Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

paidi afrikis 3

Η 16η Ιουνίου έχει οριστεί από την Διεθνή Κοινότητα ως η Ημέρα αφιερωμένη στο Παιδί της Αφρικής, σε ανάμνηση της εξέγερσης των μαθητών του Soweto της Νοτίου Αφρικής, που έγινε το 1976, σε αντίδραση των αυστηρών και άκρως ρατσιστικών συμπεριφορών του Απαρτχάιντ, αυτής της σκοτεινής και καθόλου Χριστιανικής πολιτικής των Λευκών της Νοτίου Αφρικής που επέβαλε με απάνθρωπα μέτρα την διάκριση των ανθρωπίνων ομάδων βάσει φυλετικών κριτηρίων με απώτερο σκοπό να σταματήσουν οι γάμοι μεταξύ λευκών και μη λευκών σε μιά χώρα της οποίας ένα σημαντικό ποσοστό ήταν μιγάδες. Το Απαρτχάιντ εφαρμόστηκε το 1948 και καταργήθηκε στις 30 Ιουνίου 1991.

Το θέμα της φετεινής εορτής ήταν "να μην μείνει κανένα παιδί πίσω από την ανάπτυξη της Αφρικής".

Στην Σιέρα Λεόνε, η γιορτή έγινε στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Προφήτη Μωυσή του Αιθίοπα στην περιοχή Waterloo.

Έτσι, το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στο Waterloo, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμανδρίτες π. Θεμιστοκλή Αδαμόπουλο και Αθανάσιο Καγίεμπε και όλους τους γηγενείς κληρικούς.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Διάκονο Νεκτάριο Kollie και Διάκονο τον εκπαιδευτικό Αθανάσιο Sesay.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, έδωσε νουθεσίες στους νεοχειροτονηθέντες και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η παρουσία των παιδιών στην Εκκλησία αλλά και των γυναικών, που είναι οι μητέρες των παιδιών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. ξεναγήθηκε από τον π. Θεμιστοκλή και τις εκπαιδευτικούς Μαίρη Άνταμς και Δρ. Ελένη Αθηνοδώρου σε όλες τις τάξεις του Ορθόδοξου Δημοτικού Σχολείου του Waterloo, στην Ορθόδοξη κλινική και στο Ορθόδοξο Παιδικό Χωριό για παιδιά ορφανά εξαιτίας του έμπολα, το οποίο θα εγκαινιαστεί από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ τον προσεχή Νοέμβριο.

Σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες η Μοναχή Μηναίς μοίρασε καραμέλες, μολύβια και τετράδια και στους αριστούχους μαθητές κάθε τάξης χρώματα και μαρκαδόρους ζωγραφικής.

Ακολούθησε η γιορτή για την ημέρα του παιδιού της Αφρικής στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, όπου τα παιδιά όλων των ηλικιών παρουσίασαν πολύωρο εορταστικό πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά σε όλα τα παιδιά της Αφρικής.

Η όμορφη και μοναδική γιορτή έκλεισε με τα παιδιά να τραγουδούν όλα μαζί τον εθνικό ύμνο της Σιέρα Λεόνε.

Ο Σεβασμιώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές, τις ευλογίες και την αγάπη του Πατριάρχη και συνεχάρη τον π. Θεμοστοκλή για το θεάρεστο έργο που επιτελεί εκεί καθώς και τις εξ Αυστραλίας Ελληνίδες εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη βοήθειά τους.

paidi afrikis 1

paidi afrikis 1

paidi afrikis 1

paidi afrikis 1

paidi afrikis 1

paidi afrikis 1

paidi afrikis 1

Εμφανίσεις: 300306
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: