Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 18/06 00:22

stalagmatiesΟι εκδόσεις "Εν πλω" παρουσιάζουν με πολλή χαρά το νέο βιβλίο του Aγιορείτη Iερομονάχου Αντωνίου Ρωμαίου με τίτλο «Σταλάγματα από τα κεραμίδια».

Πρόκειται για μια συλλογή μικρών κεφαλαίων θεολογικού αναστοχασμού, επιγράμματα ή αποφθέγματα που έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν καθημερινό σύντροφο ζωής για τον βεβαρημένο, πάσχοντα και εν πολλοίς αποθαρρυμένο αναγνώστη της εποχής μας: λαϊκό ή κληρικό, μικρόσχημο ή μεγαλόσχημο, άνδρα ή γυναίκα, νέο ή νέα.

Η Νατάσα Κεσμέτη-Παυλοπούλου, που φρόντισε φιλολογικά τα κείμενα του βιβλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογό της: «Στα ”Σταλάγματα” συνυφαίνονται εξαιρετικά πυκνά η δέηση και το δέος. Από την πλευρά του ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει εκ νέου τη σημασία όσο και τη δύναμη του δέους. Όμως και σ’ αυτή την επανανακάλυψη του συμπαραστέκονται, τον βοηθούν και τον εξοικειώνουν τα ”Σταλάγματα”, επειδή δεν αποτελούν διανοητικές επινοήσεις. Τα διαποτίζει το θερμό αίμα και ένδακρυ ρίγος του βιώματος. Τα ”Σταλάγματα” κατά βάση απευθύνονται στον κάθε άνθρωπο, κι όχι μόνο στον κάτοικο της Ελλάδας. Έχω μάλιστα την ισχυρή εντύπωση πως όσο κι αν κεντρικό σημείο τους αποτελεί η χριστοείδεια, συμπεριλαμβάνουν στη στοργική, αλλά ταυτοχρόνως και αυστηρή έγνοια τους χριστιανούς και μη χριστιανούς!».

Ο ίδιος ο συγγραφέας στον επίλογο του πονήματός του αναφέρει:

«Τραγικά δυσάρεστες, θεολογικά απαράδεκτες και υπαρξιακά αιματηρές, κάποιες «εκκλησιαστικές εμπειρίες μου» υπήρξαν τα σύννεφα που έφεραν τη βροχή. Αυτή, με τη σειρά της, άφησε τις σταγόνες της να σταλάξουν πάνω στήν κεραμοσκεπή που προστάτευε τον χώρο της συναισθηματικής νοημοσύνης μου ή της διανοούμενης καρδιάς μου.

Φίλαυτα μα ευλαβικά, αποθησαύρισα, λεκτικά, τα «σταλάγματα» αυτά, σάν «προσωπικό θησαυρό» μου. Τον κρατούσα, μαζί με τα μυστικά, που θέλω να με συνοδεύσουν στο τελευταίο μου ταξίδι. Η ματαιοδοξία μου, καλυμμένη από την επιθυμία μου να ωφελήσω κάποιους, με ώθησε να κάνω γνωστά μερικά από αυτά, τα πιο εντυπωσιακά ή πιο ωφέλιμα. Από τότε, ”πήρε ο στραβός τόν κατήφορο”!
Με έπεισαν, ίσως φίλοι και εχθροί, να τα παραδώσω προς δημοσίευση. Τότε είναι που «αμάρτησα για τα παιδιά μου».

Ζητώ συγχώρηση καί παρακαλώ να εύχεστε, να μη βρεθώ στην κόλαση, αν και μόνο αυτή μου αξίζει!

Παρά ταύτα, παρακαλώ να δεχτούν τις ολόκαρδες ευχαριστίες μου, όλοι και όλες, που επινόησαν τρόπους για να συμβάλουν σε αυτή την έκδοση, και, κατά πρώτο λόγο, ευχαριστώ θερμά και αδελφικά, τους αγαπητούς εκδότες και τους άξιους συνεργάτες τους, στις εκδόσεις εν πλω, που αποφάσισαν να σηκώσουν αυτό το «ρίσκο»!

Χαρά μου ανείπωτη θα είναι να πληροφορηθώ ότι, έστω και ένας αναγνώστης, υποκινήθηκε να σοβαρευτεί, ειλικρινέστερα, στις σχέσεις του με τον Χριστό και την Εκκλησία Του».

Τα σχέδια του βιβλίου φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Αλέκος Κυραρίνης.

“Σταλάγματα από τα κεραμίδια”
Κεφάλαια θεολογικού αναστοχασμού
Αντωνίου Ρωμαίου Ιερομονάχου

ΣΧΗΜΑ 14.5 Χ 24
ΣΕΛΙΔΕΣ 128
ISBN: 978-960-9550-60-4

Πληροφορίες-παραγγελίες: κ.Χαράλαμπος Θεοδώρου, τηλ: 210 32 26 343

Εμφανίσεις: 302405
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: