Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυξ. 30/05 04:51

koudoymas 11 1Του Θεόδωρου Καλμούκου | (Η Romfea.gr έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα δημοσιεύσης από την Εφ. Εθνικός Κήρυκας)

ΒΟΣΤΩΝΗ.- Απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών ο Επίσκοπος Άνθιμος (Δρακονάκης) στην οικία του στην πόλη Γουέστ Γιάρμουθ του Κέιπ –Κοτ.

Από τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες ο θάνατος του οφείλεται μάλλον σε ανακοπή καρδίας, καθότι τα λίγα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

Το σκήνωμα του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης την Τρίτη 2 Ιουνίου από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στις 7 μ.μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα αναπέμψει Νεκρώσιμο Τρισάγιο, ενώ η Νεκρώσιμη Ακολουθία και ο ενταφιασμός του θα γίνουν στην Κρήτη σύμφωνα με την επιθυμία του.

Ο αείμνηστος Επίσκοπος Άνθιμος γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1934 στο χωριό Καστέλι Φουρνί πλησίον της Νεάπολης Κρήτης εκ των γονέων Νικολάου και Καλλιόπης Δρακονάκη.

Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Δρακονάκης. Από μικρό παιδί τον προσέλκυε η εκκλησιαστική ζωή και η ιεροσύνη, γι' αυτό έπειτα την αρχική εγκύκλια εκπαίδευση Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Κρήτη ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά την αποφοίτησή σου από τη Χάλκη χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1954 και Πρεσβύτερος του 1956, ενώ το 1959 του απενεμήθη το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Στη συνέχεια υπηρέτησε σε ενορίες του Βελγίου και ταυτόχρονα σπούδαζε μεταπτυχιακά στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέιν.

Το 1960 διορίστηκε στην Μητρόπολη Γερμανίας στην οποία υπηρέτησε σε διάφορες ενορίες στο Βερολίνο και στην Νυρεμβέργη ενώ υπηρέτηση και από την θέση του γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Στην Γερμανία ιεράτευσε συνολικά εννέα χρόνια μέχρι το 1969 οπότε τον Ιούλιο του ιδίου έτους μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από πρόσκληση του μακαριστού σήμερα Αρχιεπισκόπου Βορείου και νοτίου Αμερικής Ιακώβου.

Εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη όπου πήγε στο σχολείο για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, διέμενε στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και τα σαββατοκύριακα εξυπηρετούσε την μικρή κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην πόλη Κλίντον της Μασαχουσέτης.

Όταν έμαθε επαρκώς την Αγγλική άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στην θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου του «Χάρβαρντ».

Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1971 ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τον διόρισε ιερατικό προϊστάμενο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης μέχρι της εκλογής του το 1977 σε βοηθό Επίσκοπο, με τον ψιλό τίτλο της Επισκοπής Χριστουπόλεως, οπότε και του ανατέθηκε η ποιμαντική Επιστασία της Επισκοπής Πίτσμπουργκ.

Με την αλλαγή του συνταγματίου της Αρχιεπισκοπής καταστάθηκε στην Μητρόπολη Βοστώνης τον Απρίλιο του 1979 όπου παρέμεινε μέχρι το 1983 που μετατέθηκε στην Επισκοπή Ντένβερ του Κολοράντο, έπειτα από έντονη φημολογία και δημοσιεύματα του Αμερικανικού Τύπου που τον έφερναν αναμειγμένο σε σκάνδαλο σεξουαλικής φύσεως με την κόρη του πρωτοσυγκέλου του, π. Γεωργίου Γκάλλα, τις αιτιάσεις του οποίου δεν είχε παραδεχθεί ποτέ.

Στο Ντένβερ παρέμεινε μέχρι το 1987 οπότε και παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία και έκτοτε εφησύχαζε στο Κέιπ – Κοτ, ενώ επί μακρά χρονικά διαστήματα διέμενε στην Καλιφόρνια και υπηρετούσε πλησίον του φίλου και συντοπίτη του, μακαριστού, σήμερα, Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Αντωνίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε δώσει στον Επίσκοπο Άνθιμο τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ολύμπου.

Τα τελευταία χρόνια περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ιδιαίτερη του πατρίδα την Κρήτη, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, ενώ συνήθως παραχείμαζε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Κέιπ-Κοτ όπου και απεβίωσε.

Καταλείπει τον ιερέα αδελφό του π. Κωνσταντίνο Δρακονάκη, ο οποίος υπηρέτησε επί μακρά σειρά ετών στην Μητρόπολη Γερμανίας και σήμερα είναι συνταξιούχος στην Κρήτη.

Ο αδελφικός του φίλος, Επαμεινώνδας Λαγκονάκης από την Μασαχουσέτη, ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» τις συνθήκες του θανάτου του.

Είπε πως «μίλησα με τον ιερέα Παναγιώτη Γιαννακόπουλο από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαγιάνις Κέιπ – Κοτ, και μου είπε ότι είχαν συνεννοηθεί να γευματίσουν μαζί το μεσημέρι της Παρασκευής. Όταν ο π. Παναγιώτης είδε ότι η ώρα περνούσε και ο Επίσκοπος Άνθιμος δεν είχε πάει στη συνάντηση τους, ούτε είχε τηλεφωνήσει να πει ότι καθυστερούσε πράγμα το οποίον ήταν ασυνήθιστο διότι ήταν πάντοτε στην ώρα του, προσπάθησε να του τηλεφωνήσει αλλά ούτε στα τηλέφωνα του απαντούσε, οπότε πήγε στο σπίτι του χτύπησε την πόρτα δεν πήρε απάντηση και ειδοποίησε τις Αρχές. Όταν άνοιξαν το σπίτι του τον βρήκα να κείτεται νεκρός».

Ο κ. Λαγκονάκης είπε ακόμα πως «είμαστε καλοί φίλοι με τον Επίσκοπο Άνθιμο επί πολλά χρόνια, δεν τον γνώριζα από την Κρήτη αλλά είχαμε γνωριστεί εδώ όταν είχε έλθει ως ιερεύς' και τόνισε πως «ήταν άνθρωπος δυναμικός, εργατικός και με καλή μόρφωση. Μιλήσαμε πριν δύο μέρες, το βράδυ της Τετάρτης 27 του μηνός, και του είπα σε περιμένω την Κυριακή για να φάμε μαζί, απλώς τηλεφώνησε μου για να ξέρω τι ώρα περίπου. Μιλήσαμε για τν Μητροπολίτη Χερσονήσου στην Κρήτη ο οποίος ήταν άρρωστος και αν έχει μάθε κάτι για την πορεία της υγείας του, αλλά δεν είχε πρόσφατη ενημέρωση και μου είπε ότι θα μάθει από την Κρήτη και θα μου πει όταν ανταμώσουμε την Κυριακή».

Όταν ρωτήσαμε πώς ακουγόταν την Τετάρτη που μιλήσατε, ο κ. Λαγκονάκης είπε, «πολύ καλά, μου είπε ότι θα πήγαινε στην Ελλάδα και μάλιστα είχε κάτι πράγματα εδώ στο Κέιπ-Κοτ και ετοιμαζόταν να τα στείλει με κοντέινερ οπότε με ρώτησε αν ήθελα να στείλω κι εγώ κάτι στην Κρήτη διότι το κοντέινερ είχε αδειανό χώρο».

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, του οποίου ο Επίσκοπος Άνθιμος είχε τελέσει την εις Διάκονο χειροτονία του, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως «με το άγγελμα της εκδημίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανθίμου, αναπολώ τα πολλά χρόνια της φιλίας και συνεργασίας μας και ιδιαίτερα την ημέρα της χειροτονίας μου σε Διάκονο στην οποία προέστη. Ήταν άνθρωπος βαθιάς πίστης, αφοσιωμένος στην Ελληνική κουλτούρα και αγαπούσε πολύ την ιδιαίτερη του πατρίδα, την Κρήτη».

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος αναφέρει ακόμα στη δήλωση του πως «ο αείμνηστος Επίσκοπος Άνθιμος ήταν ένας αφοσιωμένος δούλος του Κυρίου επί 61 χρόνια, κηρύσσοντας με αφοσίωση τον λόγο του Κυρίου σε όλους τους ανθρώπους που υπηρετούσε με ζήλο».

Εμφανίσεις: 304154
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: