντήθηκαν οι ματιές και οι καρδιές μας για πρώτη φορά. Καρδιές οι οποίες, είχαν κάτι κοινό που τις ένωνε. Ήταν η κοινή πίστη, η κοινή λατρεία και η κοινή ομολογία στον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.

Η χαρά μου μεγάλη βλέποντας την πίστη και την ευσέβεια όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν την προστάτιδα της ενορίας τους, Αγία Σοφία. Διέκρινα στα πρόσωπά τους την απλότητα, το άδολο του χαρακτήρα τους αλλά και την αγαπώσα καρδία τους.

Παρατηρούσα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, που ήρθαν μαζί με τους καλούς και πιστούς δασκάλους τους από νωρίς, να τιμήσουν με την παρουσία τους, την Αγία Σοφία. Αισθανόμουν το βλέμμα τους ζεστό και καθαρό.

Με αυτό το ζεστό βλέμμα μου εξέφραζαν τις θερμότατες ευχαριστίες τους για την επίσκεψη μου στην ενορία τους. Μη έχοντας κάτι πολυτιμότερο να μου προσφέρουν, μου πρόσφεραν το πιο πολύτιμο δώρο τους, την καθαρότητα της ψυχής τους.

Κοιτώντας στο αναλόγιο παρατήρησα την ομοψυχία όλων των νέων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, να ψάλλουν εν ενί στόματι και μιά καρδία τα μεγαλεία του Θεού, με εκείνες τις αγγελικές φωνές, οι οποίες, με παρέπεμψαν νοερώς στην θριαμβεύουσα Εκκλησία, όπου τα Αγγελικά Τάγματα δοξολογούν ακατάπαυστα τον Τριαδικό Θεό.

Η συνέχεια όμως, ήταν ακόμη πιο συγκλονιστική. Ήρθα αντιμέτωπος με τα μαρτυρικά πρόσωπα των ιερέων. Η μορφή τους ήταν αλλοιωμένη από την χάρη του Θεού.

Αισθανόμουν την κοινή πίστη και ομολογία μας στον Ιησού Χριστό, η οποία εκφράζει την Οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας χωρίς φραγμούς και σύνορα. Επεκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, εκφράζοντας την κοινωνία των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος.

Οι ιερείς, άνθρωποι με βαθιά πίστη στο Θεό, ταπεινοί στο φρόνημα και κυρίως με πολύ εν Χριστώ αγάπη στην καρδιά τους.

Στα πρόσωπά τους διέκρινα τις πολλές ρυτίδες τους, οι οποίες, με πληροφορούσαν τα δύσκολα αλλά και ευλογημένα χρόνια της ιερωσύνης τους. Κάθε ρυτίδα τους είναι μια δεκαετία προσφοράς, η οποία, με καλεί να γίνω αποδέκτης των κόπων και των θυσιών γεφύρωσης και επικοινωνίας μεταξύ αυτών και των ενοριτών τους.

Καθώς προχωρούσε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μου έκανε τρομερή εντύπωση η τάξη, η στάση των ανθρώπων αλλά και η ευπρέπεια του ναού. Δεν είχε να ζηλέψει τίποτα απολύτως ο συγκεκριμένος ναός από άλλους Ορθόδοξους Ναούς ανά τον κόσμο.

Μπορεί να μην είχε πλούσιο λειτουργικό διάκοσμο, όμως είχε κάτι ξεχωριστό. Έκρυβε εκεί μέσα τις ελπίδες και τα όνειρα όλων αυτών των ανθρώπων, που με κόπο και θυσίες έχτισαν αυτό το ναό, για να τους δείχνει ως φάρος φωτεινός την ελπίδα, ώστε να μην απελπίζονται στις δοκιμασίες και στις δυσκολίες της ζωής τους, υπενθυμίζοντάς τους τον προορισμό τους που είναι η Βασιλεία των Ουρανών.

Βιώνοντας όλα αυτά που σας περιέγραψα, ένα πέπλο συγκίνησης απλώθηκε σε όλη την ύπαρξή μου. Ζούσα μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μεταφέροντας την σκέψη μου στο παρελθόν, στα χρόνια της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας όπου: «ήσαν δε προσκαρτερούντες τη διδαχή των αποστόλων και τη κοινωνία και τη κλάσει του άρτου και ταις προσευχαίς» (Πραξ. β΄, 42).

Συνοψίζοντας, έζησα ένα θαύμα, το οποίο, χαράχτηκε μέσα στην ψυχή μου, αφήνοντας τα βήματα της καρδιάς μου να οδηγηθούν σ' ένα προσκύνημα καρδιάς...στην καρδιά της Αφρικής!

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

proskinima kardias 1

Εμφανίσεις: 304195
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: