Γράφτηκε από τον/την Εθνικός Κήρυκας. 25/06 23:35

ameriki14

Γράφει ο Θεόδωρος Καλμούκος | Εθνικός Κήρυκας


Σε μία ιταμή προειδοποίηση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, διά μέσου του διορισμένου από τον ίδιον αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Γεώργιου Τσαντίκου.

Μία εβδομάδα πριν από την 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία θα συνέλθει στη Βοστώνη από την 1η μέχρι την 5η Ιουλίου, ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος, υποκινούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, τάχθηκε ενάντια στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, με συνέντευξή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα της Νέας Υόρκης με τον τίτλο «Greek News».

Τονίζεται ότι η εν λόγω εφημερίδα είναι ιδιοκτησίας του κ. Απόστολου Ζουπανιώτη και του κ. Δημητρίου Πανάγου, Αρχοντος του Οικουμενικού Θρόνου και φωτογράφου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έμμισθα υπαλληλικά στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Ο κ. Τσαντίκος στη συνέντευξή του ζήτησε την παραμονή του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο λέγοντας ότι τον αγαπούν οι πιστοί της Αρχιεπισκοπής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσαντίκος, ανάμεσα στα άλλα είπε, πως «ο Σεβασμιότατος απολαμβάνει βαθιά υποστήριξη σε ολόκληρη την Κοινότητά μας, κληρικούς και λαϊκή ηγεσία. Το γεγονός ότι μερικά άτομα χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν την εντύπωση που δεν υπάρχει, εκπέμπει μια αυθάδη έλλειψη σεβασμού για τον ιερό μας ηγέτη και αγνοεί την Εκκλησία, ενώ παραβιάζει τις διαδικασίες διαδοχής και εκλογής. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη σοφία και πίστη».

Ο κ. Τσαντίκος δήλωσε ακόμα, πως, «έχοντας γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος φυσικά σχεδιάζει τη συνταξιοδότηση. Λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με το συμφέρον της Εκκλησίας και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα ή τις ατζέντες των ολίγων. Δεν θα παραιτηθεί κατ' εντολή ορισμένων ατόμων που προβάλουν αμφίβολες αξιώσεις εναντίον του.

»Ως κάποιος που συνεργάζεται στενά με τον Σεβασμιότατο, θα δηλώσω ότι θαυμάζω την πίστη, τη διάνοια και την αντοχή του. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί καθώς εμείς, η Εκτελεστική Επιτροπή, ολοκληρώνουμε τα μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλίσουμε την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής ισχύος της Αρχιεπισκοπής και την επανάληψη των εργασιών για να ολοκληρωθούν τα βήματα που ανελήφθησαν για να διασφαλισθεί η αποκατάσταση της πλήρους οικονομικής ισχύος της Αρχιεπισκοπής και η επανάληψη του έργου που αφήνει ως κληρονομιά, τον Ναό του Αγίου Νικολάου και εθνικό προσκύνημα».

Κι όλα αυτά τα εκστόμισε ο κ. Τσαντίκος παρά το γεγονός ότι χρεοκόπησε κυριολεκτικά η Αρχιεπισκοπή επί των ημερών του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Διακόπηκαν προ εξαμήνου και πλέον οι εργασίες ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, ενώ το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης πλέουν τα λοίσθια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της απόρρητης και ενυπόγραφης επιστολής μεγάλης μερίδας των εφόρων τους, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, με τίτλο «Στο Χείλος του Γκρεμού Θεολογική Σχολή – Κολέγιο».

Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτήν την απόρρητη επιστολή-έκθεση με ημερομηνία 8 Μαΐου 2018, οι έφοροι τόνιζαν πως «δεν μπορούμε, ως πιστοί θεματοφύλακες να δεχθούμε μία εισακτέα τάξη στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή χωρίς ένα αναγκαίο σχέδιο ανασυγκρότησης και έναν πρόεδρο ικανό να το εφαρμόσει σε συνεργασία με το προσωπικό, τους καθηγητές, τους εφόρους και άλλους δωρητές».

Επίσης, οι έφοροι αποκάλυψαν πως «οι εγγραφές στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή έχουν μειωθεί κατά είκοσι πέντε τοις εκατό. Από 185 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, μειώθηκαν στους 182 τον Σεπτέμβριο του 2016, στους 166 τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2018 αναμένονται 140 φοιτητές».

Διευκρινίζεται ότι οι αριθμοί αυτοί είναι και για τα δύο Σχολεία, δηλαδή το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

Επίσης, χαρακτήρισαν την οικονομική πορεία της Σχολής ως «ανησυχητική – alarming» και υπογράμμισαν πως «σε διάστημα τριών ετών το έλλειμμα ανέρχεται μεταξύ $2,3 και $3,1 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Κατά τους περασμένους 36 μήνες η Σχολή έχει $190.000 το μήνα έλλειμμα» και αποκαλύπτουν πως «η Σχολή δεν έχει χρήματα να καταβάλλει τους μισθούς χωρίς να πάρει από το Αποθεματικό Κεφάλαιο».

Επίσης, οι έφοροι αποκάλυψαν ότι «κατά τη διάρκεια της προεδρίας του π. Μητρόπουλου έχουν δανειστεί από το Αποθεματικό μας Κεφάλαιο -Endowment Fund- $6,7 εκατομμύρια δολάρια».

Επίσης, υπενθυμίζεται το πρόβλημα στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο των ιερέων, η υποθήκευση των κτιρίων των γραφείων που στεγάζεται η Αρχιεπισκοπή για τη λήψη τραπεζικού δανείου.

Η πώληση της οικίας του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, το αντίτιμο της οποίας των $3,0 εκατομμυρίων αγνοείται, ενώ είναι σχεδόν γενική η απαίτηση της πλήθουσας Εκκλησίας για την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου.

Ανθρωποι έχοντες γνώση και γνώμη των εκκλησιαστικών πραγμάτων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής χαρακτήριζαν την πρόκληση αυτή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου μέσω του φερέφωνου του κ. Τσαντίκου, ότι φανερώνει το μέγεθος του λάθους που έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να επιλέξει για Αρχιεπίσκοπο τον κ. Δημήτριο, αλλά και την έλλειψη μέτρου και αυτογνωσίας του Αρχιεπισκόπου για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Εκκλησία της Αμερικής.

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου εκδήλωση ανυπακοής, η οποία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, ενώ απειλεί να τινάξει στον αέρα την επικείμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη.

Πολλοί από τον χώρο της Ομογένειας, όπως είχε καλέσει πρόσφατα ο κ. Τζον Κατσιματίδης, αλλά και εξ Αθηνών περίμεναν ότι ακόμα και τώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, θα λάμβανε τα αναγκαία μέτρα για την αποχώρηση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου πριν από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση, από την οποία δεν θα πρέπει να αποκλείεται η δημιουργία ρηγματωδών καταστάσεων και σκηνών απείρου κάλλους που θα σείσουν εκ θεμελίων την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» πληροφορείται ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος κινείται και προς άλλες κατευθύνσεις ζητώντας συμπαράσταση, ενώ πολλοί στον ομογενειακό χώρο αλλά και στην Αθήνα πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε επιτρέψει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να φθάσει μέχρι το σημερινό της σημείο η κατάσταση.

Εμφανίσεις: 302207
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: