Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

tinida 1

Η ετήσια πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τύνιδος στην Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης εορτάσθηκε κι εφέτος με κάθε προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Μελετίου. 

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρευρέθησαν η Πρόξενος της Ελλάδος κα Ηλιάννα Ανδρίτσου, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος Πλοίαρχος κ. Αλκ. Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Ελλην. Κοινότητος κ. Ιωάννης Δύντσικος, το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας και σύσσωμη η Ελληνική Παροικία.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε Λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού και αρτοκλασία στον αύλειο χώρο.

Να σημειωθεί, ότι με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, παρευρεύθησαν προσκεκλημένοι της Κοινότητος οι απόγονοι του Μουστάφα Χαζναντάρ, Μπέη της Τυνησίας και μεγάλου Ευεργέτου της Ελληνικής Παροικίας. 

Ο Γεώργιος Χαλκιάς – Στραβελάκης ή Μουστάφα Χαζναντάρ καταγόταν από την Χίο και στα χρόνια της καταστροφής του νησιού αιχμαλωτίσθηκε σκλάβος και πουλήθηκε στην Τύνιδα.

Μετά από μία περιπετειώδη ζωή ανεδήχθηκε Μεγάλος Μπέης της Τυνησίας και παρά τον αναγκαστικό εξισλαμισμό του κράτησε βαθειά στην καρδιά του την ελληνική καταγωγή και την πατρώα πίστη του και δώρησε στην Ελληνική Παροικία την μέχρι σήμερα υπάρχουσα περιουσία της, ενώ συνέβαλε τα μέγιστα στην ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

Στα πλαίσια της οφειλομένης τιμής εκ μέρους των Ελλήνων της Τυνησίας, η Κοινότητα ήρθε σε επαφή με τους απογόνους του μεγάλου Μπέη οι οποίοι έχουν γνώση της ιστορικής ελληνικής ρίζας τους και σχεδιάζεται από κοινού με τους εκ Χίου συγγενείς τους προσεχές ταξίδι για επανασύνδεση της οικογένειας και πολιτιστική προσέγγιση των δύο χωρών Ελλάδος και Τυνησίας.

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 2

tinida 10

Εμφανίσεις: 301508
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: