Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Γερμανίας. Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

agiasmos bavaria 1

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας τέλεσε στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων της λίμνης Χιμσεε (Chiemsee) στα πλαίσια βαυαρικής διεκκλησιαστικής εκδήλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι η πρώτη φορά στα 1500 χρόνια χριστιανικής ιστορίας της Βαυαρίας, που τελείται αγιασμός της λίμνης με βάση το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως είναι γνωστό ο αείμνηστος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Δημήτριος καθώρισε το 1989 με πατριαρχική εγκύκλιο τη 1η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η 1η Σεπτεμβρίου επιλέχθηκε για το λόγο ότι είναι η πρώτη ημέρα του εκκλησιαστικού έτους. Η πρωτοβουλία του μακαριστού πατριάρχου Δημητρίου αγκαλιάστηκε από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Είναι τοις πάσι γνωστό, το ότι η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με ιδιαίτερο ζήλο και ανύστακτο ενδιαφέρον ασχολείται με το θέμα αυτό, διοργανώνοντας συνεχώς διεθνή και οικουμενικά συνέδρια. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε διεθνώς και ως „πράσινος πατριάρχης“

Ο Πάπας Φραγκίσκος με εγκύκλιό του το 2015, χαιρέτισε επίσημα την πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προέτρεψε τους ρωμαιοκαθολικούς πιστούς σ΄όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να καθιερώσουν τον Σεπτέμβριο ως περίοδο προσευχής για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Επίσης και πολλές προτεσταντικές εκκλησίες ενστερνίστηκαν τις πρωτοβουλίες των προκαθημένων των Εκκλησιών.

Στα πλαίσια αυτής της κοινής χριστιανικής αγωνίας για τη συνεχή καταστροφή της υλικής δημιουργίας του Θεού, και της δημιουργίας παναθρώπινης συνείδησης, με προσευχές και έργα, για την προστασία του περιβάλλοντος, οι ενορίες της Βαυαρίας που βρίσκονται πέριξ της λίμνης Χιμσεε, διοργάνωσαν διεκκλησιαστική εκδήλωση αγιασμού της λίμνης.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε περιοδεία-λιτανεία με ειδικά ναυλωμένο πλοίο στις τέσσερις προβλήτες/αποβάθρες που υπάρχουν πέριξ της λίμνης, με τη συνοδεία εκκλησιαστικών ύμνων και αναγνωσμάτων από την Αγία Γραφή.

Και στις τέσσερις αποβάθρες/προβλήτες παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών των πόλεων της περιοχής, με συνοδεία χορωδιών και βαυαρικής μουσικής.

Αποκορύφωμα της θρησκευτικής λιτανείας ήταν ο ορθόδοξος αγιασμός της λίμνης που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, συνεπικουρούμενος και από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτη Πέτρος Κλιτς.

Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του καθηγητή της Ορθόδοξης Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ελλογιμωτάτου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, απέδωσε θαυμάσια και με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τους ορθόδοξους ύμνους του αγιασμού.

Σε μια συμβολική, εληνοβαυαρική κίνηση, που έδειχνε ότι οι πηγές και τα ύδατα της λίμνης Chiemsee αποτελούν δώρο Θεού για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ομολογίας και εθνικότητας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης προέτρεψε τους εκπροσώπους της ρωμαιοκαθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας να ρίψουν και εκείνοι, στο τέλος της ακολουθίας του αγιασμού, το Σταυρό στη λίμνη.

Τον Σταυρό ανέδυσαν από τα νερά ειδικοί βαυαροί ναυαγοσώστες, ενώ αρκετά ψαροκάικα και τουριστικά πλοιάρια παρακολούθησαν την όλη τελετή.

Η παρουσία και συμμετοχή της Ηγουμένης Ιωάννας, προισταμένης της παλαἰφατης ρωμαιοκαθολικής γυναικείας μονής που είναι κτισμένη από τον 8ο μ.Χ. αιώνα σε νησάκι στο μέσο της λίμνης, στο αποκαλούμενο „Νησί των Γυναικών“, χαιρετίστηκε ιδιαίτερα. Επίσης εντυπωσιακή ήταν και η συνοδεία της λιτανείας με ένα πλοιάριο, στολισμένο με βαυαρική παράδοση. Ένα τέτοιο πλοιάριο έφερε την ονομασία "Πλοιάριο του Γάμου" και μετέφερε μελλονύμφους και προσκυνητές στη λίμνη.

Αποτελεί μακραίωνη παράδοση της Βαυαρίας το έθιμο, να συνοδεύει το "Πλοιάριο του Γάμου" όλες τις επίσημες τελετές που λαμβάνουν χώρα στη λίμνη.

agiasmos bavaria 2

Εμφανίσεις: 301286
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: