Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/12 12:00

nairobis 29

Την περασμένη βδομάδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπης κ. Μακάριος, με συλλειτουργούς τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Ρουάντα και Μπουρούντι κ. Ιννοκέντιο, Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιο και μεγάλο αριθμό ιερέων τέλεσε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου στο Ριρόνι – προάστιο της Ναϊρόμπης.

Στη θεία λειτουργία παρευρέθηκαν ορθόδοξοι πιστοί από τις γύρω περιοχές, διοικητικά συμβούλια των ενοριών, ορθόδοξες γυναίκες των χριστιανικών ενώσεων, ορθόδοξοι άνδρες της αντίστοιχης ένωσης, νέοι, πολιτικοί παράγοντες και άλλοι.

Κατά το τέλος της θείας λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τίμησε δύο σημαντικούς εργάτες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Ένωσης που υπηρέτησαν για αρκετά χρόνια και έδρασαν αποτελεσματικά: τον Μωυσή Μούγκο που διετέλεσε πρόεδρος και τον Ουίλλιαμ Μουχώρο που ήταν γραμματέας.

Ο Μωυσής ήταν παρών ο ίδιος και παρέλαβε την τιμητική πλακέτα ενώ ο Ουίλλιαμ έχει ήδη κοιμηθεί και έτσι την παρέλαβε η σύζυγός του.

Επίσης τιμήθηκε ο παλαιότερος από τους καθηγητές της Πατριαρχικής Σχολής «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ΄» Κλήμης Καμπούτου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για τις προσευχές τους και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο ο Θεός το επιτρέψει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Έκανε μάλιστα μια σύντομη αναδρομή στα σαράντα χρόνια που υπηρετεί στον αμπελώνα του Κυρίου στην Αφρική και ιδιαίτερα για τα εικοσιπέντε χρόνια ως αρχιερέας.

Τόνισε ότι παντού ο Θεός ήταν Εκείνος που πάντοτε τον συνόδευε και τον προστάτευε γι’ αυτό ακόμα αισθάνεται έτοιμος για να συνεχίσει το έργο που του ανέθεσε η Εκκλησία.

Διάφοροι ομιλητές στη συνέχεια εξήραν την προσφορά του Σεβασμιώτατου με την καταληκτήρια ομιλία του παρευρισκόμενου Γερουσιαστή της περιοχής.

Στη συνέχεια έξω από τον ναό έγινε ειδική τελετή, όπου ο Σεβασμιώτατος σύμφωνα με τις παραδόσεις και την κουλτούρα της φυλής των Κικούγιου ανακηρύχτηκε «Γέρων» της φυλής, μεγάλος τιμητικός τίτλος – ο ανώτατος – για την ταπεινή διακονία του στην Κένυα.

Η μέρα εκείνη ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή για τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος κατασυγκινημένος μετά από τη θεία λειτουργία απεκάλυψε σε όλους ότι ο Θεός τον ευλόγησε με τόσο διαφορετικούς τρόπους και εμπειρίες πνευματικές, αφού τέλεσε τη θεία λειτουργία με τους δύο Αφρικανούς Επισκόπους και τους ιερείς, οι οποίοι υπήρξαν όλοι μαθητές του στην Πατριαρχική Σχολή.

Μάλιστα, λόγω της απουσίας του επισκόπου Νεοφύτου, διαβάστηκε μήνυμά του από αντιπροσωπεία ιερέων που ήρθαν επί τούτο για να τιμήσουν τον Σεβασμιώτατο.

Το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη Κυριακή στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη στο Νιέρι, όπου λειτούργησε μαζί με τους προαναφερθέντας Επισκόπους και τον Επίσκοπο της περιοχής Νεόφυτο μαζί με όλους τους ιερείς που και πάλι υπήρξαν μαθητές του και χειροτονίες δικές του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευλογία που δέχθηκε ο Μητροπολίτης Μακάριος αφού και οι τρεις Αφρικανοί Επισκόποι υπήρξαν μαθητές του.

Ακολούθησε πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με χορούς, τραγούδια και το κόψιμο της παραδοσιακής τούρτας.

ΥΓ. Στην τελευταία σύνοδο, τον περασμένο Οκτώβριο, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής διά του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου μού απένειμε τον τίτλο του Γέροντα.

Ήταν μια συγκινητική στιγμή της μακράς διακονίας μου στον χώρο της Αφρικανικής Ηπείρου. Φυσικά και ανθρώπινα τα αισθήματά τμου, μου έδωσαν δυνάμεις σωματικές και πνευματικές.

Σκέφτηκα ότι η απόφασή αυτή του Μακαριωτάτου ήταν δίκαια και ήθελε οπωσδήποτε ν’ αναγνωρίσει την ταπεινή προσφορά μου στον αμπελώνα του Κυρίου και ιδιαίτερα ανάμεσα στους αδελφούς μας της Μαύρης Ηπείρου.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον Μακαριώτατο για τη σκέψη και την πράξη αυτή της διάκρισης, που οπωσδήποτε προσφέρει σε μένα τον ανάξιο και αμαρτωλό περισσότερες ευθύνες για εγρήγορση και αγρυπνία, ώστε ν’ αυξήσω τις δυνάμεις μου και την προσφορά μου.

Καλοί οι τίτλοι και τα αξιώματα! Όμως είναι μια πρόκληση και υπενθύμιση ότι πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε τον διπλανό μας.

Άραγε εμβαθύνουμε και πείθουμε τους εαυτούς μας ότι χρειάζεται ν’ αυξήσουμε μέσα μας την αρετή της ταπείνωσης και της καταλλαγής;

Μας δίδαξε ο Κύριος μας με τα λόγια και τις πράξεις Του, μέσα σε μια μυστηριώδη ενέργεια πώς θα μπορέσουμε να διακονήσουμε τον διπλανό μας με ταπείνωση από αγάπη προς τον ίδιο και έτσι μόνον τότε θα επιτύχωμεν σ’ αυτή τη σταυροαναστάσιμη πορεία.

«Μηδείς το εαυτού ζητείται, αλλά το του πλησίον έκαστον» (Α΄ Κορ. 10/24), μόνον όταν αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό, μόνον όταν θυσιάζομε τον ίδιον τον εαυτό μας για τον διπλανό μας, τον αδελφό μας τον ελάχιστο που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Θεό.

Είναι ο καρπός της αρετής αφού δίνουμε στον άλλο μια εξαιρετική τιμή και ενδιαφερόμαστε για την άνοδό του.

Πόσο στ’ αλήθεια η ταπείνωσή μας βοηθά να αποκτήσουμε όλες τις άλλες σημαντικές αρετές που θα μας στηρίζουν για να μπορέσουμε, στο τέλος, να φθάσουμε στον τελικό μας προορισμό: στη θέωση και την αγιότητα αλλά στη δική μας περίπτωση θα έχουμε έτσι πάντοτε την επιθυμία να αγαπήσουμε περισσότερο τον αδελφό μας και να θυσιάσουμε ακόμα και αυτή τη ζωή μας για να σωθεί.

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

nairobis 1

Εμφανίσεις: 302170
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: