Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 26/04 01:09

synodos megali

Evagelos Sotiropoulos, Contributor


***Αυτό το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, 5 Απρίλη 2017, στην αγγλική γλώσσα, στην ιστοσελίδα The Huffington Post.***

Διάβασα πρόσφατα μία διάλεξη για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που έγινε τον Μάρτιο του 2017 στη Συνέλευση των Κληρικών της Ανατολικής Αμερικανικής Μητρόπολης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έξω από τη Ρωσία.

Ως κάποιος που ταξίδεψε στην Κρήτη για τη Σύνοδο, ο οποίος παρακολούθησε και τις δύο Συνοδικές Θείες Λειτουργίες (για την Πεντηκοστή και την Κυριακή των Αγίων Πάντων) και ο οποίος συνομίλησε με δεκάδες επισκόπων, έχω ενοχληθεί από τα «κακόβουλα λόγια» (βλ. 3 Κατά Ιωάννην) που κάποιοι χρησιμοποιούν εναντίον της. Έχοντας την αξιοσημείωτη ευκαιρία να δω τη βαθιά πίστη και ευλάβεια που έχουν οι επίσκοποι για την αγία Ορθοδοξία, έχω το κίνητρο για να απαντήσω.

Υπάρχουν μια σειρά από εσφαλμένες και παραπλανητικές δηλώσεις, ισοδύναμες με ψευδείς παρουσιάσεις και παραλείψεις στην μακρά παρουσίαση, αποτελούμενη σχεδόν από 9.000 λέξεις του πατρός Πέτρου Heers. Παρακάτω παρατίθενται μόνο μερικές παρατηρήσεις, απαντήσεις και ερωτήσεις, θέτοντας το σοβαρό ζήτημα της αξιοπιστίας της υποκείμενης επιχειρηματολογίας του.

• Ο πατήρ Πέτρος αρχίζει την αδιάκοπη κριτική του καταδικάζοντας τον αριθμό των συμμετεχόντων, επικαλούμενος την πρώτη, τέταρτη και έβδομη Οικουμενική Σύνοδο, στην καθεμία εκ των οποίων παρίστατο πολύ μεγαλύτερος αριθμός επισκόπων. Ο ίδιος (σκόπιμα;) παραλείπει τις άλλες τέσσερις Οικουμενικές Συνόδους, των οποίων η μέση συμμετοχή ήταν κατά τι μεγαλύτερη του αριθμού των επισκόπων που παρουσιάστηκαν στην Κρήτη το περασμένο έτος. Είναι αυτές οι τέσσερις Σύνοδοι κατώτεροι; Όπως δηλώνει ο Γεώργιος Φλωρόφσκυ, τον οποίο και ο πατήρ Πέτρος επίσης αναφέρει: «Η ιερή αξιοπρέπεια της Συνόδου δεν έγκειται στον αριθμό των μελών που εκπροσωπούν τις Εκκλησίες τους.»

• Η ιδέα ότι η Σύνοδος ήταν μία από τις «Προκαθημένους με τις συνοδείες τους» δεν είναι μόνο λανθασμένη, αλλά μειώνει όλους τους επισκόπους. Όπως έχω γράψει και αλλού, μία σημαντική εντύπωση που σχημάτισα από τις συνομιλίες μου στην Κρήτη ήταν ότι όλοι οι επίσκοποι επανεξέτασαν και αναθεώρησαν τα κείμενα για την πρόοδο της Ορθοδοξίας και την διαπαιδαγώγηση των πιστών. Τα έγγραφα αντανακλούσαν τη συναίνεση (όπως σωστά κατανοήθηκε) της Συνόδου, παρόμοια με την πρακτική των Οικουμενικών Συνόδων. Ενώ οι αρχηγοί-εκπρόσωποι, ως επικεφαλής των αντίστοιχων συνόδων τους, απολαμβάνουν ορισμένα προνόμια σύμφωνα με την Ορθόδοξη πρακτική, υπήρχε ισότητα μεταξύ όλων των επισκόπων.

• Υπάρχει μια σειρά παραπλανητικών δηλώσεων και διαστρεβλώσεων για το θέμα της ψηφοφορίας. Ο Φλωρόφσκυ γράφει ότι ιστορικά «Η συλλογικότητα των επισκόπων αποτελεί προϋπόθεση ...». Οι Σύνοδοι αποτελούσαν συγκεντρώσεις διαβούλευσης με περιττή την τελική επίσημη ψηφοφορία. Αυτή η παράδοση των Πατέρων διατηρήθηκε στην Κρήτη. Η ιδέα ότι «μόνο οι ψήφοι των 10 Προκαθημένων είχε καταχωρηθεί» είναι ψευδής - κάποιος πρέπει μόνο να εξετάσει το τελευταίο μέρος των δημοσιευμένων επίσημων εγγράφων για να δείτε την υπογραφή των επισκόπων.

• Στη μεγάλη προσπάθεια να αποδείξει ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος οδήγησε στην «κατάργηση της συνοδικότητας» ο πατήρ Πέτρος υποστηρίζει: «Δεν υπήρχε άδεια συνοδική για οποιαδήποτε τροποποίηση της απόφασης της Ιεραρχίας [της Εκκλησίας της Ελλάδας].» Θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα αποτελέσματα μιας Συνόδου τίθενται ως θέσφατο για τις αποφάσεις μιας τοπικής συνόδου. Η Εκκλησία της Ελλάδας έφτασε στην Κρήτη με συγκεκριμένα αιτήματα για την αλλαγή των Προ-συνοδικών εγγράφων. Αυτή η τοποθέτηση, ειδικά πριν από μία Σύνοδο, είναι αμφισβητήσιμη, στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί λοιπόν, αρχικώς, μία άκαμπτη, προκαθορισμένη προσέγγιση απομακρύνει το Άγιο Πνεύμα από την συνεργασία μεταξύ των επισκόπων, όταν συγκεντρωθούν στη Σύνοδο. Δεύτερον, τι θα συμβεί αν δύο (ή περισσότερες) τοπικές εκκλησίες παραστούν στη Σύνοδο με προκαθορισμένες ομόφωνες θέσεις που αποκλίνουν η μία από την άλλη; Είναι η συμφωνία τότε δυνατή;

• Εκπρόσωποι από άλλες χριστιανικές ομολογίες δεν «παρίστανται ως παρατηρητές» κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, όπως ο πατήρ Πέτρος υπαινίσσεται. Αντίθετα, κλήθηκαν στην κύρια αίθουσα συνεδριάσεων για τις εναρκτήριες και καταληκτικές συγκεντρώσεις της Συνόδου, και για την τελετή εισόδου των Επίσημων Εκπροσώπων στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης. Επιπλέον, δεν είναι «άνευ προηγουμένου» για μη-Ορθοδόξους να παρακολουθήσουν - ακόμα και να μιλήσουν σε - Πανορθόδοξες συγκεντρώσεις. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, στην Κωνσταντινούπολη το 1923, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε έναν παλιό καθολικό ιερέα και έναν Αγγλικανό επίσκοπο, ο οποίος πραγματικά μίλησε κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της συνόδου. Επιπλέον, στην Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη του 1961, μια σειρά από μη-ορθόδοξες εκκλησίες έστειλαν παρατηρητές στη Ρόδο.

• Στο πλαίσιο του διαλόγου και της εμπλοκής με μη Ορθοδόξους Χριστιανούς, άκουσα την εξής απαιτητική και βαθιά διορατική παρατήρηση στην Κρήτη. Κάποιος επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Χριστός επέλεξε τους ανθρώπους που θεωρούνταν «αιρετικοί» εκείνη την εποχή - όπως τη Σαμαρείτιδα, τον Ζακχαίο, και τη Χαναναία Γυναίκα - για να δείξει το άφθονο έλεός Του και την απεριόριστη αγάπη Του. Μήπως ο Χριστός δεν δείπνησε με «εισπράκτορες φόρων και αμαρτωλούς» (πρβλ. Ματθ. 9: 9-12), γεγονός για το οποίο τον κατέκριναν οι Φαρισαίοι; Μήπως δεν καλούμεθα να μιμηθούμε τον Χριστό;

• Οι λόγοι για τη μη συμμετοχή των τεσσάρων τοπικών εκκλησιών είναι εντελώς ανεπαρκείς. Κατ’ αρχάς, οι γεω-πολιτικές σκοπιμότητες αγνοούνται παντελώς – και η πρόφαση ότι δεν υπάρχουν είναι αφελής. Ακόμα πιο αποκαλυπτικό, η αίρεση και η νόσος του εθνοφυλετισμού απουσιάζουν από την ανάλυση. Σε ένα σημείο, προτείνεται ότι οι απούσες εκκλησίες δεν παρέστησαν επειδή «κατάλαβαν ότι θα ήταν αδύνατον να γίνουν οι ουσιαστικές αλλαγές στα κείμενα». Πώς το γνωρίζει αυτό ο πατήρ Πέτρος; Δεν υπήρχε καθόλου πίστη στο Άγιο Πνεύμα, το οποίο «θα καλύψει όλα τα πράγματα» εκεί; «Αλλά ας είναι «Ναι» το δικό σας «Ναι», και ας είναι «Όχι» το δικό σας «Όχι» γράφει ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος (5:37). Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι τοπικές εκκλησίες πήραν την τελική ομόφωνη απόφαση κατά την πρώτη εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής τον Μάρτιο του 2014, η Σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος- και επιβεβαίωσαν όλες οι τοπικές εκκλησίες τον Ιανουάριο του 2016. Επιπλέον, ο πατήρ Πέτρος παραλείπει να συμπεριλάβει ότι οι επίσκοποι οι οποίοι καλούνται και είναι σε θέση να παρακολουθήσουν μία Σύνοδο πρέπει να το πράξουν:

Ο Κανών XIX (Σύνοδος της Χαλκηδόνας, 451) αντιμετωπίζει τις Συνόδους των Επισκόπων, και επιβεβαιώνεται από τον Κανόνα VIII της έκτης Οικουμενικής Συνόδου. Και οι δύο κανόνες οικοδομούνται από τον Κανόνα XXXVII των Αγίων Αποστόλων. Παραθέτοντας το Πηδάλιο από τον Άγιο Νικόδημο, ο Κανών XIX εν μέρει έχει ως εξής: «Όσον αφορά αυτούς τους Επισκόπους, από την άλλη πλευρά, οι οποίοι αδυνατούν να παραστούν στη συνεδρίαση, αλλά οι οποίοι, αντί να το πράξουν, παραμένουν στο σπίτι στις αντίστοιχες πόλεις τους, και περνούν τη ζωή τους με καλή υγεία και ελεύθεροι από κάθε απαραίτητη και αναγκαία απασχόληση, πρέπει να επιπλήττονται με αδελφικό τρόπο.»

Τέλος, στο σημείο αυτό, μια απλή ερώτηση: γιατί οι απούσες εκκλησίες τουλάχιστον δεν παρακολουθούν τη Συνοδική Θεία Λειτουργία κατά τη λήξη; Είχαν επανειλημμένως προσκληθεί – ακόμα και παρακινήθηκαν - για να συλλειτουργήσουν στη Λειτουργία για την Κυριακή των Αγίων Πάντων, ώστε «με ένα στόμα και με μια καρδία να δοξάσετε τον Θεόν και Πατέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.» (Ρωμ 15: 6). Δεν είναι αυτή «αντι-ορθόδοξη» συμπεριφορά για να αναφέρω μια αγαπημένη του φράση από την ομιλία;

Θα περιορίσω τα σχόλιά μου για το δεύτερο μέρος της διάλεξης, λόγω του περιορισμένου χώρου, αλλά θα ήθελα να επισημάνω μερικές φράσεις.

• Η δήλωση «ότι η Σύνοδος κυριαρχείται από την θεωρία των κλάδων ...» είναι ψευδής.

• Η αντίληψη ότι «δεν ήταν παρά τον 20ο αιώνα που ο δυτικός Χριστιανισμός χαρακτηρίστηκε ως εκκλησία ...» είναι επίσης ψευδής και μπορεί να διαψευσθεί. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν βασικές Ορθόδοξες δηλώσεις από την Ζ 'Οικουμενική Σύνοδο το 787: την Εγκύκλιο Επιστολή του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού (1440), τις απαντήσεις του Πατριάρχη Ιερεμία II προς τους Λουθηρανούς (του 16ου αιώνα), και την απάντηση των Ορθοδόξων Πατριαρχών προς τον Πάπα Πίο IX (1848), μεταξύ άλλων.

• Ο πατήρ Πέτρος υποστηρίζει «η εντυπωσιακή ανταπόκριση από το λαό του Θεού ήταν αρνητική [προς τη Σύνοδο]» αν και δεν παρέχει στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό (μία σε απευθείας σύνδεση αντήχηση θαλάμου δεν αντανακλά την πραγματικότητα.

• Όσον αφορά τη σχέση με μη-Ορθοδόξους, είναι σημαντικό να επισημανθεί - σε αντίθεση με τις φαινομενικά έγκυρες δηλώσεις στην διάλεξη - ότι αυτή η δέσμευση, συμπεριλαμβανομένων των θεολογικών διαλόγων, ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης πανορθόδοξης συναίνεσης και όχι η «βάση της Συνόδου».

Τέλος, ας εξετάσουμε αυτή τη δήλωση: «Πρώτον, όπως παρατηρεί ο Μητροπολίτης Ιερόθεος, ίσως ισχύει ότι, αποδεχόμενοι τον όρο ‘εκκλησία’ για τις ετερόδοξες ομολογίες, μια σημαντική διάκριση χάθηκε από τους Ιεράρχες που συμμετείχαν. Το επιχείρημα του πατρός Πέτρου είναι ότι (όλοι;) οι επίσκοποι δεν γνώριζαν και δεν είχαν σωστή πληροφόρηση για τις διαδικασίες και τις συνέπειές τους ... αλλά ευτυχώς ο Μητροπολίτης Ιερόθεος εκπαιδεύει τώρα όλους για την αλήθεια. Δεν είναι αυτό μια αντίστροφη μορφή «παπαλισμού» που ο π. Πέτρος τόσο κραυγαλέα απορρίπτει;

Ο π. Πέτρος καταλήγει στην ομιλία του παραθέτοντας τους ονομαζόμενους «επιφανείς» αντιπάλους της Συνόδου, συμπεριλαμβανομένων των μοναχών του Αγίου Όρους. Ας θυμηθούμε ότι τα άτομα δεν μιλούν για το Άγιο Όρος - μόνο η Ιερά Κοινότητα το κάνει. Μιλώντας για το Άγιο Όρος, ας κλείσουμε με το γλυκά λόγια του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη:

Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ενότητά μας πρέπει να είμαστε υπάκουοι στην Εκκλησία, στους επισκόπους της. Όταν είμαστε υπάκουοι στην Εκκλησία είμαστε υπάκουοι στον ίδιο τον Χριστό. Ο Χριστός επιθυμεί να γίνουμε ένα ποίμνιο με έναν ποιμένα. Ας αισθανθούμε όλοι θετικά για την Εκκλησία. Ας την αγαπάμε θερμά. Δεν πρέπει να δεχόμαστε την επίκριση και κατηγορία εναντίον των εκπροσώπων της. Στο Άγιο Όρος το πνεύμα με το οποίο γαλουχήθηκα ήταν ορθόδοξο, βαθύ, άγιο και σιωπηλό - χωρίς συγκρούσεις, χωρίς διαφορές και χωρίς λογοκρισίες. Δεν πρέπει να δώσουμε αξιοπιστία σε αυτούς που διατυπώνουν κατηγορίες εναντίον του κλήρου. Ακόμα κι αν με τα μάτια μας βλέπουμε έναν ιερέα να κάνει κάτι που κρίνουμε αρνητικά, δεν πρέπει να το πιστέψουμε, ούτε το σκεφτόμαστε, ούτε να μιλάμε γι 'αυτό σε άλλους. Το ίδιο ισχύει και για τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας και για κάθε άτομο. Είμαστε όλοι η Εκκλησία. Εκείνοι που επικρίνουν την Εκκλησία για τα λάθη των εκπροσώπων της με τον υποτιθέμενο σκοπό να βοηθήσουν να διορθωθεί κάνουν ένα μεγάλο λάθος. Αυτοί δεν αγαπούν την Εκκλησία. Ούτε, περιττό να πούμε, αγαπούν τον Χριστό.

Εμφανίσεις: 303335
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: